lördag 31 mars 2012

Hur tänkte de här?

Varje vardagsmorgon går vi och hämtar dagens nummer av Metro, en gratistidning som tror att hela landet = Stockholm, men i vilket fall, det ger lite morgonlektyr och Nässla kan bära lite. De publicerar ofta felaktigheter (och när sambon ringde och påpekade ett fel i ett ämne han själv var insatt i skrev de inte en notis om det trots att hon sa att många andra ringt och kommenterat, för de hade ju ingen källa.. men vissa saker VET man bara) och igår blev jag faktiskt lite upprörd. Med laddning inför Earth hour idag hade de efterlyst av sina läsre bilder på när de gjorde något för miljön och det var lite cyklande folk och sånt. Men en bild var på en kvinna i Stockholm som stod och diskade för hand - under rinnande vatten!! "man kan diska med händerna för att spara på miljön" säger kvinnan. Alltså, allvarligt talat, tror hon på fullaste allvar att vatten inte har förbrukat någon energi på vägen till hennes kran? Bara för att det inte syns på ELräkningen så kommer det från tomma intet? En modern diskmaskin gör av med ca 10-20 liter vatten/disk, att diska under rinnande vatten förbrukar närmare 100 liter. Då ska man dessutom ha i åtanke att diskmaskinen tar kallvatten och det krävs mer energi att skapa varmvatten till kranen man diskar under. Men, bor man mitt i stan och inte betalar för vattnet är det väl lätt att vara naiv. Och obildad. Det värsta är att metro har belönat henne för den brillianta insatsen med 300 spänn. Jag tror jag ska tända alla lamporna ikväll, för då kan jag ju stänga av spara in kostnad för att köpa stearinljus = spara energi.. Kanske ta en bild och skicka till metro så kan de belöna mig för mitt brinnande miljöengagemang.

(Och om nu metro skulle ifrågastätta min källa på allmänkunskap så kan de titta på energimyndigheten.se. Eller typ hela internet.)

2 kommentarer:

Susann sa...

Mmm, tidningar har skrämmande ofta noll koll. Höll nyss på att trilla av stolen när jag läste i aftonbladets motordel att min favvoförare i rally kraschat ut sig. Har han inte alls gjort ju, han leder... Ok, det kanske inte är lika viktig info som det du skrev om men ändå... ska de skriva nåt ska det fasiken stämma!

Linn sa...

Ja men precis, det är ju just det. Rätt stor skillnad på att leda och krashat också tycker jag.. Sen kommer det människor som inte lärt sig tänka kritiskt och tror på det också :/