lördag 19 oktober 2013

WT frk Östra på Lilla Träskaten 19 okt 2013

Ytterligare ett prov till handlingarna nu då och denna gång var det betydligt mer vin än vatten, även om kanske poängen inte visar det. Nu blev det något tjall med poängen och jag är säker på att ruta två och tre inte är korrekta (kommenterar det mer i beskrivningarna av rutorna) men det spelar inte så stor roll, det var inte avgörande för att hamna på prispallen och något mer uppflytt blir det ju inte oavsett ;-)

Det var skönt att det var nära hemmet och att vi som startade i ÖKL och EKL fick samlas först kl 11. Då var NKL nästan helt klara och vi kunde köra igenom hyfsat fort, strax efter 15 var jag själv klar. Hann dock inte stanna kvar på prisutdelningen då pappa fyller år idag och vi skulle fira honom (och vilket firande då! Han hade vunnit över 50000 på travet precis när jag kom - så härligt med tanke på att han blev arbetslös förra veckan!) så jag åkte tidigare och väntade på rapport istället. Jag fick börja på ruta 1 och följde sedan ordningen, så här gick det: 

Ruta 1. Markering och dirigering. 0p
Inget fotgående för elitklass då domaren menade att har vi kommit upp i elit har vi ju visat på bra fotgående förr (hehe, tror du ja). Vi fick ett skott - kast, ett skott utan kast. Fick skicka på markeringen först när domaren sagt vårt startnummer. Domaren visade inte vart dirigeringen var innan markeringen utan den skulle jag få veta först när jag skulle skicka på den, och med tanke på att han sa så förstod jag att den låg nära markeringen.. 
Dock blev det ingen dirigering för oss då Nässla knallade! Skithund! Dock markerade hon klockrent, så det var bitterljuvt. Dirigeringen provade vi oss inte ens på. 
Terrängen var ängsmark med lite dött gräs ovanpå. 

Markeringen kom hitom ett dike, dirigeringen låg precis bortom diket, ärligt talat tror jag inte vi hade klarat det heller.. 

Ruta 2. Enkelmarkering för föraren, dubbelmarkering för hunden.. 0p enligt resultatlistan??
Här fick både hund och förare jobba! Först fick föraren en enkel markering utan skott (inte långt bort tack och lov) och sedan fick hunden en dubbelmarkering med skott. Hunden skulle ta in en markering, valfri, sen skulle föraren hämta sin och när föraren var tillbaka skulle hunden skickas på den andra. Jag har ju skrivit att vi tränat minnesmarkeringar i veckan men att det inte gått bra, och ja, det var väl lite samma sak idag.. Hon klockade den första, men till den andra springer hon ut till samma område igen (trots att hon sprang över den på vägen in med den första). Så hon irrade lite och det kändes som jag fick styra hur mycket som helst innan hon kom rätt (vilket säkert var betydligt värre i mitt huvud än i verkligheten). Men så fick hon in den. Med tanke på att hon fick in båda och spikade den första och domaren inte sa något om att vi borde nollat så tror jag inte den poängen stämmer. Såg på en annan elithund som virrade mer på båda markeringarna än Nässla och den fick 12 poäng, och jag tycker nog vi borde hamnat där också. Fick fint tips av domaren på att rikta upp henne betydligt mer, vilket jag använde senare till min fördel. 
Terrängen var nyklippt äng, inga referenspunkter då det var helt "grön" matta. 

Ruta 3. Transport, skott mot dirigeringsområde under transporten, skott och markering. Dirigering ska in före markeringen. 18p enligt resultatlistan men det var inte vad domaren sa till mig.. 
Här började vi med en lång transport där Nässla höll på att sticka. Jag röt till, vilket jag är glad att jag kunde få till under provsituation där hon faktiskt tog åt sig (hellre lite sämre poäng på en ruta än att fortsätta strula på framtida prov). Tog dirigeringen väldigt bra, inte raka vägen men hon löste det själv. Markeringen spikade hon MEN pep innan vilket domaren icke accepterade och då sa hon att hon nollade hela markeringsmomentet på (dvs 10 poäng) men annars var det klockrent. Så egentligen skulle jag ha max 10 poäng på denna ruta, vart de 18 kommer ifrån har jag ingen aning, hoppas ingen annan saknar dem ;-)
Terrängen var skogskant efter ängen. 

Ruta 4. Skott och dirigering i tuff terräng 16p (högst poäng i vår klass!)
Denna rutas poäng vet jag är redigerad och med tanke på domaren kommentar känns den korrekt. 
Vi fick ett skott mot ett område och sedan skulle vi skicka låååångt ut i den terrängen jag beskrev om  när vi var på LT och tränade förra veckan. Alla förare som kom ut från rutan var uppgivna och den beskrevs som riktigt svår, kul att se att våra poäng var högst då :-)
Hon sprang inte rakt men hon tog verkligen varje signal jag gav! Så jäkla nöjd med hur hon lyssnade och följde mig och när hon sedan kom upp till området fick hon jobba själv vilket domaren var mycket nöjd med (jag såg inte ens hunden där). 

Ruta 5. Dubbelmarkering med skott, sista kast skulle in först. 19 poäng
Nu var vi i den terräng vi jobbat mest i på vår träning på LT förra veckan och jag visste att den var svårare än vad den såg ut. Här valde jag att gå på Peter Flinks råd att tydligare visa, då Nässla inte alls ser det som naturligt att börja med den sist kastade, så jag riktade upp ordentligt innan jag skickade. Hon fick leta en stund men löste det bra själv, den andra spikade hon mer eller mindre. När vi kopplade ropade båda funktionärerna "Snyggt!!" och då ville jag bara börja gråta! 

Förutom poängstrulet så har FRK Östra verkligen lyckats bra med dagens WT! Jättefina marker, smidigt upplägg, roliga och svåra rutor och alla har varit så trevliga, både domare, funkisar och medtävlande. 

Mina gamla kursare kom förbi för att spana in vad de tränat till, jättekul att de blivit så inspirerade till det. En som var med dem tyckte att det här WT:t var alldeles för enkelt (hen startade inte själv) men att det nog var så eftersom det var flatklubben som ordnade det, när hon startat på labbeklubben har det alltid var såå mycket svårare.. Jag tyckte det var en ganska spydig kommentar och var tvungen att fråga domare Jens Palmqvist (som har labbe själv) om de gjorde det lättare för oss och han skrattade gott och sa att de struntar väl i vem som anordnar, och om man tyckte det verkade lätt kunde man ju alltid titta på poängen. Kändes skönt att få det dementerat, tyvärr hade personen som yttrat det redan åkt hem.. 

1 kommentar:

Jessica sa...

Snyggt jobbat på dagens WT, riktigt svåra rutor för er i eliten. Men vilket strul med poängen, tyckte det såg lite väl fjuttigt ut när dom satte upp resultatlistan.

Jag är taggad att träna dirigeringar i vinter... Ja finns ju mkt annat också som vi behöver träna. Säg bara till om du har tid & lust så tränar jag gärna :)