måndag 30 mars 2009

Earth hour

Ja jag vet att det är lite sent att skriva om det nu, det var ju hela två dagar sen. Egentligen skulle det nog bara gått mig förbi utan vidare eftertanke men det är något med det hela som stört mig.

Idag kom jag på vad: Det inger en falskhet av att man faktiskt gör någon nytta av att släcka ner i en timma.

Förr var jag en riktig miljönörd. Lånade hem böcker från WWF med de bästa miljösparatipsen, hur man gör egen kompost och hur man mäter om man använder för mycket vatten när man duschar. Idag har det trappat ner, ju äldre man blir ju bekvämare blir man tydligen. Men jag tycker ändå att jag drar mina strån till stacken och jag är stolt när jag gör det.

Först och främst så äter jag inte kött. Där har vi både resursslöseri och utsläpp. Jag sopsorterar allt, från tidningarna till matavfallet. Och det är inte kul ska jag säga, de där gröna påsarna går för det första inte att få tag på i varje butik (och ärligt, hur miljövänligt är det att åka en extra tur för att köpa avfallspåsar?) och för det andra så läcker de alltid! Jämt ligger det nån snuskig sörja längst ner under påsen som stinker. Sen droppar man det där genom hela lägenheten mot dörren. Men jag gör det och det känns bra, då vet jag att jag hjälper till med att försörja bussarna med biogas istället för att det eldas upp till ingenting.
Sen är jag en minimal konsument. Extremt minimal. Jag har nog inte köpt några kläder utan presentkort till mig själv sen förra året när jag var i USA.. Inte vad jag kan komma på iallafall.

Mer då?.. .. Släcker, har inte element igång i sovrummet, diskar i maskin (miljövänligare!), har slutat torktumla det mesta (fast det är pga. en svindyr elräkning) och stänger av TVn på stora knappen så den inte står på stand by.

Jag tar bilen så sällan jag kan, men jag ska vara ärlig och säga att jag åker mycket. Men å andra sidan har jag en liten bensinsnål bil iallafall.

Men och det ett stort men. Någonstans tar det slut. Vi är nog bland de bästa i världen och jag kan inte se vad mer vi enskilda individer kan göra. Att släcka lysena en lördagskväll är ju en fin tanke, men som jag skrev längst upp, det försätter oss i en falsk tro att vi på så sätt räddar världen. Det gör vi inte. Oavsett vilka höga bensinpriser vi får i Sverige kommer vi aldrig att rädda miljön. Sveriges bästa sätt att rädda världen är att ligga på andra länder att förbättra sina arbeten. Och då menar jag inte U länder med krig, för givetvis, vem bryr sig om miljön när man inte ens har fred eller mat på bordet? Däremot kan vi ju peka på USA som exempel.

Jag ska ge lite exempel från min resa och börjar i NY.
Längs varje gata åker varje tidig morgon sopbilen för att plocka upp sopsäckarna. Det är säkert en 4-5 säckar plus diverse kartonger, dunkar etc. vid var 5-10 meter. Allt ner i samma container.
Bara i NY bor det mer människor än i hela Sverige. Det blir en del osorterade sopor.. Bara det att kartonger slängs i soporna, det har väl vi inte gjort på 20 år i Sverige.. Och här släpar jag mina bananskal i en egen påse trots att det innebär svabbande av golvet efteråt..

Vi fortsätter sedan med utsläppen. Från bilarna. I Los Angeles hamnade vi i bilkö vid mååånga tillfällen. Inte så konstigt eftersom vi till 50% av våran tid där satt i bilen. Du kan nämligen inte göra så mycket utan att åka bil. På sina håll finns det inte ens trottoarer..
Utanför LA fanns en motorväg som vi åkte på. Det var 6 filer i ena riktningen, antar lika många åt andra hållet. I vilket fall så var det kö på våran sida. I flera timmar. Så långt ögat kunde nå så satt det bilar i 6 (!) filer. Sen fanns det en samåkningsfil som gick snabbare om man var fler än 2 personer i bilen. Det var förvånandsvärt få bilar som åkte där. Med andra ord:
6 filer i flera mil fullproppade med bilar i kö som står och spottar ut avgaser. I en riktning. Dagligen och troligen flera gånger om dagen.

Och när man pratar bil i USA så pratar vi lastbilar i våra mått räknat. Vissa motorhuvar såg jag inte ens över, andra drog trailersläp efter sig.. Med andra ord inga 1.6 liters motorer där inte.
Det som störde mig mest var att jag surfade svenska nyheter när jag var där och det stod att bensinpriset skulle behöva komma upp i 18 kronor för att vi ska nå miljömålen. Va?! Ska VI betala allt i Sverige?

Visst, vi ska fortsätta med vårat miljökämpande och sopsortera och ställa bilen, men vi kan inte rädda världen när det finns stormakter som inte gör något själva. Sen ska vi inte bara vänta på att de ska komma på det själva, där kan vi hellre lägga våran energi, att pusha dem istället.

1 kommentar:

//Ullis sa...

Du har så rätt - så rätt.

Men jag måste medge att jag är rätt lat. Sopsortering blir man galen på! Jag har en hink för "brännbart/allt möjligt som egentligen borde sopsorteras" och en för kompost. Sen en påse för tidningar och reklam.

Hade jag haft typ ett "soprum" bredvid köket där jag hade jag hade haft plats att sopsortera bättre - så hade jag gjort det!

Men var ska man göra av allt?