måndag 23 maj 2011

Bootcamp med jakt

I helgen hyrde jag och tjejerna (Rebecca med Maja och Cicci med Java) en stuga utanför Filipstad dit vi åkte och hade bootcamp i apportering. Det var bättre än vi anade, huset låg avskilt, de grannar som fanns var inte där och väldigt bra omgivning. På tomten var det en stor öppen gräsplan där vi kunde träna, bakom huset fanns det en skog i fotbollsplanstorlek som ändå var så pass öppen att man hela tiden såg hunden (perfekt för djupa sök) och 200 meter till vattnet.

På fredagen när vi kommit på plats och grillat började vi med att träna grundfärdigheter. Fot, stadga, lämna av i hand, bära vilt etc.
Cicci och Java

Såna här viktiga saker som behövs vid träning, godis, dummy, kamera, kaninboll, klicker och en kråka..
Gott om gräs i alla riktningar där man kunde kasta/gömma dummysarna för lite träning.
Maja bär sin första "kanin".
På lördagen började vi med att repetera lite från gårdagen för att sedan gå till vattnet och träna med dummysar. För mig låg fokus på stadga (både innan eget skick och när andra jobbar). Hon fick sitta lös och klarade det fint, satt tyst bredvid mig trots att jag kastade åt Rebecca. Hon var även en pärla på att lämna i hand trots att jag stod långt bort (jag vill hellre lära hunden att springa långt upp på land än att falla på ett jaktprov för att jag stod en meter för långt bak).
När vi tröttat ut hundarna vid vattnet gick vi tillbaka till stugan och tränade på inkallning och stanna. På bilden ovan ser ni Rebecca som lär Maja att stanna med hjälp av boll, ni ser också vilken fin gräsplan vi hade tillgång till. Sedan blev det dags för hårvård på hundarna. Öron blev mindre, halsar snyggare och svansar rakare ;-) Maja såg helt klart ut som en ny hund med 5 cm kortare öron. Efter det tog vi lite siesta, somnade på varsinn gräsfläck (tills hundarna som tydligen i flock+trötthet+landet=självutnämda vakthundar väckte oss). Då gick vi ner och gjorde ett dolt sök på vilt till hundarna.
Perfekt skog med bra överblick, störning på sidan av en å och naturlig avgränsning åt andra hållet med huset.
Här ser man stugan i bakgrunden när Cicci talar om för Java att om hon kommer in med fågeln bjuder hon på tonfisk.
Nässla hittade två kaniner, en kricka (på bild) och en liten fågel som jag har hittat på gården som jag stoppat i frysen. Det är ingen fågel de normalt apporterar, men hey, det vet ju faktiskt inte hunden så jag tog med den. Nässla såg verkligen snopen ut när hon hittade den - hon tittade ner (inte ställde sig över och undersökte, utan bara tittade) och såg ut att tänka "Den där lilla??!" Men hon tänkte inte länge, tog upp den och bar in den (fast den åkte ut en meter framför mig för att undersökas, det var ju bra skumt med en fågel som inte hängde utanför läpparna när man bar). Efter söket hade hundarna jobbat i tio timmar och vi bestämde att de kunde få kväll och vi kunde dricka vin istället ;-)
Söndagen var vi utvilade och redo för nästa uppdrag.. Eller näää, hundarna var helt slut men vi tänkte köra ett sista pass vid vatten där de fick apportera fågel. Började med lite avlämningar av vilt uppe vid huset innan vi gick ner till vattnet. Jag började med en dummy för att få till avlämning i hand.

Sen körde vi på and och Nässla sprang rätt upp till mig med  den (man kanske inte ser att det är en lång uppförsbacke hon tagit sig upp för) och var sååååå duktig! Men i övrigt märkte man att hundarna var slut i kolan och vi avslutade med lite gruppfoton. Bara det var svårt nog för de små stackars tjejerna.
Maja, Nässla och Java
En mycket trevlig helg, det tackar vi för!

4 kommentarer:

Susann sa...

Ja, nu blev jag ju inte mindre sugen på en jaktras ;) Vilket ställe ni hittat, en riktig pärla!

Zandra, Lova o Lystra sa...

Åh vilken mysig helg :) Kanske jag och Lystra platsar nästa gång ni ska iväg!

Ullis sa...

Vad mysigt ni haft det! :D

Anonym sa...

Såg att du skrivit om att fästa en lina i dummien så springer hunden iväg så rycks den hundens mun. Jag förstår inte riktigt vad du menar, hur ska man ha linan? Har du testat? Kan du inte beskriva lite bättre, är sugen på att testa..Mia