måndag 13 februari 2017

Domaruppdrag på Fagersta BK

I lördags var det årets andra tävling för mig. Skulle bara dömt NKL men för att de skulle slippa lotta bort tog jag även en del i FKL, vilket brukar vara den enklaste klassen att döma. Fortfarande enkla moment och ekipage som ändå tagit sig igenom NKL. Nybörjare är inte min favoritklass då det är så mycket som kan hända, speciellt när det saknas rutin och erfarenhet från många tävlande. Inte att jag har problem med det, men jag tycker så synd om de tävlande som gör premiär men är så stressade att de går förbi skyltar eller hundar som inte alls förstår vad de ska göra. (Okej, det förekommer även i de högre klasserna tyvärr, men inte i samma utsträckning). Sen finns det tyvärr en tendens att folk börjar styra sina hundar i kopplet när de har möjlighet till det, ibland mindre trevligt och sånt vill jag inte se på plan, hundarna har inte valt att komma och tävla och förutom allt annat konstigt behöver de inte få förare som blir arga på dem. 

I vilket fall, jag kände mig rätt skonad ändå från konstigheter under dagen 😅och det var mest som vanligt. Många hundar som nosar och tycker miljön är konstig och nervösa förare. En del hundar hade svårt för den nya skylten sitt, gå rund, sitt men i övrigt inga svåra moment. Svårast var det i åttan där det fanns speglar i lokalen, många hundar gillade vad de såg.. Det var 26 hundar som kom till start, 15 av dem fick kvalificerande resultat. Vann gjorde en bearded collie på 99 poäng. 
Banan till nästa pass var inte särskilt förändrad, det gäller ju att vara effektiv 😉 Så samma grund men några andra moment. Frestelsen bestod av två större tennisbollar, den ena med en fena (för att synas i vatten) och de frestade en del bushundar. Många hundar kunde inte (för dagen åtminstone) snurra, annars var det inga konstigheter. Jag tycker banan var ganska snäll, men det var ändå bara 75% som klarade kvalificerande resultat av de 24 startande. Förvisso är ju poänggränsen höjd 5 poäng sedan tidigare, men det var bara en hund som skulle tillkommit med de gamla poänggränserna. 
Nästa tävling blir att arrangera i vår egen hall om mindre än 4 veckor. Då kommer vi att ta in domare utifrån, men troligtvis får även jag eller Zandra döma lite. 

3 kommentarer:

Erika sa...

Vad kul! Tror en bekant med portugisisk vattenhund var där och tävlade.

Linn sa...

Ja precis, från Värmdö!

Erika sa...

Yes!