söndag 22 mars 2015

Lydnadsklass 3 - premiären

Tävling på hemmaklubben är alltid de bästa lydnadstävlingarna tycker jag! Så, trots att vi troligtvis inte skulle bli helt klara till klass 3 skickade jag ändå in en anmälan och så har vi tränat ganska mycket ändå (för att vara mig). Jag har i dagarna känt lite instabilitet i rutan, men att resten borde gå bra.

I morse kände jag mig först inte alls nervös, men när jag satte mig i bilen började hjärtat banka och jag kom igång ordentligt. På plats gick jag runt som en värpsjuk höna tills jag kunde gå och hämta Nässla och hon var bannimej laddad. Blev lite orolig då jag bara förberett med extra gotte godis, men tänkte sedan att målet var ju primärt att hon skulle ha kul idag. Hon var sjukt laddad i slussen när vi skulle gå in och jag fick verkligen hålla kvar i sinnet att nu skulle vi fokusera på att hålla fokus.

Det finns film på det, men den är hos Zandra som har fullt upp i dagarna med att arrangera tävlingen, så den kommer sen. Redigerat - nu finns den!

Lite hopp vid överlämning av pinne, men annars var hon ganska bra med mig. Kollar av miljön något men jag upplever ändå att hon är helt med mig vid förflyttningar på stället och hänger med efter det och jag är nöjd med hennes prestation och min egen förmåga att hålla mig med henne. Vi fick 7,5 med kommentaren pendlar och tappar pos. 

Sättandet gör hon som hon brukar, dvs en 10:a ;-)

Inkallande med ställande är hon snabb som en vessla och tar därför något steg och vi får 9p. 

Sändandet har vi ju haft tjall på, när vi tränade i onsdags sprang hon för långt åt höger i rutan hela plus att hon sprang till mig när jag skulle gå. Har tränat det torsdag och fredag morgon innan jobbet, dels att hon ska springa igenom och åt vänster, men också att hon ska ligga kvar. Tyvärr hände det idag också vilket inte förvånade mig särskilt, vi har bara gjort hela rutan ett par gånger och hon hade behövt mer träning i hela momentet. 

Jag ville inte berömma glatt när det blivit tokigt eftersom det skulle leda till tusenfalt problem tillbaka, men tyvärr fick jag äta upp det i momenten som kom efteråt, då jag tror att hon blev lite osäker istället. 

Vidare till apporteringsmomenten och där slarvade hon när hon skulle ta den (eller gjorde som hon brukar) och tuggade när hon hoppade tillbaka, vilket gjorde att vi fick 8p på den. Jag är glad att jag lyckades kasta rakt och kunde lita på att hon hoppade åt båda hållen :-)

Metallapporteringen så gjorde hon något nytt (för att vara metall, inte i apporteringen) genom att ta på sidan på även den! Hon fick böka ett tag, men normalt tar man den icke! Domaren skrattade men 10 fick vi ändå :-D

På vittringen kom tyvärr fel pinne in och det tror jag berodde på att det skapades en osäkerhet när det blev fel. Vidare till fjärren så fortsatte det och hon missade något så enkelt som att sätta sig från stående. Har nog aldrig ens hänt, så det tror jag också bara var en vidareutveckling av det tidigare strulet. Vi fick behålla en 5:a på detta. 

Redan innan hade jag bestämt mig att om vi nollar något (dvs inte kan få ett förstapris) kommer jag att avstå gruppmomenten. Skulle gärna gjort sitt i grupp men inte platsen och det känns bara struligt för medtävlande och arrangör att bara göra den ena så jag avstod båda. Nässla har inte fått tillräckligt med träning för att HON ska känna sig trygg i platsen när jag lämnar henne så då tyckte jag att hon skulle slippa det. 

För många skulle nog det här resultatet ses som en ganska dålig premiär men jag är ändå så nöjd! Det var så små saker som kostade så mycket och jag är övertygad om att en veckas mer träning hade gett oss ett förstapris. Jag är så glad över hur hon var närvarande med mig under alla transporter och att det kändes som att hon hade kul där ute. För mig betyder inte förstapriset något och jag kan från mitt hjärta säga att det spelade ingen roll att vi inte fick det i dag. Det är ju bara roligt att få tävla och se hur man håller ihop i hela kedjan och kan minnas sina uppgifter, nyttig träning helt enkelt.

Eftersom vi var så många från klubben som tävlade hade Lena fixat speciella priser till oss. Vi fick ett pris som bestod av ett påskägg med bara sura godisar ;-) Bäst från vår klubb i klassen var bästa  Zandra och Lystra som kom trea och fick sitt LP III och numera alltså inte har några orsaker att inte kallas elithund, stort och rungande grattis!!

Från början hade jag tänkt att starta på EHDKs dubbeltävling i maj, men eftersom vi ska satsa på spår, brukset och FS klass 3 känns det lite väl överdrivet även för mig, och redan i veckan bestämde jag mig för att avstå lydnaden under våren/sommaren. Vi kommer fortsätta köra vittringen (sååå smidigt att kunna träna inne ju!), lite ruta vid tillfälle och lägga en bättre grund för platsen, men resten av tiden ska vi fokusera på alla nya tricks till freestylen i första hand. Jag märker vid flera tillfällen att FS är svår att kombinera, speciellt när man kommer upp högre i både lydnaden och FS så jag får helt enkelt ta en sak i taget (typ). Får se om jag klarar av det eller blir jätteuttråkad ;-) Men jag tror lydnaden kommer funka även som pensionärssport på Nässla :-P

2 kommentarer:

Zandra, Lova o Lystra sa...

Grattis, ni gjorde en mycket fin debut. Några små missar som kostade mycket, men jag tror som du hade ni haft en vecka till med träning så hade 1:a priset suttit utan problem. :)

Och tack för grattiset. :) Vi ska nog försöka smyga in lite lydnad åt er i våra träningsdejter ;)

Idag börjar vi planera framtiden Lystra och jag, och jag tror inte jag kommer göra som det var tänkt från början. :)

Erika sa...

Skön inställning du har! Toppen! Min erfarenhet (som inte är så bred i o f hehe) är att det är lite svårt att "forcera" tävlingslydnaden. Det behöver mogna och sådär. Så nu kan kanske era moment ligga till sig så blir det förstapris senare :-)!