måndag 11 maj 2015

Nävekvarnsprovet 2015

När Nässla var ett år var vi i Nävekvarn och gick anlagsprovet. Sedan hade vi något års uppehåll, men sen dess har vi åkt varje år på Nävekvarnsprovet. Jag tycker det har varit trevligt, och även om jag åkt själv (ett år var Zandra med, när vi dubbelnollade..) så har det ändå varit socialt och man börjar till slut känna igen många av de andra deltagarna. Förra veckan när jag kom ner till Vånga var det en som vi kände igen från Nävekvarn och vi sällskapade tillsammans med henne och en labbehusse under hela den helgen. De kom ju även igår så det var trevligt att direkt känna igen folk och ännu roligare var det när vi hade lottats till samma domare! 

Vi tre åkte ut till urskogen där våra spår låg, vi lottades till sista start i vårt gäng. Nässla var taggad och satt och pep i bilen, tror hon börjar få rejäl koll på den här leken nu ;-) Ville inte ta ut henne innan spåret mer än precis när vi kom fram, för jag vill inte att hon skulle komma in i någon lydnadskänsla. 

Det som var roligt med det här gänget var att den enda var redan uttagen som representant till SM för Östergötland, den andra tävlade om en plats under dagen för Östra och jag själv ville ju bara ha ett HP för att få vara med på uttagningen till Bergslagen. Så när vi skulle till vårt spår lyckönskade de andra oss med förhoppning om att ett vilt skulle dyka upp. (Det krävs ett bevisat vilt i spåret för att de flesta domarna ska ge HP, även om det finns en del som ger ändå). 

Vi traskade mot vårt spår och vi körde på. Tydlig hund i bra tempo och vi tuffade på utan några missöden. Blev lite ringande vid två ställen där Nässla om och om igen valde särskilda spår där jag tror det gått något annat (på ett ställe satte hon ner nosen i ett hål och viftade glatt på svansen, det brukar inte hon när hon spårar) men hon löste det på egen tass och efter 20 minuter var vi hos rådjursbusen. Domaren visste inte om mitt mål om HP, men det första han sa när vi var klara var: "Sy synd att det inte dök upp ett vilt i det här spåret, hade så gärna vilja gett ett HP för det gick så himla bra, men tyvärr måste det ju hända något för att det ska bli så." Han sa att han hade sett direkt när hon började att det här var en bra hund och han hade hoppats på lite action hela vägen (alltså viltstörning). Jag med, men tyvärr blev det inte så och vi fick "bara" ett starkt förstapris. 

Efter spåren åkte vi hem till en i gruppen som bodde i Nävekvarn och fikade (passade perfekt då det började regna) och sedan åkte vi till samlingen med förhoppningen om att labben i gänget skulle gå vidare till SM-uttagningen. 

Under prisutdelningen var det många 2:or och då börjar man inse att det inte alls är så lätt att få de där förstaprisen egentligen. Många andra hade blivit störda av vilt (!) och därför behövt hjälp att komma tillbaka till spåren. Vår domare öppnade upp med att säga att han haft den bästa dagen på länge då han dömt tre riktigt duktiga hundar! Så himla roligt att höra!! Östergötlandsekipaget fick pris som bästa hunden och labben gick mycket riktigt vidare till SM-uttagningen. 

Nu kommer det som är lika surt som det är roligt - Vi fick också så höga poäng att vi skulle gått vidare i SM-uttagningen! MEN, och det är ett stort och riktigt surt men, vi tillhör fel sektion. Jag försökte förra veckan med viltspårsansvarig hos Bergslagen att vi kunde få söka på våra cup-meriter men fick inte ens svar på det och eftersom sista ansökningsdagen är just idag räknar jag med att de håller på sina regler och då är inte heller det här provet någon merit. Så hade vi bott en mil österut hade vi varit med på nästa nivå inför SM, men nu får vi skippa det. Jättejättejättetråkigt!! Fick veta av provledningen på plats att man kan tillhöra en annan sektion, så om vi inte får något HP under året kommer jag helt klart byta till nästa år. Jag förstår att man har regler och att reglerna ska följas, men just den här regeln är inte sjyst. Jag har ju protokoll där det står "Hund och förare gör ett utmärkt spårarbete!" och inget mer, vad mer krävs liksom?? Hon som ska tävla SM för Östergörland berättade att hon har över 20 starter i ÖKL men bara 2 HP, och igår blev hon provbäst men inget HP. Ingen av de närmare 30 hundarna igår fick HP, förra året fick en hund det. Med andra ord, det är inte ett dugg lätt att få det. Så just nu är mina alternativ att åka runt och snoka efter domare som lättare delar ut HP och starta för dessa och hoppas på tur, eller helt enkelt byta klubb för att kunna satsa på viltspår SM. Självklart ska jag ändå ha som mål att få HP, men jag kan ju inte gärna styra över viltet i skogen själv.. 

Aja, det må vara surt, men det är ändå en fantastisk prestation och resa vi gjort från våra nollor och osäkerhet i spåret! Det har varit så otroligt roliga helger med dessa prov och tävlingar och de är ingenting likt de andra tävlingar vi åker på och jag har åkt hem varje gång med en så otrolig lyckokänsla i kroppen - oavsett om jag vetat poäng eller inte. Nu är det inga prov på ett tag vilket är så trist, men det är bara att vänta på hösten. 

Inga kommentarer: