torsdag 16 april 2020

Apporteringsträning

Peppad över mitt egna inlägg för några dagar sedan där jag skrev ner lite mer vad jag faktiskt behöver träna på åkte vi iväg idag och körde ett pass apporteringsträning under en promenad. Jag hade ingen färdig plan när jag åkte ut, för jag har ändå en känsla av att om jag har bestämt mig för att träna en sak och hunden inte är i fas för att kunna ta in den typen av träning så blir jag lite frustrerad. Senare kanske,  men nu är Sirap i en sån ålder att skogen kan vara superläskig och inget går och då är det dumt att göra för storslagna planer. Men jag visste åtminstone vilka typ av moment jag ville få in. 

Sök
Hon har ju inte gjort så många sök tidigare, så idag var första gången hon fick göra med dummy. Jag gick och la ut två stycken som hon fick se på och hon hämtade in dem väldigt fort och effektivt. Belöningsfokus blev att hon skulle tänka komma in på en gång den landade i munnen samt att kunna skicka ut på nytt. 

Nästa sök blev bara på en, jag kastade ut en när hon inte såg och fokus blev att springa ut utan retning. Det var lite lurigt sa hon men när jag ignorerade hjälpförfrågan så sprang hon ut och hittade den snabbt (den låg kanske 4 meter ut så vi pratar inga stora sök här). 

Markering
Det här är ett moment jag är lite rädd för, då alla säger att man inte ska kasta för mycket då det triggar hundarna. Men man kan ju inte heller ignorera att det existerar så självklart blir det några markeringar. Körde ett par ganska enkla och nära med fokus på att hon skulle hålla fokus på nedslagsplatsen och hitta den fort. 

Närsök
Gjorde ett litet närsök med godis för att betinga signalen, använde både "söksök" och visselpipan. 

Stoppsignal
Provade att jobba vidare med vår (filmade) stoppträning när jag fick spontan möjlighet. Supersnygga ställande även om hon nog blev lite förvirrad över att jag visslade samtidigt. 

Fotgående och ordning och reda
Körde en liten slinga fotgående i skogen och hon är en naturbegåvning på det. Det enda som stör är att hon kan bli lite oroad av miljön och kan då komma av sig, men annars går hon fot som hon inte gjort annat. Sen blev det ju en del stanna kvar när jag la ut sök eller kasta markeringar och det gör hon också helt naturligt lugnt. Varje moment avslutas med att komma in i fotposition innan det blir ett tydligt frikommando. 

Jag är väldigt nöjd med dagens pass och det är så otroligt kul att ha kommit igång igen med strukturerad träning. Nu saknas det bara lite träningskompisar men det känns som fel tid att ägna sig åt det, så det får vara tills världen blir lite mer normal igen. Jag har även parallellt med detta filmat lite av vår stopp-träning så ska komponera ihop en film av det snart så ni får se. Men nu ska jag åka och hämta min nya bil, min livs första fabriksnya, det gäller att hålla igång samhället just nu, typ..

Inga kommentarer: