måndag 23 september 2013

Forskning på hög nivå

Någon gång om året brukar det komma rapporter om olika raser och hur farliga de är (ni vet, så man klassiskt kan använda argumentet att din golden retriever är mycket farligare än min pit-bull) och  2006 publicerade Expressen forskning från Österrike som såg ut så här. Ställer mig funderande över det här med "blandras". Tänk att alla blandraser räknas som samma ras. Enligt forskningen är det alltså lika stor risk att en schäfer/dobermannblandning (utgår från deras topplista) biter ditt barn som en malteser/whippetblanding skulle göra det. Fast hur blir det med en flabbe då (flat/lab mix)? Blandras ligger på plats 16 men retrievers på plats 15, mindre bitrisk på en retrievermix? 

Är det inte lite roligt att de lagt till Malteser där som plats nummer 18, trots att den har 0 i benägenhet att bita barn? Något personligt månne ;-) För det finns ju ändå en närmare 400 raser till att lägga där på sista plats.. 

Min personliga empiriska studie genom livet däremot skulle sätta shi tzu på första plats då det är den enda rasen som bitit mig (men jag har fått min förklaring, tydligen heter det egentligen 'skit sur'). 

Ska se om jag kan leta rätt på forskningsartikeln i sin helhet!

Edit: Försökte hitta artikeln men då det närmaste forskarna man kommer är "Österrike" så vet jag inte riktigt varifrån faktan kommer. Grattis Expressen till strålande källförteckning!

Edit igen: Hittade arikeln på Pediatrics. Ska läsa och uppdaterar om det kommer något nytt under solen. 

Edit tredje gången gillt: Här är artikeln. Det finns vissa saker som står med där som inte står i artikeln. De två saker jag finner intressanta är: En stor del av informationen är insamlad i Tyskland, där många raser har strikta förhållningsregler (ex olika bullhundar) vilket kan förvränga statistiken. Det andra är att forskarna själva skriver om att det är mycket situationer som skapar det. Barn som har tappat respekt för hunden och drar den i svansen, springer över etc. 

2 kommentarer:

Susann sa...

Haha, det är inte första gången det verkar vara raka motsatsen mellan Kungsör och Täby när det gäller trevliga/otrevliga raser =) Här är varenda shih tzu supertrevlig.

Så då undrar jag... alla reserverade kooikers som finns här, är de översociala och trevliga borta hos dig då eller?!? Har du trevliga dvschnauzrar borta hos dig också eller?? För här finns inga ;)

Linn sa...

Tror faktiskt inte jag har träffat någon kooiker här i byn, knappt i Eskilstuna heller. Det betyder ju att antingen är de så ovanliga eller så är de trevliga ;) dvärgskäggisar har vi däremot flera trevliga. Och en gapstare.

Ska inte lägga fullt ris på shi tzu, har bara blivit biten en gång, tänkte bara använda statistik som Expressen gör.