tisdag 5 mars 2013

Vem skriver du för?

Det bloggas en hel del idag - tur det för då finns det ju alltid något att göra långsamma stunder! Men ibland börjar jag fundera på vem man bloggar för och varför bloggar man? Själv började jag när jag fått Nässla, jag beskrev våra äventyr i dagboken på vovve.net och på msn till hundträningskompisar och jag skrattade gott åt mina egna historier, det var härligt att gå tillbaka och kika igen. I dagboken var funktionerna sådär så jag bestämde mig för att prova på en blogg där det skulle gå att lägga in filmer och bilder lite smidigare. Jag är så ledsen att jag inte började direkt när Nässla kom hem så jag hade allt här, men så blir det ibland. Mitt mål med bloggen har aldrig varit att få många läsare, jag vet att jag har lite vänner och bekanta som läser och det räcker fint för mig. Jag vet inte hur jag skulle tänka om jag såg i statistiken att ingen läste, kanske skulle lusten försvinna, lite paradoxalt då jag hävdar att jag skriver för min egen skull.. Men jag vet faktiskt inte om det skulle vara kul utan någon som helst publik. 

Däremot är jag inte alls sugen på att få en extremt välbesökt blogg. En gång skrev jag ett inlägg om en het potatis som delades på en del andra bloggar och jag fick någon form av rekord på både besökare och folk som kommenterade (i mina mått mätt alltså, vi snackar inte Kitzy/Mitzy/blond-tjej-med-kamera-som-bantar-och-målar-klorna-på-sin-hund här) och för mig blev det mest besvärligt. Varför ska jag stå till försvars i min blogg för att andra tycker att jag borde skriva om andra saker? Nä, då känns det ändå rätt bekvämt som det är idag.

Men jag märker att så är det inte för alla. Idag när jag loggar in på fejjan möts jag av massor av delade blogginlägg (och värdelösa tävlingar med för den delen, allvarligt, vinner någon??) om och om igen. Ett nytt träningspass - ett nytt inlägg som delas på varje tänkbar sida (och jag är inte ens med i gruppen som heter hundbloggar). Inget fel med det, men jag undrar om det finns ett ändamål med att ha flest läsare. Lite som att "skriv om min blogg i din blogg så är du med och tävlar".. vore det inte roligare att tävlingen gick ut på att göra ditten och datten, filma det och snyggast ditten och datten vinner? Troligtvis, men jag gissar att syftet är att locka fler läsare till bloggen. Varför är det så viktigt? Tjäna pengar? Skriva för publik? Sprida budskapet? Eller kanske få utlopp för narcissistiska drag? Berätta gärna, jag är genuint nyfiken!

1 kommentar:

Elisabewth sa...

Jag har nog samma inställning till bloggande som du har. Det är roligt att ha det samlat på ett ställe där jag kan gå tillbaka och läsa vad vi gjorde. Dessutom vet jag att släkt och vänner i andra delar av världen gärna håller sig uppdaterade via min blogg.

Andra som också läser min blogg är nyfikna på vad jag och Astra hittar på och hur vi hanterar vårt eviga träningsprojekt - hundmöten.

Men det skulle vara tråkigt om ingen läste det man skrev, så visst har jag kanske lite narcissistiska drag ;)