lördag 22 oktober 2011

Hungrig Hund

Nässlas matvanor har verkligen förändrats över tid. Under hela unghundsperioden fram till förra året åt hon inte sin mat om hon absolut inte behövde. Jag lät oftast bli att lägga mig i, tänkte att svälter gör hon iallafall inte. Dock när det närmade sig en vecka kunde jag spä ut maten med blötfoder för att få igång ätandet, det visade sig också att när hon väl började äta med hjälp av topping kom aptiten igång och hon kunde fortsätta äta (utan topping) i några dagar till.
Ranglet Anno 2009
När jag sedan kastrerade henne förra året fick jag börja vänja mig med att hon åtminstone ville äta sin mat, så gott som varje portion. Nu har det här utvecklats till att hon slänger i sig varje portion (och annat hon kommer över) och dessutom tigger om mer! Hon vankar om kvällarna, hämtar sin tomma skål och lägger den i knät på mig, lägger sig mellan framför matskålen och sover.. Tror inte längre det handlar om att hon vill äta för att det är gott (för det har hon aldrig tyckt) utan jag tror att hon på riktigt är hungrig. Mer mat kan jag inte ge henne då hon inte ska bli större än hon är, borde nog snarare gå ner ett kg, däremot har jag börjat ge henne bukfyllnad och fil på mornarna. Filen är för att hon spyr under första morgonpromenaden, det är bara galla vilket många hundar spyr när de är tomma i magen. Så det får hon direkt när vi kliver upp, bara pyttelite för att inte vara tom. Sen får hon till kvällen fodret utblandat med blötlagt havregryn, vilket har lite kalorier men är mättande. Har gjort så några dagar och det verkar fungera bra, hon har inte ägnat resten av kvällen åt svälteri. Förutom kvällsmaten får hon som vanligt frukost och lunch. Kanske kan verka omständigt för andra att ge hunden så många mål, men jag äter ju själv alltid vid de tiderna så det blir inte besvärligare att hälla upp lite mat till hunden då heller. Det svåra i det hela är att ställa om sig själv från en svältande hund till ett matvrak!

2 kommentarer:

Kerstin/Prickiga hunden sa...

Kan tipsa om havreKLI om du vill ge bukfylla men att hon ska slimma ner lite =) Ger bra mättnadskänsla och samtidigt går det i princip rakt igenom. Dalmatiner är också hungriga =)

Hanna aka Lilla My sa...

Bra förlag med bukfyllnadsmat. Ska testa på Baily.