onsdag 30 november 2011

Linjetag, stopp och dirigering

För att inte bara slösa bort dagarna med skolarbete passade jag idag på att ta ut Nässelsoppan till våran fotbollsplan för lite genomtänkt träning av grundfärdigheter i dirigering. Hade med mig två bollar, två dummysar och bollkastare. Droppade dummysar varteftersom vi gick på plan, utan att hon såg när jag gjorde det, gick vidare, vände om och skickade. Ibland blåste jag stopp på vägen, belönade det med bollkastare och sedan skickade jag henne åt samma håll utan att stanna (kan vara svårt nog det, men det gäller att inte skapa mönster). Gick lite hur som på planen också så hon inte lär sig springa längs med sidorna bara. Ibland satte jag henne också och gick vidare så hon satt mellan mig och en dummy (som hon fortfarande inte såg läggas) och sen från andra delen av fotbollsplanen skickade jag henne ut. Så det blev en hel del "ut" "stanna" och några dirigeringar åt sidan (hon ska ju inte tro att varje gång jag sätter upp handen ska hon vända sig om).

"Hur 17 gjorde matten för att bollen skulle flyga iväg så där kult?!"
 Precis i början fick jag ju det problemet jag sett nu några gånger, nämligen att hon stannar på signal men när inget nytt kommando kommer inom 0,5 sekunder så tar hon egna beslut. Jag nötte lite på det och till slut blev det en stadgeövning med just bollkastaren, att det krävde full stillhet tills den sköts iväg. Tror poletten trillade ner för idag iallafall.

Aslutade med en liten skogspromenad där jag kastade en del dubbelmarkeringar med bollkastaren för att se hur hon egentligen gör vid dubbelmarkeringar. Tyvärr blev jag inte klokare, ibland tar hon den som kastades först, ibland den som kastades sist. Försöker lära mig vad som passar bäst för henne, men här har jag fortfarande en nöt att knäcka känner jag. Ibland kan hon vara helt fokuserad på den ena och när jag skickar henne vänder hon om och tar den andra ändå, känns inte som att hon riktigt är samlad då. Kanske bara träna vidare och låta träning skapa erfarenhet? Eller vad tror ni?
"Va?! Har du kastat klart? Ska vi HEM? Jag tror jag dör lite."

2 kommentarer:

Hanna aka Lilla My sa...

Har ingen aning. Försöker själv knäcka nöten. Skickar jag direkt, kommer han inte ihåg ordentligt, medan om någon annat gör något emellan, så klockar han båda.

Jens sa...

Systeryster är likadan, ibland först kastade, ibland sist. Nu spelar ju inte det så stor roll i praktiken. På jakt ska ju fåglarna in oavsett ordning. Däremot ska dom ju både på jakt och prov alltid följa anvisningar och om man väljer att skicka på en speciell markering så ska dom ju ta just den och ingen annan.
(Där har jag en bit kvar, om man säger så...).