onsdag 28 december 2011

Året som gick och året som kommer

Som vanligt inför nyår kommer här en liten resumé över året som gått, relaterat till hund. Så, vad har vi gjort då?
Januari hade inte så mycket aktiviteter i början av månaden men sen fick vi äntligen, efter en lång väntan, åka och hälsa på våra goda vänner i Farsta. Att se Jens vid liv var helt klart månadens bästa, även om jag tror att Nässla mer uppskattade att få leka loss med systeryster i snön.

Februari var inte heller speciellt aktiv månad. Tränade lite inomhus, träffade Jens i massor av snö men mestadels jobbade jag nog för egen del.

Mars började vi träna med tjejerna på regelbunden basis. Jag hittade också en jättebra parkering i närheten som var upplyst och plogad där vi kunde träna linjetag om kvällarna. Nässla fick bära dummysarna.
April började bra med en inomhusträning och fortsatte sedan ut i naturen. Vi träffade Zandra för lite träning, spårade i Kolsva med gänget där, vi var en hel del hos både Jens och Bitte. Månaden avslutades uppe i Norrland på rallylydnadskurs och det sista som hände var tyvärr att Nässla blev påhoppad och vi spenderade valborg hos veterinären med att sy..
Maj fortsatte i rallylydnadens tecken. Vi hade nyss gått kurs och Zandra diggar sporten så det var ju bara att träna ihop. Vi gjorde även en del blodspår men månadens höjdpunkt (eller antiklimax) var nog vårat kanelsök vi gjorde med Susann och Täppas.. Fast å andra sidan, det var också i maj vi åkte på vårat bootcamp och det var ju otroligt trevligt, en stuga i skogen vid vatten, tre flattar med tillhörande mattar, dummysar, godis, grill (nåja) och träning hela helgen.
Förutom att Juni innehöll tjejvättern så fortsatte månaden som våren med träning hos Zandra och hos Jens. Ett litet hundavbrott blev det till förmån för London men väl hemma var ordningen återställd. Vi hittade även ett nytt ställe att träna på i stan (eller ja i skogen). Månadens slut bestod av febril planering...
..inför första tävlingsstarten för oss ever! I första helgen i juli, när även sporten blev officiell, tävlade vi i rallylydnad nere i Göteborg. Förutom två godkända resultat är det ju alltid kul att aktivera sig med andra hundnördar, kul var det :) (fast jag vet inte om jag var så road där 8 på morgonen men magont och trötthet och smått hysterisk Zandra, men så här i efterhand är det kul). Därefter följde en minst sagt hektisk vecka där jag jobbade heltid för att på fredag eftermiddag åka iväg och tävla igen och då också dra in diplomet på nkl i rallyn. Dan efter åkte jag upp och utförde vansbrosimmet och månaden följdes av lite lagom hundaktiviteter med de vanliga. Roligast var nog när Nässla glänste stort hos uppfödaren och bara satte allt klockrent! Månaden avslutades med flatfestivalen där vi premiärade i WT och tog hem hela 75 på den starten och därmed flyttade upp oss.

