fredag 31 oktober 2014

Bok - Hunden som skäms, Myt eller sanning? Av Per Jensen

När jag slutade på mitt förra jobb fick jag ett stort presentkort på böcker av dem. Första gången jag handlade sa tjejen i kassan: "Oj, någon älskar dig!" och jag är beredd att hålla med om att det var något av det bättre jag fått. Med jämna mellanrum besöker jag bokhandeln och tar med mig någon ny bok hem. Det är dock sällan jag besöker djur/husdjursavdelningen för det är inte ofta jag är intresserad av några nya hundböcker, men denna gång hade jag under morgonen sett någon flash på fejjan om att Jensens nya bok hade kommit ut så jag kollade om den fanns och det gjorde den. 

Per Jensen är etolog och en av de föreläsarna som jag verkligen gillar. Det han säger är grundat i vetenskapen men han lägger fram det med respekt och kärlek för hunden samtidigt som det finns humor i det han säger. 

Den här boken sammanfattar några av de senaste årens forskning om hundens inre värld. Det är inte egna observationer, tyckanden och erfarenheter utan forskning som publicerats och därmed passerat mycket kritik och granskning. Det mesta har nog gått att läsa via hans blogg men här har han sammanställt forskningen i olika kapitel och knyter ihop de olika resultaten. 

Jag är glad att jag har läst mina terminer inom humanpsykologi, då blir de få termer och forskningsbegrepp som används ändå lättlästa, för annars kan man tro att 240 sidor forskning ska få en att somna (det har gjort det förr om jag säger så..) men med denna bok är det långt ifrån så! Varje kapitel börjar ungefär lika, där han beskriver en frågeställning utifrån vardagen, redovisar intressant forskning och sedan sammanfattar det på ett lättläst sätt. Men det som ändå känns unikt i boken är att i varje sammanfattande avslut så lyckas han bygga upp en sådan vördnad, respekt och kärlek för våra hundar och deras beteende mot oss. Inför varje nytt kapitel lyckas han förmedla sådant privilegium för att vi får ha våra hundar hos oss som förstår oss människor bättre än vad vi själva gör och flera gånger värkte det i mitt hjärta över glädjen att få ha ett helt eget exemplar av dessa djur nära mig. Att som forskare och etolog kunna få fram dessa känslor i en bok om forskning måste vara unikt!

Jag vill faktiskt inte skriva så mycket om själva forskningen, men kan avslöja att det är många saker som förvånar mig och skulle behöva få mig att ändra ett och annat om jag skulle få för mig att hålla grundkurs igen. Det enda viktiga som är kvar att säga om boken är: Läs den!

2 kommentarer:

Susann sa...

Den boken ligger hemma i bokhyllan så det är väl bara att sätta fart då!! Hans böcker är alltid intressanta.

Elisabeth sa...

Håller med! Har precis läst ut den och den var värd varje krona.