söndag 28 december 2014

Året som gått

Med bara ett par dagar kvar är det dags att summera året som gått, ett härligt år på många sätt! Hundmässigt känns det som min och Nässlas tid är nu. Vi har otroligt roligt ihop och det känns som vi inte på långa vägar är redo för att minska ner aktiviteterna. Högsta önskan är att vi båda får behålla hälsan så nästa år får bli minst lika fyllt med aktiviteter. Privat så har jag bytt jobb vilket har gjort mycket för min personliga utveckling och på bara ett halvår har jag lärt mig massor med nytt. I samband med att jag avslutade min anställning på förra jobbet fick jag också rejält med positiv feedback som överraskade mig rejält. Jag har omgett mig med fina människor och jag känner att mitt liv är förbaskat bra! Har upptäckt att det är få förunnat så jag gläds verkligen åt den här känslan. 

Januari
Började med en utbildning till WT-domare hos FRK Bergslagen vilket gjorde att jag också anmälde mig som frivillig för styrelsearbete i den föreningen. 

Vidare fortsatte månaden med lekutveckling hos Tobias Gustavsson i Grimsö, som gav mig många nya tankar och i slutet av månaden fick vi äntligen ytterligare ett förstapris i klass I i lydnaden, givetvis på hemmaplan.

Februari
En ganska lugn månad där vi fick tävla hos Uppsala hundungdom i en av hundhallarna i Stockholm och jag blev invald i styrelsen hos Frk Bergslagen. I samband med årsmötet fick jag se vilket fint pris det var på Berglsagens Allroundhund, så då föddes ett litet frö om att det ska vi ta ;-)


Mars
I mars fick vi starta igen på hemmaplan vilket gjorde att vi kunde ta hem titeln LP I! Dagen efter tävlade vi rally i Flen och vi fick fina poäng på en svår bana för Madde vilket gjorde att vi hamnade på prispallen. Kom iväg på lite träning hos Bitte där vi själva kunde utmana oss och våra hundar, ett mycket trevligt pass, som nästan blivit det sista ordentliga under året. Det fanns inte riktigt tid för att satsa på både jakten och allt annat vi provat på.. 


April
I början av april fick jag hastigt tid för operation av min fot och knölen skulle äntligen bort efter flera års smärta. Jag försökte njuta bäst jag kunde dagarna innan och det var inte svårt när vädret var helt fantastiskt och jag och Nässla njöt av timslånga promenader där vi catchade. Då jag blev svagare än jag trott var det mest rättvisa mot Nässla att lämna bort henne när jag låg till sängs så hon fick bo hos sina favoriter Eliasson under en vecka. Guld värt, men svårt för mattehjärtat! Lagom tills hon kom tillbaka bestämde sig klubbkompisen Lena för att föra Nässla under Torpas WT och det gick ju till historien som världens katastrof (om än roligt sådan)! Veckan efter arrangerade vi på klubben en dubbeltävling och jag kunde stappla mig runt med bandage på foten och det blev en lyckad helg. 


Maj
Nu när foten är okej startar årets intensiva period. Jag börjar nytt jobb och kör parallellt på gamla samtidigt. Det startas i KM i jakt på Bergslagen där Nässla blir trea i elitklass. Vi provar på det här med BPH vilket nog var en stor besvikelse för Nässla (men en fin bekräftelse på vilken hund jag har i kopplet) och vi tävlar flera gånger i rallylydnad där vi får både kvalpoäng och pallplats. Avslutar månaden med en utflykt till Märsta och en riktig mental prövning - att starta i Freestyle! Det blev dock storslam och vi vann på premiären. En månad där vi tävlar i tre grenar och tar pallplats i samtliga :-)


Juni
Den här månaden startar med rallylydnad i både Eskilstuna och Katrineholm. Vi åker upp på årets internat hos Eva där jag mentalt bryter ihop och undrar vad jag utsätter mig själv och min hund för för att sakta byggas upp under helgen. Efter det passar det väldigt bra att få lite semester och kosan styrs till Norge där vi chillar i Oslo, ett förstapris tas på viltspårsprov i Kongsvinger och vi semestrar vidare i underbara Haukeli och Haugesund. 

Juli 
Börjar månaden med en klassvinst i Rallylydnad hos Gnesta BK vilket sköt upp vår placering på SM-kvallistan. Bestämde mig att även åka till Tranås och tävla där vilket tyvärr gjorde att rallyn stod mig upp i halsen. Nåja, att bli less passade bra den månaden för sen var det varmt, varmt och varmt och både jag och Nässla behövde vila upp oss. 


Augusti
Vi blev lokalkändisar när Västmanlands television kom och filmade inför vår första Freestyletävling på klubben. Med den uppvärmningen var det en baggis när det väl var dags för tävling på hemmaplan och vi gjorde vår bästa uppvisning i klassen och fick också diplomet FD I! Inte lång vila innan vi åkte till Stockholm och provade på klass II programmet. Klassvinst, men lite för mycket heelwork för att räcka till uppflytt. Det peppade bara för vidare utveckling av programmet och snabbt var det mycket bättre!

