måndag 23 januari 2012

Baka en kaka

Jag älskar att baka, men passionen är inte lika stor över att öka i vikt, därför tänkte jag idag förena nöjet med lite nyttigare saker, nämligen att baka åt vovven. Hade letat upp en del recept, både ur en bok och på nätet och här kommer en liten beskrivning över godsakerna.

Falska chokladrutor (=Hundens lördagsgodis) hämtad ur Hundens lilla godisbok skriven av Åsa Tova Bergh.

Mixa 400gram rå lever (jag köpte en sån där färdig korv med 500gram leverfärs istället)
Tillsätt
3dl rågflingor (hittade jag inte i butiken så jag köpte kornflingor istället)
1 dl vetekli (hade inte det hemma så jag använde krusakli)
1/2 tsk bakpulver
1/2 - 1 dl vatten (jag tog vattnet från kycklingmagarna och levern jag kokade samtidigt)

Bred ut på plåt med bakplåtspapper, grädda ca 10-15 minuter i 200 grader. När det stelnat på ytan ska du ta ut plåten och dela det i lämpliga rutor. Vänd kakan upp och ner, låt godisdrivan ligga på plåten i svag värme tills allt är knaprigt. Rör om ibland.
Smeten

Klara
Torkad leverpastej
Det här är ett helt freestylat recept med tips från Zandra. Grov leverpastej som delas och sen torkas i 100 grader i några timmar.

På väg in i ugnen
Blodbullar
Ett recept jag hittade någonstans på nätet, minns ej var (sen tycks samma recept finnas på samtliga sidor, så det är nog inget unikt recept heller).
4msk ströbröd
2dl blod
400g blodpudding
2 ägg
(konsistensen blev alldeles blöt, jag kompletterade med en hel del mjöl och havregryn)
Blanda ströbröd och blod, låt svälla i 10 minuter. Mixa blodpudding och ägg, blanda allt och rulla bullar och stek i smör. Förvara fryst.
På svällning, mums.

Ska jag rulla den här konsistensen?? I don´t think so..

Lite bättre. Tänker dock inte stå och steka några bullar.

Ut med allt i en form istället!
Det är det här de sjunger om i Dirty Dancing - Hungry eyes!
Tonfiskbitar
Stulen från Zandras blogg.
2 burkar tonfisk i vatten
4 dl mjöl
2 lättvispade ägg
2 msk riven parmesan (I don´t think so, den skippade jag)
Blanda allt, ha på bakplåtspapper 180 grader 10 minuter (jag körde dem sen med första receptets kakor i blandad kompott så de fick torka lite till)

Riikas hundkex (hämtad från Hundspecialistens hemsida)
Grisnjure/hjärta/lever (jag hittade inget av det och tog kycklingmage och kycklinglever istället)
8-10krm vetegroddar (orka mäta med det lilla måttet, lite på känslan helt enkelt)
Vetemjäl tills degen blir kladdfri
1,5dl olja
En skvätt fil
En skvätt vatten (jag hade varken fil eller vatten, tog i vatten från koket istället)

Koka inälvorna 15 minuter, kör i mixer, blanda i allt tills det ej är kladdigt längre. 175 grader 10-15 minuter som kulor eller stänger (jag tar inte mer än nödvändigt i snusket så det blev en platta på plåten här med)
Förbaskat kladdig smet

Behöver jag säga något?

Det är viktigt att vi inte glömmer något i ugnen.

En del av skörden
Så, en liten recension av det då..

Falska chokladrutor Smidigt recept, speciellt när det går att köpa leverfärs färdigt. Helt klart värt att göra igen. Förlorade dock Nässlas smaktest mot blodbollarna. Vet dock inte om hon verkligen valde efter smak eller bara tog det som var närmast.. Kladdfria och smular inte.

Torkad leverpastej I teorin smidigt, i verkligeheten kladdigt, tog lång tid och fett som sjutton. Inget jag kommer ha i fickan trots att jag nästan bränt bitarna för att torka ut så mycket som möjligt. Nässla har inte fått provsmaka dem ännu då jag just tog ut dem. De fick vara i längst.

Tonfiskbitar Hur enkelt recept som helst och helt kladd och smulfria. Mjuka bitar som lätt går att dela i framtida träning, men det går likabra att  ha större bitar som nog även går att ha i jackan utan att bli helt fettig.

Blodbollar Mindre smidigt recept och skulle man dessutom stå och rulla det till bollar skulle de gå fetbort. Vet inte om det egentligen är värt att böka med mixern när det går så mycket smidigare att bara micra puddingen och då smidiga träningsbitar den vägen. Nässla har dock valt dessa framför alla andra (men som sagt, valet hon gör kan vara ogenomtänkt). Bra träningsbitar, jobbig process.  

Riikas Hundkex Vet inte om jag hade för lite mjöl för kladdigt var det och de blev inte riktigt så bra som jag ville ha dem torra heller. Smular mycket och är även lite kladdiga (kan bero på oljan). Med tanke på att man ska koka snusket först och sen förorena mixern med inälvorna och resultatet inte blev super kommer jag inte göra dem igen.

Jag kommer förvara allt i frysen (förutom en liten ranson att ha till hands då såklart), tänker inte riskera att något möglar med all tid jag lagt ner. Vi får väl se vad Nässla kan lära sig på det här gottet då!


3 kommentarer:

Susann sa...

Men jösses! Nässlas julafton inträffade sisådär en månad för sent =) Täppas hälsar att han är sååå avundsjuk!!

Johanna sa...

Tack för det inlägget! Ska nog ge mig på något av dem imorgon. Jättebra inspiration.

KerstinBrunoNIlaq sa...

Om du kommer med recept för mikrat så hänger jag på!!