Stärkt av WT:t fick jag i augusti för mig att anmäla oss till jaktprov (dumheter) och därmed krävdes också en inbokad privatträning hos Eva Thorén. Tyvärr resulterar de besöken i att man får 200 extra saker att träna istället för den lilla jag trodde jag skulle få hjälp med ;) Tog en tripp till Norge (verkligen jättebra uppladdning för ett jaktprov..) och tränade intensivt när vi kom hem tills vi insåg dagen innan provet att vi nog inte skulle göra det. Givetvis kom jag även med på ett annat jaktprov som jag passade på att tacka nej till direkt (vem säger att man aldrig kommer med?). Efter allt sommarjobb kombinerat med stressen över provet och träning alla vakna timmar på dygnet däckade jag ihop rätt ordentligt efter att jag bestämde mig för att inte starta. Men det var ändå rätt skönt.
September började med en katastrof och Nässla blev huggormsbiten. I två veckor var det bara vila och efter det fortsatte livet lite mer som vanligt där vi la in fåglar i jaktträningen.
I Oktober fixade jag en till frys och fyllde den med massor av fåglar, peppad inför jaktträningen. Första frysen var paj och det blev lite akut fixande med blodiga pippisar men det löste sig till det bästa. Jens tog en tripp utom rikets gränser vilket gjorde att vi fick nöjet att ha två hundar under en period (missnöje från hussen som valde att husera i soffan då han hävdade att det blev för trångt!) och innan vi lämnade tillbaka bästa syster var vi iväg och tävlade på WT i Sorunda. Ojojoj, 45 poäng lyckades vi skrapa ihop men kul var det. (också en sån där sak som inte alls var kul när man väl var där men i efterhand verkar det hur lattjolajbans som helst). Resten av månaden var ganska aktiv, träffar med alla goda hundträningsvänner.
November bjöd på Orsa hos Susann och Täppas. Trots att jag inte fick se några björnar var det mycket trevligt och månaden fortsatte med våran träning och träffar med vännerna. Månaden mer eller mindre flög förbi tycker jag och det var också nu vi flyttade in våran rallyträning.  
December bjöd på Adventure Dog Conferens för min del och sen hann vi inte med så många träffar innan Nässlas tass gick sönder. Vi fortsatte träning inomhus men ute vågar vi oss inte på och nu väntar vi bara på bättre tider.
Hur gick det då med våra mål? Njaaa, det hinner ändras mycket tror jag för det var inte många rätt.. Här kommer listan:

 • Klara av hela vårat fresstyleprogram i ett svep med musik och utan (synliga) fel. Jaaaa... här får jag bara skämmas, det där har jag glömt bort helt.. Däremot inser jag att vårat program är för avancerat för nybörjarklass så jag filar på ett aningen enklare program att ta tag i.

 • Starta i 3 öppenklass i vilstpår, jag vill ju ha championatet men vi får se hur hon sköter sig. I vilket fall ska vi iallfall starta. Vi var anmälda men blev biten och när vi fick ställa in efter det försvann suget lite. Dessutom passade inte höstens prov av någon anledning och då blev det helt enkelt inte av. Inte ett enda prov startade vi på, pinsamt.

 • Vad gäller jaktprov så vill jag gå prov men bara tanken på det gör mig illamående. Så jag ska nog främst ägna året åt att förbereda både mig själv och Nässla mentalt för en sådan tillställning. Jag kommer iallafall åka till Eva för en privatträning och genomgång på vad vi behöver träna på för att klara av det. Ja det här lyckades vi uppnå iallafall. Check!

 • någon kurs på klubben (bara inte vanlig vardagslydnad). Om vi hittar någon som passar oss. Nä, klubben hade inget som passar oss. Dessutom har klubben ett anmälningssystem som inte passar oss.


 • En punkt av fyra är knappast något att jubla över men å andra sidan har vi haft ett så trevligt år att det spelar ingen roll. Målen har ändrats eftersom (jag trodde ju knappast att jag skulle starta på varken rally eller WT) och det är ju så livet är. Men, jag ger inte upp, jag har några mål för 2012 och de kommer här:
  • Rallylydnad - tävla i avancerad klass innan året är slut.
  • Vilspår - gå ETT prov minst.
  • B-prov - redo för det helt.
  • WT - inga nollor alternativt 75p.
  Det känns ganska rimligt, nästan lite för lätta men problemet är ju inte att kunna göra sakerna, problemet är att tiden inte riktigt räcker till. Det finns inte tillräckligt med helger för allt som ska göras och ännu värre är att jag måste troligtvis börja jobba nu (ja, vilket lyxproblem va) vilket gör det ännu svårare att planera för framtiden.

  2 kommentarer:

  Jens sa...

  Lysande sammanfattning! Och nog har hon det jättebra lilla Nässla - med en matte som hittar på så mycket skoj åt henne hela tiden. Lyckliga vovve!
  Systeryster (som det väl inte heller är så synd om) hälsar till er och tycker det är dags för tassen att läka så hon får träffa allrakäraset syster:)

  Karin & co sa...

  Späckat schema :-)

  Gott nytt år!