tisdag 9 mars 2021

Allergiutredning

Ja, som rubriken lyder, nu är det dags för allergiutredning. Ska dra hela historien, som jag inte skrivit om alls tidigare, då jag lever enligt devisen om man inte pratar om det så finns det inte.. Nejdå, så är det inte, men jag har inte velat älta det så här, men nu utreder vi på riktigt och en plan finns, med det även lite mer gott mot. 

Det har aldrig varit särskilt illa, hon var röd i örat vid valpbesiktningen och fick med ett medel hem för att behandla det. På det foder hon fick med sig hem var hon dock konstant dålig i magen (hela december var fullt av små bajsfyllda grässtrån på hela tomten, eftersom det inte heller regnade bort), åt sin egen skit maniskt och var svinhungrig. Så när det tog slut bytte jag till ett annat och det blev mycket bättre på magfronten, men det kändes som att jag uppnådde 85% av perfektion bara. Ibland lite rött i öronen osv. Det lilla extra saknades och efter ett halvår gick jag över på färskfoder, som ska vara räddningen på allt. Hon var också väldigt rinnig i ögoat och vi sökte för att kolla så det inte var något fysiskt fel i ögat, då ett inre ögonlock såg lite tajt ut. 

När jag gick över på färskfoder så fortsatte jag ändå belöna med allt annat jag hade tillgång till, och vid ett tillfälle sen var hon röd runt ögat och sårig i örat, och bestämde mig då för att sluta med allt förutom nöt och kyckling (som var basen i det foder Sirap fick). Inget godis som till 80% består av kyckling och resten beståndsdelar, utan bara rent kött. Det blev genast bättre och jag tänkte att nu löser det sig. Vi var också till veterinären och de tog skrapprov för demodex, hittade inget men gav nexgard ändå. Eftersom det blev bättre tänkte vi att det nog var demodex ändå. Fortsatte ändå med ren kost.

Men så fick hon ju sin unghundstumör och i samband med att den började växa fick hon även en stark klåda kring ögonen. Kanske mest att det faktiskt började rinna och när hon var blöt kliade hon sig, och till slut såg hon ut så här:

Rodnad kring ögat och vaknar på nätterna för att klia sig. Vi provade med en till nexgard, det blev lite bättre, men när det var dags för nästa tablett hände ingenting. Så då valde jag att kontakta en specialist dermatolog. Ringde först ner till Vetaderm i Skåne och tänkte boka tid, men de sa ifrån och menar att jag inte kommer orka åka ner alla de gånger som krävs för att följa upp och det riskerar att bli avbrutet när hunden blir bättre (men innan allt är klart), och jag fick istället lite namn på kompetenta dermatologer häromkring att kontakta. Började med Norrköping, men de tyckte jag borde testa mer hos min befintliga veterinär men när jag ringde Evidensia Stockholm Södra djursjukhus hade jag tur och fick en avbokad tid bara någon vecka fram! Så vi var där i onsdags och träffade Cecilia Friberg och en assisten till henne och det kändes så bra. I nästan två timmar var vi där, Sirap fick en grundlig genomgång och jag fick en grundlig förklaring av allt. Hon hittade liten liten tendens till svamp på en anslutning till en klo, inflammation i örat samt det uppenbara kring ögonen. Just den eventuella svampen valde vi att inte behandla nu för sig, för att inte trigga igång ett intresse hos Sirap, då hon inte slickar på sina tassar idag, förhoppningsvis går det över med behandlingen som sker i kroppen. 

Så i morgon är det dags att köra igång helt på elimineringskosten, vi har haft en veckas övergång nu. Sen blir det 8 veckor med den kosten som mat, godis och tuggben, vilket känns supertråkigt, men behövligt. Som tur är ÄLSKAR hon sitt foder. Så pass att alla de 7 tabletterna hon får dagligen just nu bara är att lägga ovanpå torrfodret och det ändå åker ner i magen.. Dessutom har både vi och vår omgivning vant sig med att inte ge henne något mer än hennes godis vilket också underlättar, även om det inte känts lika kritiskt tidigare. Ögonen har inte rodnat eller runnit alls senaste veckan och hon mår bra vilket ändå är det absolut viktigaste. 

 

Inga kommentarer: