onsdag 15 oktober 2014

Hur det går till att ta det Norska viltspårchampionatet

När jag försökte googla för min egen del om hur det skulle gå till att ta det norska vilstpårschampionatet hittade jag inte jättemycket till användning så därför tänkte jag göra ett eget inlägg som kanske kan vara till hjälp till någon som vill prova på lyckan i underbara Norge. 

Om du har det svenska viltspårschampionatet är det följande som krävs för att komplettera till ett norskt: 
  • Ett förstapris på samlat prov i Norge
  • Två officiella utställningsmeriter varav det ena måste vara efter att hunden är över två år. Lägst Good. 
Det går bra att ta dessa meriter innan du är klar med ditt championat i Sverige och ansöka om det i efterhand. 

Inför resan:
Först och främst måste du ju träna, men hur spåret är upplagt skriver jag mer om nedan. Sedan är det bra att hitta en lämplig plats att göra provet på, lista över prov finner du på nkk.no - terminslister - prover. Medlemskap krävs, tillhörande SKK brukar räcka, hör med den klubben som arrangerar vilka krav de har. Hos Norsk Retrieverklubb funkade det bra att vara medlem i SSRK.

Skicka in din anmälan enligt anvisningarna, jag fick maila till ansvarig för att få en blankett och då talar de om vart den behöver skickas (min erfarenhet är att det är mycket lättare att skicka saker via mail i Norge än här hemma). Även om det står att du ska betala vid anmälan så gör inte det! Det brukar vara bortlottning och då vill inte arrangören att du betalar in innan. Dessutom kostar det massor extra att betala till Norge eftersom du måste stå både för din och mottagarens bankkostnader så det bästa är att höra om du kan betala på plats. Det skadar inte att ta med sig kontanter i övrigt heller då de är duktiga på att ha med sig fika till försäljning :-)

Boka tid för avmaskning och eventuellt inköp av pass hos veterinären om du inte har det sedan tidigare. Det är väldigt noga med vilka dagar inför du får avmaska och inte alla kliniker kan ta emot på kort varsel när du i panik upptäcker att även det behövs. Pass med avmaskning kostar runt 500 kronor. Har du redan ett pass betalar du givetvis bara för avmaskningen. 

Viktigt att tänka på är att vissa raser är förbjudna i Norge och även om du inte tänker bosätta dig där får inte de raserna tas över gränsen. Om du försöker finns en stor risk att polisen beslagtar din hund vid gränsen. Lista över raser hittar du här.

Packningen är densamma som vid våra egna prov, vaccinationsintyg och stamtavlan. 

Provet
Gemensamt med svenska prov är inte så stor, det är längden och liggtiden. Det som skiljer är alltså: 
  • Endast blod droppas under spåret och det ska vara två bloduppehåll, varav ett i en vinkel. På slutet finns dock en klöv som hunden ska markera. 
  • Starten får du påvisad av domaren, även riktningen. Det ligger dock förslag om att ändra till sådan start som vi har i ökl spår i Sverige så det kan ändras. 
  • Inget skott förekommer. 
  • Domaren är inte spårläggare så du har både spårläggare och domare som går med dig i spåret. 
  • Spåret kan gå genom all slags terräng med medföljande störningar. Det är inte ovanligt att det går genom en fårhage där fåren står och betar.. Det finns inte heller några större krav på vinklar och spåret känns mycket mer "spontant" lagt än ett svenskt. 
  • Det finns en lega i spåret som är bra om ni markerar, men som jag förstod det var det inte ett krav. 
  • Domaren dömer mer på samarbetet mellan hund och förare än de svenska proven så känn dig trygg i att kunna läsa din hund och samarbeta väl med den i spåret innan ni åker dit. 
  • Eftersom vi inte har krav på fasta prov i Sverige blir det lite svårare för våra svenska ekipage som åker dit som aldrig gått på ett fast prov, och hunden inte är van vid att vänta vid spåren på sin tur. Ett tips är att starta på fast prov hemma innan du åker dit för det kan bli väldigt lång väntan innan det är din tur. Jag själv startade sist och fick inte gå förrän 16, trots att samlingen var 10. 
Hemma igen
Om du fick ett förstapris så får du när du kommer hem ta kontakt med den personen som är ansvarig för championat inom din rasgrupp på NKK. Listan över ansvariga hittar du här. Ta kontakt och du får ett formulär att fylla i och efter några dagar så får du mail med beviset. Själv vidarebefordrade jag mailet direkt till reg@skk.se men jag vet inte om det verkligen behövdes då de inte är lika bra på att svara som norrmännen.. Men kort därefter kom det i alla fall upp på Hunddata. Om du har fått championatet registrerat men inte behövde kontakta SKK själva kan ni ju kommentera så korrigerar jag informationen. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Håller du fortsatt på med spår? Är själv väldigt intresserad att sticka över och prova. Finns det möjligt till kontakt? carl@nsifiber.se