tisdag 28 maj 2013

Lydnadstävling Surahammars BK

Efteranmälde mig för någon vecka sen till en av Suras alla kvällstävlingar, tänkte att det låg ju nära och bra. Nu vet jag att bara för att någonting ligger i samma län behöver det inte betyda nära, en timma tog det dit.. Men nu är det gjort och vad hände då? 

Jo, det som hände var att Nässla var på promenad och lullade på plan :-) Skithunden! Jag drog startnummer ett, perfekt tänkte jag eftersom jag då skulle få ligga på kanten på platsen, känns alltid lite tryggare. Ut först och vid vårt första kliv tappade jag bort henne. Jag hade mer spänt koppel under vår runda (eller vad säger man i lydnaden??) än vad vi har på en promenad. Sen jobbade vi vidare i ungefär samma anda och här är resultatet: 

Platsliggande 0 Avstår (momentet var sist och eftersom allt annat gick dåligt valde jag att avstå. Alla andra moment skulle jag kunna göra för att träna men just platsliggningen avstår jag hellre). 
Tandvisning 10 (trots att domaren höll på i en evighet, stackars hund)
Linförighet 5 Tappar vid halt, sätter sig, tappar hö, tapp pos, nos, (jamen sätter sig, hallååå?)
Läggande 7 Slarvig transport, lägg ngt seg
Inkallande 6 DK sitter snett, kommer ej på första (här fick jag ropa två gånger, hon satt och stirrade upp i skogen. Sen reste hon sig, blev tveksam på om hon fick komma och då visade jag med händerna). 
Ställande 8 Tar tre steg
Apportering 8,5 tuggar ngt
Hopp över hinder 7,5 Slår i, sitter snett
Helhet 7 Okoncentrerad start, trevligt ekipage

Detta räckte ihop till ett tredje pris, helt otroligt. 110,5 poäng blev det totalt. 

Nu vet jag lite vad jag måste träna och tänka på. 
  • Åk inte till Jens en heldag innan tävling (eller tävla inte om du ska leka med Jens)
  • Träna på att tävlingsledare kan vifta hej vilt med apporterna
  • TL kan säga mycket som du inte hört förut. Gör det som verkar rimligt. 
  • Träna lite bakdelskontroll på inkallning och hopp, onödiga avdrag. 
När jag gick till domaren och sa att jag avstår platsen undrade han varför och jag motiverade det med att det ändå gått så dåligt så sa han att det hade det gjort för alla. Och ja, det är nog inte helt omöjligt att vi hade stått på prispallen om jag lagt, men vad spelar det för roll? En i normala fall säker hund (momentmässigt) som befinner sig på venus (eller mars, vart är kastraterna?) för stunden kan gott få sova i bilen istället för den mentala pressen som blir (framförallt på matte) i en platsliggning. 

På söndag är det nya tag och då kommer vi inte härja med Jens och syrran innan (för det är 7 på morgonen!). Kanske går det bättre, eller så blir det fullt ös, vem vet med den här lilla vesslan? 

Och när vi ändå pratar om Jens så kan jag dra lite lärdomar därifrån också: 
  • En hund till antalet är jäkligt bekvämt när det kommer till apporteringsträning.. 
  • Skärpning kring rutiner på när och när vi inte jobbar. Nässla behöver det. 
Annars var det trevligt och hundarna hade garanterat kul :-) 

Föresten, känner ni svarta faran som hoppar upp mot köksbordet hos andra och äter det man får tag på även om det är en citron? I do, och man behöver inte ha tråkigt som hennes matte. Bara lite jobbigt. 

I morgon blir det apporteringskurs på Eskilstuna Hundcenter. Vi ska jobba med linjetag och Nässla får följa med som visningshund, jag hoppas hon kommer stråla! Sen när jag kommer hem KANSKE jag orkar skriva en bokrecension på en bok jag nyss läst ut!

Inga kommentarer: