onsdag 19 september 2012

Om Hamburg

Tänkte ge en liten rapport om årets semester, som fick bli ett par dagar i Hamburg. Har inte vart där förr, bara i München för drygt 15 år sen så det var ett nytt resmål, dock billigt tack vare Ryanair. Åkte på fredag morgon, men vid 10 snåret så man kunde sova normalt, för ovanlighetens skull (tycker jämt man får kliva upp på natten för att flyga). Hade bokat hotell via Hotels.com och efter alla sovplatser jag haft genom åren (läs typ i våras på Eslövs bhk) så ville jag fanimej ha något fint! Radisson blu fick det bli, som hade 4,5 stjärnor av kunderna själva. Dock billigaste tänkbara så jag hade inga höga förväntningar. 

Att ta sig in i Hamburg gick ju smidigt, inte ett pass ville de titta på och på två sekunder var vi ute vid bussen som smidigt tog oss till stan. Promenerade från stationen till Hotellet vilket gick över förväntan (ni skulle bara veta mina tidigare reshistorier) och döm om min förvåning när hotellpersonalen säger att vi ska sova på våning 26! Wow, vilken lyx, av 27 möjliga. Upp på rummet och vi möts av det här:
Ett fönster från rummet in i toaletten! Inte nog med den opraktiska detaljen (antar att man ska kunna titta på vyn när man sitter och gör sitt) så satt persiennen på UTsidan, vilket innebär aningen nervöst för stackars Tomas när jag prankade honom ;)

Efter att vi garvat ihjäl oss åt den fina inredningsdetaljen (och jag själv njuuutit av de två lyxiga enorma kuddarna i den extremt fräscha sängen) drog vi givetvis ner på stan, en 5 minuters promenad, alldeles lagom. 
Hotellet från utsidan. 
Vi bodde precis vid en park där vi kunde mysa lite med en glass (det äts enormt med glass i Tyskland)
Utsikten från rummet, lite suddig men kanske ger en hint. 
Efter en helkväll på ny mark var det dags för det obligatoriska frosseriet, öl (med tequilasmak) och kinderodis. Man räknar ju knappast kalorier på semestern. 
Lördagen blev det lite strosande på stan.
Hittade en vacker kyrka som inte fick plats på bild. Byggd på 1800talet, brann ner i stadens stora brand, byggdes upp men förstördes i andra världskriget.
Vi tänkte sen gå till Hamburg DOM men döm om vår förvåning när de bara kör en månad i taget och nu kör de alltså inte. En tom parkeringsplats möttes vi av.. Fortsatte vidare in till St Pauli, som kanske inte var min cup of tea, men det skapade stor glädje över att vi bodde där vi gjorde.. 
Parken på väg mot St Pauli. 

På söndagen var det min födelsedag och jag fick bestämma allt, typ :D Jag tvingade upp Tomas tidigt för att vi skulle gå på fishmarket. Frukost där:
Ganska mycket folk, förvånadsvärt många som dricker öl 9 på morgonen..
När vi ändå var så pass nära och hade massor av tid över tog vi en sväng till Reeperbahn. Tog en födelsedagsfika, vet inte vad det var men ägaren sa att det var sött och marsipan, räcker för mig. Fast det var faktiskt för sött och jag (JAG!) pallade bara halva. Det var ett ganska underhållande ställe, ibland lite läskigt när det kom en snubbe med ett hål i ansiktet (och inte nykter).
Vi satt precis vid ett hörn och det var massor av folk som stod och fotade runt hörnet. Vi blev så klart nyfikna och när vi kom runt hamnade vi på red light district. Där var det full fart fortfarande (kl 10 på morgonen) och vi fortsatte nedåt förbi stripklubbar, uteliggare och prostituerade. Fattar inte hur det där kan vara en tursitattraktion, bara vidrigt.

Gick vidare till hamnen istället där det var betydligt fräschare.

Ett av helgens stora mål var Miniature Wonderland, ett enormt ställe med världens största tågbanor. Det var inte bara tåg, utan hela världar uppbyggda med små små söta detaljer. Där spenderade vi timmar, bara tittandes på alla små figurer och fascinerades. 

Givetvis åt man i tågkupéer. Vi drog till med första klass. 
Detaljerna var inte bara små och söta, de är även rätt fyndiga. Som här är det en bil som tankat men glömt ta ut slangen och åkt iväg :) Fanns även en del barnförbjudna scener.. 
Allt är i skala 1:48, så dessa små människor är drygt 1,5 cm höga. Tänk er flera hundra kvadratmeter (ja en hel värld) av dessa!
Även Sverige var med, då Kiruna. Där ville dessa pingviner ut och resa. Om man läser på skylten bredvid så står det givetvis på svenska!
Det var även festival i Kiruna och bredvid det där enorma älgspektaklet kunde man se en hund som pinkar på stolpen.
Nörderi av stora lass, men det var kul. Sen blev det lite öldrickande på torget, mer promenader, mer öl, lite promenad och mycket sova. En nackdel var att alla butiker (förutom något litet vi hittade på tågstationen) var stängt på söndagar, vilket drar ner antalet stjärnor jag ger staden, däremot höjs det av att jag inte behövde ha med mig handsprit och aldrig kände mig äcklig - rent och fräscht! 4,5 p av 5 möjliga får staden, perfekt för lite mys och slapp, trots att man kan shoppa och göra saker. 

2 kommentarer:

Hanna aka Lilla My sa...

Ahhhh, semester! Öl i all ära, men med tequilasmak?!

Linn sa...

Haha, ja den smakade bättre än man kan tro, gjorde sig bra ihop med chokladen :)