lördag 1 augusti 2020

Filma träningen och vår status just nu

När jag var uppe hos Tess var det ju hardcore filmning hela tiden. Något jag var duktig på förr men som jag inte riktigt kommit igång med när jag tränar Sirap. Men nu har jag fått nya fasoner och tom köpt mig ett mobilställ och filmat allt vi tränat. Jag skulle påstå att allt jag filmat har jag tittat och analyserat och fått bra inputs av, nu är bara nästa steg att kunna sålla bort och radera allt eftersom så jag inte behöver spara på absolut allt. Säkert ett nördigt och trist inlägg för alla utom mig, men ni får scrolla förbi om ni somnar av tristess. 

Jakten: Insåg hos Tess att jag behöver fila på ungefär allt. Avlämningar, grepp, fot, markering, närsök, lydnad, inkallning - you name it. Samtidigt vet jag inte hur mycket som går att skylla på löpet, så jag avvaktar lite med den rejäla träningsplanen. Det jag däremot kommer att göra, och även tränade på hos Tess är störningar (hon snappar upp allt och störs lätt ut) och närsök. Närsöket tänker jag sätta ihop med markeringarna som hon har en tendens att utveckla till ett maratonlopp - hon ser det falla, springer dit, ser inget i en första anblick och sen kickar hon igång benen och stänger av huvudet, milt sagt. Så nu tränar vi närsök när möjlighet ges, och när vi vittrat in ett område och fått rutin på det kan hon även få en markering dit. Har dock haft lite svårt att få till det när vi är själva, säkert mest pga löpet, energin och fokus är kort. 

Bruks: Här behöver vi träna på allt men det är även ett långsiktigt projekt. Ny kurs startar på torsdag och vi har även börjat träna lydnaden. Jag behöver få koll på hur jag vill att fotgåendet ska se ut (jag tänker mig att det är samma till en eventuell lydnadskarriär). Jag ska kolla in lite youtube och bli inspirerad och få koll på vad som kan passa bra till en hund av vår storlek. Tycker liksom det är svårt att få till den "naturliga gången" med en arm som ska svaja långt utanför kroppen. 
Nu testade vi på framförgåendet med leksak och det gick ju betyligt över förväntan. Konerna står där för att det var även en utmaning till vår vardagslydnadsutmaning online vi håller på med (eller blev klara med när denna film skickades in). 


Rallyn: Här är där vi behöver lägga mest krut med tanke på att vi är anmälda på tävling och vi kanske inte riktigt är redo än. Jag har filmat när vi gjort hela banor men det tar 5 minuter per bana så det är nog knappast något som någon har tålamod att titta på. Jag har tränat ordentligt vid två tillfällen, vid det första insåg jag att hon hamnade för långt fram i fotgåendet och därför missade en del i moment som ska göras vid sidan (så även fotgåendekriteriet hamnar här). Det hon sen hade svårt för var slutet och jag vet inte om det berodde på att slutet i sig var extra svårt, om hon inte orkade hela vägen (hon belönades jämt vill jag tillägga) eller att hon reagerade på något i skogen. Det gör hon typ alltid när vi är själva på bruks. Vid tillfälle två så hade jag jobbat med placeringen och tänkte hela tiden på det, så momenten blev mycket bättre. Däremot blev det samma sak med skogen och när hon väl skulle hålla koll på den kunde hon inte riktigt förstå vad vare sig ligg eller stå var. Så ligg och stå ligger med på min todo list, över det som behöver kampanjas. 

Viltspåret är vi anmälda till men det glömmer jag bort att träna på och idag när jag har tid är det alldeles för varmt. Det får liksom gå som det går, det gör jag mest för att testa av hur vi står oss och vad vi behöver träna på i skarpt läge. 


Inga kommentarer: