onsdag 17 mars 2021

Apporteringsträning

Nu i dagarna flyttar Tess ner från Åre till typ våra breddgrader och eftersom hon är mycket duktigare än mig på att få igång träning så blir det alltså av lite träning nu för tiden! Hon har i sin tur bjudit med sin kompis som är förstagångsflattägare och jag har bjudit med en jag träffat genom styrelsen, som bor där borta. Så vi är ett litet gäng om 4 personer som tränar, tre med mål att starta i nybörjarklass på B-prov. 
Lilla Hayley, bara praktikant än så länge men mycket charmig!

Våra träningspass skiljer sig lite från många vanliga jaktapporteringsträningar generellt tror jag. Det är lugnt och väl genomtänkt utifrån varje ekipages behov. En hund är ute i taget och vi fokuserar alla på att det ekipaget ska få den hjälp de behöver. Smidigt, för oftast ska man stå med sin hund och kasta och det är ju allt annat än smidigt när man har en ung hund och i jag själv kastar som skit. Dessutom är det inte helt bra för det tränande ekipaget att behöva ha andra hundar mitt ute dit man ska osv.. 

Det vi valde att fokusera på i helgen var att först ett pass med att testa stadgan och sedan efter det att vända bort från det hon väntar sig. Alltså tre kastare ute, den hon tror ska kasta blir det inte utan då vänder jag upp mot någon annan som får kasta. Ingen knallning och mycket fin följsamhet. 

Sedan blev det en längre paus där Atlas och även valpen var ute och sprang, och Sirap har haft en idé för sig att hon ska kolla vartenda fotsteg andra tagit ute i markerna, och då även helt okontaktbar. Så mitt mål på pass två var att hon inte skulle ta den rundan. Så för att hjälpa henne att lyckas valde vi att ta med plattformen, så hon visste vart hon skulle, samt att göra den lite åt sidan så hon inte behövde få så mycket lukt i nosen. Det gick så bra, hon spikade inte markeringen och det är i just de lägena som hon skulle kunna släppa och istället springa, men hon fortsatte jobba! Sedan kom hon fint in och vi avslutade på topp :)

Lingon, halvbrorsa till vår träningskompis Colour.

Till nästa pass tänkte jag testa dold kastare. Först bara en dold kastare, sedan med störningskastare/skytt framför, så hon ska lära sig att inte låsa på en person. Sedan tänkte jag också testa att hon ska sitta passiv när andra hundar arbetar, en liten kortis och då (om jag minns) använda plattformen. 

 

Inga kommentarer: