tisdag 26 juli 2016

Hur hitta rätt?

Har påbörjat projekt planera valp och det går i två olika linjer. Den ena, mest sannolika är flattelinjen. Trevliga hundar där jag främst har linjer jag redan vet jag vill ha, och om det skiter sig har man hyfsad insikt att ha koll på både uppfödare och trevliga linjer. Och skulle jag vara helt på det oklara finns det ju faktiskt många arbetsmeriter att titta på för att få en uppfattning om hunden har bra arbetslust. Sen kan man vara hyfsat säker på att vissa saker inte är lika stor risk att de uppstår oavsett linje då det inte ligger i rasen. 

Den andra linjen är ju sällskapshund av en pudel. En djungel. Valfri storlek på max mellan. Helst svart. Mer än så har jag inte lyckats sålla.. Gick in på pudelklubbens hemsida och kollade uppfödare på just mellan, hälften går ju bort för att de inte ens har en hemsida. Ytterligare 40% går bort för hemsidorna är uppdaterade typ senast 2009. Sen många för att jag inte hittar någon information om hundarna de avlar på. En del försvinner för att uppfödaren skriver för mycket som jag inte gillar. Jag har långt ifrån gått igenom alla (jag har ju ett jobb att sköta också hehe) men har två alternativ som jag skulle kunna tänka mig att KONTAKTA. Bara utifrån att de verkar uppdaterade och igång typ. För det går inte att hitta något som gör att den ena uppfödaren faktiskt verkar bättre än den andra på just djuren, mer än utställningsmässigt. Och det är faktiskt det sista jag intresserar mig för, även om jag självklart skulle ställa om jag hade en fin hund. Men som merit väger det inte långt. Någon har ett LP, någon annan har haft bilder på rallyträning och thats about it. 

Funderade under promenaden vad jag ska ha för krav, det är ju ändå en sällskapshund och några meriter säger ingenting, för det är inte hur mycket just den rasen vill jobba som är viktigt för mig. Anledningen till att jag kan använda meriterna på en flat är ju att jag vet att hunden som kommit högt inom brukset/jakten troligtvis har den självständighet/tryck som jag önskar hos just den rasen. Är den jaktmeriterad är den troligtvis inte rädd för skott och allra helst kan den ju vara testad på MH eller BPH. Så då när jag tänkte funderade jag på vad jag är rädd för när det kommer till en ny ras. 

Det första är så klart hälsostatus, men som jag förstår det så fanns det en del krav som pudelklubben krävde för att hänvisning via sidan skulle få ske. Till en början får nog alltså deras egna sållning vara sållning nog på sjuksidan. Sedan tänkte jag på de pudlar jag träffat, både på tävling och genom mitt (fd) jobb som problemhundskonsult och givetvis promenader. Eller ja, tänker jag på de man träffar på promenader så går nog nästan rasen bort, många osäkra utfallshundar möter man i skogarna med tanterna.. Men utfall ser jag så klart som en träningssak, men tycker ändå det grundar sig i en osäkerhet hos hunden, och det har jag nog sett hos flera pudlar, att de är lite osäkra. Det vill jag verkligen inte ha. Det jag har mött hos samtliga jag varit hemma hos för att träna olika saker har varit resursförsvar. Det lustiga är att samtliga INTE har vaktat mat eller sina egna saker, utan de kombinerar det med att stjäla något från mattar och hussar först. Hoppa upp på väggen och dra ner en tavla som man springer iväg med, sno gästers skor (DET är många som gjort!) och sedan vakta dem med livet som insats under soffbordet liksom de även gör efter de knyckt kuddar från soffan och glasögon från borden. Här är ju jag lite störd för jag tycker det är jättecharmigt och alla hundar har lätt kunnat tränats (mer eller mindre beroende på konsekvenser hos mattar och hussar dock) till att inte värdera stöldgods allt för mycket. Men jag blir ändå lite oroad för att det ska finnas någon typ av resursförsvar där. Det har liksom blivit väldigt bekvämt med en jättesnäll flat som gärna delar med sig av allt (förutom till valpar som faktiskt måste lära sig att inte bara ta från gamla tanter) även om jag vet att det går att träna hunden i det. Men varför skaffa sig problem när det inte behövs liksom? 

Sen tycker jag att jag sett lite hanteringsproblem. Nu blir det så tydligt för de måste pysslas ofta och dessutom lär sig snorsnabbt att en liten morrning löser problemet, men jag blir också orolig över att det ska kunna finnas i linjerna. Något som man inte heller behöver tänka på hos en flat. 

Jag har kommit på lösningen under tiden jag skriver: jag åker hem till uppfödarna med avelsdjuren, tar av mig skorna utan att lägga in dem i den anvisade skrubben (haha!) och lyfter upp tiken. Kommer jag därifrån med skor och näsa i behåll är det bara att satsa ;-) Om jag alltså hittar någon uppfödare värd att besöka =P

1 kommentar:

Erika sa...

Liten beskrivning av Herr Pudel:
Utfallsproblematik? Ja (Sedan skvallertränad men socialt osäker och "dålig på hundspråk".)
Resursförsvar? Nej, inte alls.
Oberäknelig? Ja
Intelligent? Ja
Arbetslust? Stor
Skottfast? Ja
Andra rädslor? Många! (avbrutet MH)
Aggressiv? Nej, inte alls. Jättesnäll.
Hantering? Lätt som en plätt. Oändligt tålmodig.
Jaktlust? Stor
Föremålsintresse: stort
Matintresse: stort
Hmmm, fråga om du vill veta något mer. Om jag vore du skulle jag titta på skottfasthet och rädslor i största allmänhet.
Hälsa: höftledsstatus, patella, allergier.