måndag 2 maj 2016

Domaruppdrag i Tyresö (igen!) 2016-05-01

Mitt första maj spenderades inte i något tåg, jag stod (!) och dömde i 9 (!) timmar. Eller ja, jag hade ju lite rast också. Och byggde banor, då stod jag ju inte i ordets rätta bemärkelse. Jag måste komma ihåg att i framtiden ha mina kompressionstajts på mig när jag ska döma så många ekipage, jag hade betydligt ondare i mina ben än när jag sist sprang en mil (för då hade jag ju inte ens ont, bara en tå som ömma lite). Nåja, till själva tävlingen då. Började med en mästarklassbana som såg ut som följande: 
Honnören låg dock inte där som den gör på platsen mellan honnör och spiral utan låg, om jag ska placera den helt rätt på banskissen, mellan sändande till kon och spiralen. Först var tanken att den skulle vara där närmare mål, men då skulle man sända sin hund mot konen och mot honnören samtidigt, vilket jag inte tyckte kändes sjyst, så istället flyttade jag den lite bakom den skylten istället. Detta resulterade dock i en svårighet jag inte tänkt på, nämligen att hunden som då skulle mot spiralen på banan också gick rakt mot honnören. Ett av de första ekipagen fick bryta där pga. detta och jag fick genast lite panik. Det visade sig vara obefogat då nästan samtliga hundar stått blick stilla i honnören, och inga andra hundar som startade gjorde något. Men värt att tänka på, även om det är i stort omöjligt att placera honnören så hundarna i något avseende inte ser varandra (tycker inte heller det är sjyst att det ska hända för mycket bakom hundens rygg). 

Det jag skulle tro innan var svårt var sidbytet framför där hunden skulle byta sida precis mot en frestelse, samt direkt göra ett byte bakom. Det var dock ingen hund som gick på frestelsen där, men däremot så verkade 360 grader höger på höger sida vara väldigt svårt och där fick en del fel övning. En annan skylt som ställde till det för några var sändande till kon, inte i någon kombination utan bara att hundarna förstod bara inte. Det var många som bröt på min bana av olika anledningar men jag fick ändå dela ut några SM poäng ;-) Hela två stycken 100-poängare (en dansk-svensk gårdshund och en BC), så nu kommer jag få ryktet som snäll-Linn, men dömer man duktiga ekipage som har hundarna med sig till 100%, ja då blir det så och de får helt enkelt tro det om mig om det är så ;-) 


Till eftermiddagen blev det en avancerad bana som kändes ganska lätt, men det visade sig inte vara helt enkelt för de tävlande (om man ska bygga svåra banor kanske man ska försöka göra lätta, det verkar vara grejen..). Det jag tänkte skulle vara svårt var läggandet efter inkallningen (och därmed inte lägga hunden för nära skylten), sen ville jag se om de var stabila på höger sida genom att få göra 1-2-3 steg framåt på den sidan. Det sistnämnda gick hyfsat för de flesta, däremot att göra snurren på höger sida var jättesvårt! Gällande läggandet så var det många som la hunden för nära, och många som kanske la hunden på rätt ställe men glömde att stanna efter de gått runt. Ovanligt många fina backande fick jag se, men många som hade svårt med sidbytet "tulpanen", båda helt om från varandra. Det var också väldigt många som fick fel övning i honnören, men också ett par som kommenterade att honnörsfunktionären sett fel, om det är sant eller inte kan jag ju tyvärr inte veta. På den här banan vann en Aussie med 95 poäng. 

Nästa tävling blir inoff på söndag då vi ska ha skrivarutbildning i Fagersta. Då är det betydligt färre startande, tack o lov!

2 kommentarer:

Erika sa...

Så flitig du är!!!

Selma och jag ska gå rallyläger i juli (vi är totala nybörjare). Sen, om vi lyckas lära oss något, får vi tävla nybörjarklass någonstans där du dömer tycker jag så får du uppleva en totally crazy labrador och en halvsenil matte som aldrig kommer att kunna lära sig skyltarna :-D .

Linn sa...

Ni är så välkomna att tävla för mig :D