lördag 29 oktober 2011

Gårdagens rallyträning

Igår hade vi våran veckoträning i rally och jag fick lära mig ett och annat om vad vi behöver träna på: 8:ans frestelse och att Nässla ska vara lös. Att kombinera dessa var icke bra!

Problemet med 8:ans frestelse ligger inte i själva momentet när man gör det, utan i att Nässla tror att det är någon form av externbelöning (?) eller helt enkelt störning i resten av banan. Hon kan inte göra moment med ryggen till skålen, så är det ett sitt framför mig när skålen är bakom så är det som en förbaskad fjäder i hunden som bara drar tillbaka henne.. Och hon har ju så svårt att glömma! Så, det vi ska träna på är:
  • Ingen externbelöning under några andra träningsformer heller.
  • Träna skyltar med störningsskålar bakom, vid sidan, ja överallt.
Lösträningen är en värre historia.. Den som hängt med här i bloggen sen förra vintern kanske minns hur bland annat min freestylekurs gick? Hunden kunde jobba flitigt i 40 minuter vid min sida och jag tänkte, det här går ju bra, och släpper hunden. Då ser man på henne hur hon fokuserar upp och vips så drar hon till första bästa lekmöjlighet. Så blev det igår, och jag blir så arg och besviken. Arg för att jag känner att jag inte kan lita på henne vilket gör mig spänd och då blir hon ännu värre. Besviken för att jag trodde vi hade jobbat oss förbi det här under året.
Igår såg jag hur den här blicken kom, som hon fick förra året när hon hörde att hon knäpptes loss och den är hemsk! Jag hatar att inte kunna lita på min hund i de sammanhangen! Men, man kan väl inte deppa ihop totalt över något sånt (då hade jag nog redan hängt mig någonstans) så här är träningsplanen för den grejen:
  • Se om jag kan byta halsband/koppel till något som inte förknippas med den här situationen.
  • Träna korta sessioner där jag kopplar loss och kopplar henne igen.
  • Träna mer lös på banan men utan 8:ans frestelse ett tag (träna det för sig). Tror nämligen att det var det som löste ut det, sen när hon väl kom in i den sinnesstämningen så körde hon bara på.
Och föresten, jag behöver väl inte nämna att vi INTE tävlar varken om en månad eller på My Dog (vilket vi inte tänkt från början heller). Tänker inte ge mig ut med en hund som riskerar att hamna både här och där men inte där jag tänkt mig..
 

2 kommentarer:

Hanna aka Lilla My sa...

Har fått jobba bort externen på Baily också. ALLDELES för mycket dragning för att det ska funka. Lycka till!

Zandra, Lova å Lystra sa...

Jag tycker det låter som en jätte bra träningsplan!

Och bara ni löser "problmet" med att vara lös och åttan, så är ni ju klara för fortsättningklassen då alla andra amoment sitter fint och om inte annat så lär hon sig ju fort som tusan. Tänk bara hur fort ni lärde er nybörjarklassen!

Det skulle ju inte vara något kul om hon hade kunnat allt, då hade ni ju inte haft något att träna ju! :) Men jag förstår dig man blir frusterad på sånt där.

Heja er!