tisdag 29 september 2015

New York 2015

Ännu en gång har det varit lite tyst här på bloggen på grund av en liten resa för matten och hussen. Nässla har haft det toppen på kollo hos Jens och jag har kunnat slappna av till fullo! Tomas åkte upp några dagar före mig och så möttes vi dagen efter jag kommit upp och så spenderade vi några dagar i the city that never sleeps. Har varit där en gång tidigare men dåligt förberedd och tråkigt väder gjorde inte det till min favoritstad. Nu fick den revansch, hade jättetrevligt!! Egentligen gjorde vi inget speciellt, så jag bjuder bara på några utvalda bilder, direkt ur kameran, oredigerat :-)

Jag landade vid 22 på kvällen och utmanade ödet genom att ta tunnelbanan till hotellet, snål ekonomisk som jag är. Det var liiiite läskigt med tanke på områdena jag fick byta tåg på, men gick jättebra. Läskigast var att kliva upp på gatan på okänt ställe i Queens, skulle jag hitta hotellet? Skulle det vara gangsters ute på gatorna? Kan säga att jag var grymt lycklig över att se hotellet 20 meter från uppgången från tunnelbanan!
Det mycket snygga hotellrummet på The Paper Factory hotel i Queens
Utsikten från hotellrummet var väl så där, men det är sällan flashigt på hotellen i NY. Vi valde fräscht framför läge denna gång. 
Innan Tomas hann komma och möta upp mig tog jag en tripp på egen hand in i centrum och passade på att besöka det stora och vackra biblioteket..
och ta en liten snabb lunch från en matvagn som fick ätas i Bryant Park
Fick hålla i mig från att dansa. Och klippa naglarna som det stod på en annan. 
När Tomas kom så åkte vi tunnelbanan till Coney Island, nöjesfältet som ni säkert sett i en del filmer. Tyvärr var det stängt under veckodagarna så här års så vi fick bara njuta av strandpromenaden. 
Det var varmt och skönt och vi fick en del färg under veckan, oväntat nog. 
I bakgrunden ser man själva nöjesfältet, ett av de äldsta i landet tror jag.  

Det fanns en liten grafittiutställning som åtminstone var öppen!
På kvällen blev det att avbocka en ny maträtt, friterad calzone med två sorters ost. Jag tror jag aldrig ens ätit en calzone, började stort!
Varje morgon börjades med en varm choklad med lass av socker i när vi kommit in till stan. Mjukstarta lite. 
Det finns många fina katedraler gömda mellan höghusen, denna fick senare besök av självaste påven! 
En gammal tågbana på höjden växte igen och designades sedan om till ett gångstråk längs med Manhattans västra sida. Skönt att gå och slippa trafiken och alla rödljus ett tag. 

Gammalt möter nytt. Så är det överallt i stan. 
Flat iron building

Det ingick ingen frukost på hotellet (valde bort det då det oftast bara består av konserverade muffins) men 50 meter bort fanns det en "all american food" som serverade frukost. Så NY det bara kan bli med bagels och american cheese, toasted. Mums!!

Promenad på Brooklyn Bridge
Utsikten från bron, notera blandingen av kyrktoppar, gamla skrapor och moderna skrapor.
Efter bron var det dags för fikat i parken, denna gång delade jag mina smulor med den här fröken (ja hon hade hängtuttar så det fanns nog bebisar någonstans) som åt rakt ur handen. Tomas var ingen mästerfotograf tyvärr så det kom inte med på bild. 
Inte långt från Brooklyn Bridge ligger World Trade Center så vi traskade bort till deras nyinvigda Freedom Tower (numera One World) och åkte upp 101 våningar i USA's högsta skyskrapa. 
Fota fota fota!

Väldigt frän utsikt som inte går att göra rättvis på bild. Och sättet de presenterade det på var faktiskt "breathtaking"!
Strax bredvid finns ett tragiskt minne av de två tvillingtornen som en gång stod där. Två hål med namnen på alla omkomna från terrorattentatet, det är svårt att gå förbi utan att känna något. 
Det finns inte så gott om offentliga toaletter på Manhattan. Då får man låna på köpcenter, men är man några gator bort hinner man liksom inte. Då får man gå in och festa på en mexikansk bar istället. 40$ för ett toabesök är ju som hittat ;-) 

Men på föreställningen vi gick på senare på kvällen var det gratis toa. Med utsikt. 
Hade bokat biljetter till STOMP, rekommenderas varmt! Fick rysningar flera gånger, så otroligt duktigt gäng! 
Solen skiner och kroppen får väckas till liv i Central Park
Passar på att turista till 100% genom att ta en båttur i sjön där. 
Turistigt värre, men mycket skönt för fötterna så här 3 dagar efter promenader HELA dagarna
Det här skulle kunna vara en symbol för NY, finns överallt så har man cravings för Pretzels så har man det bra där. Ingen personlig favorit dock. 
På en buss vågade vi oss tom till lite ruffigare områden. Som idag kanske är lite mindre skrämmande än vad de har varit, men jag skulle nog inte kliva av och gå hur som helst där.  
Yankee Stadium som kvällen till ära hade en stor match. Och alla flaggor på halv stång för att hedra "Yogi Bear" den spelare som under natten hade dött.  
Jag försökte få tag på biljetter till min kändiscrush Jimmy Fallon innan vi åkte, men jag var typ ett halvår för sent ute.  Fick nöja mig med att äta en Ben & Jerry-glass med hans smak istället. Nästan samma. 
Empire state buildning
På kvällen tog vi en kvällsbuss över Manhattan Bridge med spektakulärt vacker utsikt. Hann ta denna innan solen gick ner, sen blev det bara finare, men tyvärr mindre fotovänligt och bilderna gör ingenting rättvisa så de får vara kvar i kameran. Jag fick rysningar över hur vackert det var i mörkret med alla lamporna!
Tillbaka på hotellet, kolla in den fräna traktorhuven som blivit ett bort. Många såna detaljer överallt där. 
Påven var i stan, vilket märktes på många sätt. Här stod han och vinkade utanför Madame Tussauds ;-P
Fast här var han faktiskt på riktigt, i en av bilarna. På väg från ground zero till Harlem för att träffa några skolbarn. Givetvis hade jag kollat in hans schema, fast att vi råkade stå på en bro precis över där han åkte var faktiskt bara en slump. 
Chinatown
På tal om att det fanns få toaletter, då blir man ju lagom glad över detta. Så äckligt dessutom, hur kan man göra så?? *ryser*
Rockefeller Center

Katedralen från utsidan. Så stor att det var typ omöjligt att få med hela på bild.. 
Ytterligare en bild från hotellet, precis innan vi åker hem
Sista väntan på tunnelbanan nu då! Tomas är inte nöjd över att vi tar tåg istället för taxi, men han behöver härdas!
Kom hem i lördags kring lunch då vi hämtade upp Nässla på vägen. Söndagen var lite jetlaggad men gårdagen var jag helt bra, förutom att jag knappt kunde vakna på morgonen. Idag tvingade jag mig upp vid 6 så nu är nog allt i sin ordning igen :) Nu är NY minnen och jag kommer verkligen ha det som ett väldigt roligt minne!

1 kommentar:

Erika sa...

Vilka superfina bilder och så kul att få ta del av lite av vad ni har gjort! Det verkar ha varit en riktigt lyckad resa.