tisdag 28 juli 2020

Semester och valppremiär i husvagnen

Vad hittar man på när Norge är stängt för oss coronavildingar i Sverige? Jo man tar husvagnen genom vårt egna land upp till Åre för att träna hund så klart! Eftersom det fortfarande bara är jag som kör bil i det här hushållet valde vi att dela upp turen med ett stopp på vägen och tur var väl det för vet ni hur långt det är till Åre med bil och husvagn?  
Vagnen packas och valpen tränas på att ens vilja gå in i den

Vi började med att åka till Våmhus där jag var och bodde när vi var på Spånkorgscupen, en pyttig camping i väldigt mysig miljö som kändes säker ur ett trängselperspektiv. Och det är ju behagligt inte bara med tanke på viruset utan också med husvagnsparkering i åtanke :P Nu hade vi sån tur att hela campingen var tom, vilket tyvärr ledde till parkeringsångest och liiiite osämja mellan mig och sambon när jag backade till ekipaget. Vi kom iaf på plats och sen var det bara mysigt. 


Här har vi en stackars familj på 5 pers (utan hund) som tältar i spöregnet i ett utställningstält. Kan inte varit bekvämt men de fnissade sig igenom hela natten. 

Storspanaren som först började fälla i husvagnen och dagen därpå började löpa. Perfekt för att bo på en så liten yta så att säga.. 

Gott om plats
Vi var in en sväng till Mora men där var det så mycket folk att man nästan fick panik. Kollade in vasaloppsarenan som Tomas aldrig sett utan cykel, sedan kollade vi även in Orsa, men det var inte så mycket att se faktiskt. Tomas fick skjuts till Oxberg där han fick cykla tillbaka och under tiden passade vi på att SUP:a lite. Fortfarande cool och duktig på brädan.  


Svansen i på ena sidan och en tass i på den andra. Dessutom så otroligt långgrunt så trots att vi var långt ute nådde vattnet till knäna så jag kände mig trygg i att våga stå och utmana mig lite (samt fota). 

Efter två nätter i Våmhus blev det inlandsvägen till Järpen. Inte världens roligaste väg för husvagn och timmar i sträck, men kom fram gjorde vi ändå. Tyvärr hade Tess hund skurit upp en tass och drog iväg direkt till närmaste öppna vet i Östersund (en timma bort) när vi kom. Vi hängde inne hos henne tillsammans med Atlas så han skulle slippa sitta i bilen fram och tillbaka. Han var måttligt intresserad av Sirap (kastrat och "herre") men de funkade ändå bra. 
Tess samlar tydligen på turkost, Sirap och hennes nya trosa passade perfekt in!

På plats har det bara varit lugna dagar med cykling för Tomas och hundträning för mig och Tess. När vi inte har tränat hund har vi pratat och analyserat om allt inom hundträning. Så en helt rimlig semester alltså. På kvällarna har vi kollat på film och käkat gott allihop och jag kom tom in i sovmorgonsrutiner (som omkullkastades första morgonen här då Sirap tydligen inte kan vänta längre än till 5 på morgonen). Men några saker förutom hundträning gjorde vi, som att hälsa på tama klickertränade renar! Det är ju tydligen ett jävla otyg vanligt fenomen uppe i fjällen att turister tar selfies med renarna så de blir så skrämda att de drunknar, springer ifrån sina kalvar etc, men här kan man faktiskt få träffa renar som inte mår dåligt av det - rekommenderas och hoppas att folk kan åka dit istället för att störa de vilda djuren. 

Vi var och hälsade på Tess träningskompis, så det är inte ett jippoställe, här kan man läsa mer om Ulrika och hennes renar. Tyvärr fick hon ta bort den stora stjärnan Rudolf nyligen, som även finns med på ett TED talk med henne. En väldigt kompetent tränare, rekommenderas varmt. 

Sirap rekommenderar däremot inte något som helst besök hos renarna, de är så vidriga!

En dag tänkte hussen, jag och Sirap ta en dagstur i området, men tyvärr så verkar det vara exakt just det hela sverige gör nu för tiden, så efter ett mindre psykbryt hos både mig och hussen så vände vi om och intog vår lunch vid detta betydligt lugnare stället. Jag kan inte åka ut i naturen för att träffa på fler folk än vad jag gör under hela min semester totalt. Smittad av covid-19 i skogsspåret typ.. 


Utelunch är bästa lunch, speciellt utan andra människor.

Utsikten från vägen utanför huset vi bodde vid. Ja, vi campade på hennes uppfart ;) 

Om en hund får vara lös och den andra springer mer än vad som är lämpligt får man helt enkelt koppla på draganordningen så hunden åtminstone inte stryps. Bra träning för den lille att faktiskt få gå lugnt (isch) medan den andra springer.

När det var dags valde vi att ta en omväg i urbyte mot en väg som gav mig lite avslappning, så vi åkte via Östersund/Sundsvall och sedan E4an nedåt. Någonstans kring Hudiksvall stannade vi till på en större rastplats och sov, en som visade sig ha en jättemysig naturcamping strax intill och mysiga marker som vi tröttade ut oss på under morgonen. Tyvärr hade vi ingen el så min mobil fick inte följa med och ta bilder, men där stannar vi säkert igen. Ja, alltså, först när vi åkte upp dit sa jag att jag aldrig mer skulle ta med vagnen dit, men sen när vi väl hade den på plats var det ju oerhört bekvämt med sitt eget krypin, så det kanske blir så att det ändå blir fler turer.. Aja, man har rätt att ändra sig. 

En mysig semestervecka som blev en bra start på den lilla semestern jag tagit ut. Vi får se vart det bär hän framöver, men vagnen är städad och redo för mer. Vi har som sagt tränat massor av hund, och även varit duktiga och filmat. Jag har fått massor av insikter, så jag hoppas kunna få in lite inlägg om det med. 

Inga kommentarer: