fredag 14 oktober 2011

Ytterligare ett pass med två hundar

Idag åkte vi ut till en älgjaktfri skog och tränade lite. Började med ett sök som jag la ut när de fortfarande satt i bilen, 12 dummysar i olika storlekar från 80 gram till 4kg. Hundarna var väl medvetna om att det låg ett sök ute (det där med nosen jag oroade för mig igår verkar över, dock ser hon lite snorig ut så det kanske kan förklara). Inte lätt att gå fot med två hundar så jag sket väl mer eller mindre i var Thisbe gick men Nässla fick allt anstränga sig för att ta sig framåt.
Väl på plats så trodde jag att jag bundit fast Thisbe men tydligen inte då hon drog iväg och började söka på eget bevåg. Själv sprang jag efter och var inte glad.. Tog in henne och skulle binda upp henne (ordentligt) och då drog den lilla *piiiip* iväg igen! (Nässla framstod ju som en stadig liten ängel i sammanhanget). Aja, snart fick jag tillbaka henne och jag chansade inte efter det med att ha henne lös när Nässla jobbade. Och givetvis fick Nässla börja, en hund som förutsätter att söket är till henne får snällt sitta bredvid och se på ett tag.

I vilket fall, sen fick de söka några dummysar var. På den sista blev dock Thisbe fixerad vid några hästar som sprang förbi och då hon lyssnar dåligt under jobb och jag inte är intresserad av att vara ansvarig för en hund som orsakar skenande hästar så fick hon inte ta den sista. Skickade Nässla men hon ställde sig och käkade gräs istället (där fick jag för att jag tänkte att nu när det är kallt behöver jag inte ta med vatten till dem. Nu vet jag, ta med vatten!). Eftersom jag inte kunde använda konkurrensen band jag upp dem och hämtade den sista själv. Gick istället vidare till en vattenplats med massor av vass.

Först tränade jag markering/stadga med båda lösa. Lite kaos så där i början.. Kopplade Thisbe och det gick mycket lättare. Nässla är van vid leken att allt som kastas inte är till henne men Thisbe däremot, hon såg inte ens att jag stod framför henne och blockade, hon var FÖR fokuserad på jobbet. När jag kopplade henne satt hon däremot stadigt. Nässla var en stjärna och klarade av att sitta lös fast jag skickade Thisbe. Ibland fattar jag inte, i måndags kunde jag inte ens vara nära Zandra när hon skickade sin hund på ett linjetag, men idag kan hon sitta lös bredvid en hund som skickas ut på en vattenmarkering?! Visserligen kräver dagens träning betydligt mer fokus från mig så jag är mer planerad, men hänger det verkligen på det?

Efter vattenmarkeringarna körde jag lite ut/inkallning. Här var Nässlas stadga inte så stadig, när jag skulle göra övningen med Thisbe kom hon smygandes efter mig.. Tur att jag lärt in "kommandot" gå tillbaka till där jag satte dig från början vilket gjorde att jag sparade några timmars träning ;) Med Thisbe gick jag ut en bit i skogen, satte henne och gjorde en synlig utläggning av en dummy och sen gick vi tillbaka en bit där jag (försökte) sätta henne och gå vidare in själv. Hon har dock väligt svårt att vända rumpan till något hon förväntas att hon ska få ta, men jag fick till det med mycket envishet. Eftersom hon har förväntan på att få gå ut och ta den direkt på ett utkommando så kallade jag in istället. Snopet sa hon, men hon kom in och fick blötmat istället och sedan skickades hon på ett linjetag till samma. Nässla fick samma övning på ett annat ställe över en liten mur, gjorde den två gånger och andra gången skickade jag henne på ut med bara ett muntligt kommando. Thisbe fick avsluta med samma övning och det gick bra för dem.

Vilken skillnad det är att träna någon annans hund! Jag har ju mina regler på hur saker och ting ska gå till, så måste man börja om med det igen. Visst att Jens tycker vissa saker är okej, men för mig blir det svårt att släppa igenom vissa saker så under de dagarna hon tränas med mig får hon helt enkelt finna sig i att sitta innan start och lyssna på vad jag har att säga ;) Tror jag ska knåpa ihop en liten to do list som han kan få med hunden när han kommer hem :P

1 kommentar:

Susann sa...

Ja, det där med regler känner jag igen! Hade ju en dvärgschnauzertik hemma i sommras och jag höll på att bli fullständigt galen över att vissa basic regler inte fanns inlärda! Större delen av passen gick ju åt till att lära in regler innan det överhuvudtaget gick att träna =)