måndag 15 juli 2013

För lätt?

Nyss hemkommen efter en privatträning i viltspår, och som vanligt sätts tankarna igång. Denna hund, liksom många andra, har det svårt i spåret, går inte riktigt i kärnan, springer, tappar bort sig och är ofokuserad. Denna ägare har, precis som de flesta andra ägare till denna typ av hund med samma "spårstil", fått höra:"Bara ni tar er till öppenklass - det är för lätt nu" som orsak till hundens brister i spåret. Och det köper vi alla. Klart det är för lätt, vår hund behöver lite mer utmaning bara! Eller? 
För lätt i spåret?!

Handen på hjärtat nu, hur många övningar blir din hund dålig på för att det är för lätt? 

Nä min hund sitter inte, övningen är för lätt!

Min hund är inte så bra på det här viltsöket, jag tror det är för lätt!

Att det gick dåligt på lydnadstävlingen? Min hund tycker miljön är för lätt!

Jag vet inte med er, men jag har då aldrig hört dessa argument. Varför är det då givet i spåret? Jag tror att det handlar om att det inte finns så mycket förmåga till problemlösning när det gäller viltspår. Hundarna ska bara klara av det naturligt, gör de inte det så är det för lätt. Eller så har ett riktigt vilt passerat, det är ju också en klassiker. Men varför kan min hund söka bra trots att det finns vilt i skogen, men inte spåra? Och klarar inte hunden spåret är det lätt att ge upp, så kul är det ju ändå inte att behöva kladda med blod och fylla frysen med äckliga klövar. 

Om hunden inte går bra, förstår den vad den ska göra?
Jag tror att många hundar inte VET vad de ska göra. Det har inte skett någon inlärning. Man visar dem ett spår, de har tur någon gång att komma till en klöv (alternativt jag visar lite till och lite till) och sen förväntas de förstå. Och om de inte gör det är det för lätt. Om vi byter ut hela det här scenariot till lydnad då: 
Vi går lite framåt, hunden har tur och hamnar vid min vänstra sida och följer mig eftersom jag går och pratar och pockar. Efter en lång sträcka får hunden en stor korv. Sen ger jag kommando och hunden går iväg och nosar på annat och då är det för att det är för lätt som den inte går med mig. Eller? 

Många tycker att vilstpårschampionatet är ett "gratischampionat" som bara är att plocka hem. Jag vet många hundar som gör allt annat än bara plockar hem det. Men många hundar gör det, grattis till dem. Men de andra behöver mer träning. Jag tror de behöver lära sig vad som är rätt och vad som är fel i spåret med hjälp av oss förare och att vi är mer aktiva i spåret. Skapa en bättre form av inlärning som är mer förenligt med inlärningsprinciper i sig. I spåret måste det exempelvis finnas ett slut. Fast måste det verkligen det? Kan inte jag stanna och belöna hunden själv för ett bra jobb? Ett fotgående behöver ju inte gå till någonting utan rätt som det är så stannar vi och belönar för att vi är nöjda. Varför ska det vara så svårt i spåret? 

Nu har jag och Susann bokat tid med Tobias Gustavsson och jag skrev ut att det fanns platser kvar på fejjan. Herrejösses vad svar jag fick och de flesta får tyvärr inte komma, vi vill  ha begränsat med platser för att själva få ut så mycket som möjligt. Vi tror nämligen att spåret är en inlärning som allt annat och vi vill bli bättre tränare på det. Så vi kan belöna rätt och få vad vi förtjänar!

3 kommentarer:

Ann-Sofie sa...

Tror du har sååååå rätt där. Självklart behövs "vanligt inlärningstänk" om man ska få trygghet o stabilitet. Har vi inte tränat strukturerat kommer ju även jag ha svårare att läsa o tyda min hund. Vill också tro att spårarbete precis som allt annat är ett lagarbete mellan förare o hund o inget hunden bara SKA klara på egen hand. Jag upplever också med min begränsade erfarenhet att det precis som med apportering krävs olika träning i viltspår inför prov o praktiskt arbete.

Linn sa...

Sen har vi då bara den lilla detaljen att LYCKAS övertyga fyrbenta om att vi vet något trots att de har blod i nosen ;)

Emma Loke o Vilja sa...

Viltspårschampionat är absolut inget "gratischampionat" ... Man måste ju precis som i alla andra grenar träna hunden för att den ska klara det. Roligt att du skrivit en så bra text om de :)