torsdag 6 september 2012

Nu blommar det!

Jag vet inte om det är brist på tid som gör det, men nu har jag fått till träning flera dagar i rad, trots att jag varit utan träningskompisar! Igår åkte vi ut i skogen och tränade lite dirigeringar, två övningar, flera rep. Började med rakt skick men med fokus på att vara just rakt. Rakt över tuff terräng, rakt genom buskagen (och inte till höger där man bara kan glida rakt fram) och sen rakt fram i vatten efter att tagit sig i. Det gick lite sådär till en början då jag klantat mig med bollkasteriet och en kom flytande in från sidan så hon tog den istället (och då också blev belönad för att hoppa i vattnet helt snett). Gjorde om en hel del gånger efter det och fick tillslut till det riktigt bra, trots den sämre starten. 
Marken hon skulle ta sig på innan vattnet är riktigt svårforcerat, man sjunker ner nästan till stövelkanten och så blir det fullt med vatten bland mossan. Titta på tennisbollarna och se hur de sjunker ner. 
När vi kört rakt fram en stund valde jag att byta plats för att köra längs med vattenkanten. Började även här en bit upp på land så hon skulle få passera en del hinder. Att simma rakt i vattnet trots att det inte var rakt ut verkade inte vara några större problem för Nässlan. Det enda som störde den här dirigeringen var att hon fastnade precis på landkanten innan vatten för där hade vi stått precis innan (dvs hon var tvungen att ta sig igenom ett doftområde också) men då valde jag bara att ta in och skicka igen utan att tjafsa och då gick det fint. Gjorde även några i motsatt riktning vilket gick bra. Det gäller ju att inte fastna i gamla mönster, speciellt med en så klok hund jag har. 
När vi var klara blev det en skön sväng i skogen, så härligt att få strosa lite. 

Idag fick jag till ett pass lydnad på sista promenaden. Tog med en leksak för att ha något att belöna och kanske göra något med uppe på fältet hade jag tänkt, men Nässla tänkte att vi istället kunde lattja lite på vår grusplan (läs vägrade gå vidare om vi inte gick in där) så jag passade på och körde ett pass ställande under gång. Har haft lite problem med det då hon vet vad jag säger men inte riktigt vill stanna - jag håller ju belöningen och fortsätter gå framåt. Fick en aha-upplevelse när jag såg henne tråna efter leksaken mot mig angående detta och kastade helt enkelt leksaken bakom oss innan vi gick. Problem solved! Efter det var det 100% stanna på stå-signalen. Tur att man är lite smart ibland också ;)

Måste också berätta om dagens stördaste.. På väg mot bussen till skolan hittar jag en liten död hare precis här utanför. Det är ju knappast direkt lämpligt, hur fyndigt ett oskjutet vilt än är, att stoppa det i handväskan och ta med den till skolan. Så, inför grannar och andra vittnen låtsades jag vara lite barmhärtig "ojoj, jag tar och lägger den här i busken så ingen blir illa berörd av den" men tänkte "jag gömmer den här i busken och hoppas ingen hittar den och bär iväg med den". På väg hem från skolan låg den kvar men det fanns fortfarande något olämpligt i att gröta i buskarna och traska hem med en död hare så den fick ligga ett tag till. Men när det blev mörkt ute tog jag en plastpåse och Nässla med mig på promenad så nu ligger den säkert förvarad i frysen! 

2 kommentarer:

Zandra, Lova & Lystra sa...

Hahah, det med haren är inte bara lite stört! ; ) Folk som inte håller på med jakt skulle tror att du var galen, tur att du är diskret iaf. Haha!

Jessica sa...

Vilka bra övningar ni har fått till och vilken bra träningsmark ni har :)
Skrattade gott åt historien med haren, lite "knäpp" blir man allt som hundidiot *ler*