September
Bara någon vecka efter provar vi på att tävla lydnad klass 2 på EHDK. Skulle bara prova men det gick ju strålande och vi drog till på stort med två klassvinster!! Dagen efter ställer vi på SSRK Bergslagen och kommer hem med ett fantastiskt Excellent. Veckan därpå går i spårets tecken där tävlar KM på lördagen och får championatet!! I och med att Nässla hade ett förstapris i Norge fick hon dubbelt championat och på ett prov blev hon alltså NO VCH och SE VCH. Eftersom vi redan var anmälda på SSRK Östras fasta prov dagen efter åkte vi på det och detta spår var det mest fantastiska jag upplevt! Jag vet att jag bara var en vinkning från HP och provbäst, men det är ju bara petitesser i sammanhanget. September avslutas på roligaste sätt, nämligen SM i rallylydnad i Sundsvall tillsammans med bästa tänkbara sällskap. Vi gick långt ifrån vår bästa runda men vi flyttade upp oss drygt 20 placeringar mot vad vi kvalade in på så jag är väldigt nöjd med vår prestation. 


Oktober
Ingen tid för vila, jag började oktober med att gå en kurs i finska viltspår vilket gav mig många nya tankar om spåret. Lyssnade på både Kenth och Nina Svartberg vid olika tillfällen, tävlade rally och testade även på att tävla i HtM. Det gick ju bra och vi vann! Förutom det fick vi också med oss ett godkänt resultat i Freestylen med oss hem. 


November
Går en privatträning för Emma Willblad och blir peppad att ta tag i träningen i lydnaden ordentligt. Tävlar Freestyle och Htm i Karlstad då vi får både godkänt resultat och klassvinst i freestylen, men tyvärr inte lika höga poäng i heelworken. November är hyfsat lugnt för Nässla och det är jag själv som är iväg och håller kurser för Köpings Hundklubb i specialsök. Avslutar månaden med att tävla på hemmaplan i lydnaden och kommer på andraplats och får LP II. 


December
Mycket fokus hade länge legat på vår tävling vi skulle hålla i rally på klubben. Som tävlingsledare och ansvar för lottningen hade jag massor att göra och det var skönt att få det gjort. Nässla kändes inte alls med när det väl var dags för oss att gå ut och jag kände mig ledsen över att jag gör sånt här med min hund som inte hon upplever som kul och målet för tävlingen under Stora Stockholm veckan efter var bara att ha kul. Kul hade hon och det var ett perfekt avslut på vårt års rallykarriär. Att klara av att prestera i den miljön och hamna på pallen visar igen på min fantastiska hund. Mitt i julen hakade vi på ett lokalt jippo på klubben och var med på tunnelrace, vilket höll på att ta livet av mig. Nässla gjorde så gott hon kunde utifrån mattes kassa handling men jag tror vi hade kul ihop, jag minns inte allt då det nästan svartnade =P


Hur gick det med våra mål då? Vet inte hur jag tänkte när jag satte dem för de känns ganska avlägsna mot vad vi faktiskt gjorde. Men det visar nog mest bara på hur flexibel jag är och jag är verkligen nöjd med vad vi åstadkommit! Här är målen:

Viltspår - Championat och starta minst två gånger på prov. Jag har också som ett eget mål att kunna spåra med henne i 2 km, med eller utan blod. Här gick det bättre än planerat med fler starter än så och två championat. De där två km har vi inte kommit upp i ännu, men det är mest för att det är svårt platsmässigt. 

B-prov - ett förstapris i NKL. Har inte ens startat och det kommer nog dröja innan vi tar oss den tiden. Tar för mycket tid helt enkelt. 

C-prov - 90 poäng. Tyvärr inte, skulle nog lyckats om jag startat henne själv i Torpa, men efter det blev det inga fler starter och då är det svårt att nå målet.. 

Rallylydnad - Tävla med konskick utan att välta konen, inte få fel ö på backa eller honnören. Vi har haft många honnören utan strul, men även flera där hon bytt position. Överlag är jag ändå nöjd med tanke på träningen. Kon och backa har funkat till 100% i år!

Lydnad - LP1, ska det vara så svårt att våga för mig? Slog till på stort med att få även ett LP II :-)

Övrigt - starta i Norge i valfri gren. Viltspår - japp!

Okej, det var ju bara jaktbiten som inte uppfylldes över huvud taget så det var ju ganska bra ändå. Vi har ju ändå fått ihop tre diplom och ett championat, ett SM deltagande och pallplats i både Freestyle, HtM, lydnad, jakt och rallylydnad, många gånger inom loppet av en månad! Nu förstår ni kanske varför jag tycker vi är i vår bästa tid ;-) 

Vad vi ska åstadkomma under 2015 sparar jag till ett senare inlägg, den karamellen måste sugas lite på.

1 kommentar:

Karolina sa...

Ni är ju grymma! Blir så peppad av att läsa det här, jag vill också! :D