söndag 11 september 2011

Titt på jaktprov

Idag åkte jag, Cicci och Zandra för att titta på jaktprovet som är här i Eskilstuna. Idag var det öppen och nybörjarklass som vi tittade på, började med det sistnämda. Jag var på plats redan igår och såg den sista halvan av starter på NKL då uppfödaren ringde på morgonen och hade fått komma med i sista sekund, så givetvis åkte vi dit för att vara mentalt stöd :) Jag tror jag såg 8 starter igår och av dem var det en 1:a. Uppfödaren (som börjat träna just denna hund i somras) fick en förtjänad tvåa.

Upplägget på NKL var transport till vattnet, två enkelmarkeringar varav den sista bakom vass. Transport, skott, transport till sökområdet. Efter söket blev det transport till en enkelmarkering. En ganska enkel ruta men trots det många hundar som inte ens tog sig till pris (det här säger jag inte med stöddigheten i halsen utan med insikten att det är svårare än man tror!). Idag hann vi se 4 ekipage utan att någon 1:a delades ut men sen träffade jag min arbetsgivare som iaf fick en förstaplacering med sin labbe. När vi sett fyra hundar valde vi att åka över till ÖKL och kolla in vad de hade för arbetsuppgifter.

I ÖKL fick de börja med en walk up med fyra hundar (två hundar per domare). Varje hund fick till att börja med en varsin markering. När alla hundar hämtat (och med transporter emellan) kastades en markering som en hund skickades på för att sedan vända upp parhunden och skicka på en dirigering snett bakåt. Detta upprepades så samtliga hundar fick dirigeras. Sedan fick paren delas upp och det ena gick till sökområdet (som vi inte tittade på, inte så kul att titta in i en skog och inte se någon hund) och på andra sidan var det vattenarbete. Det var vid en liten å med vass framför på andra sidan. Först fick ena hunden en dubbelmarkering. Därefter skickades nästa hund på en dirigering över till andra sidan för att sedan också få en dubbelmarkering. Avslutningsvis fick den första hunden ta en dirigering.
Vi tittade bara på en omgång då detta är en station som tar betydligt mer tid än NKL och vi fick bara höra kritiken för fyra hundar. Två gick till pris men låga sådana. Däremot fick man ju se när de jobbade och ja, många självständiga hundar är det. Som det ser ut just idag på våran vattendirigering så skulle vi klara av det lätt, det känns skönt (konstigt att det är det som de andra har problem med?) det är bara resten kvar ;)

För mig var det inspirerande att se proven. Mest för att se att det faktiskt inte går bra för alla andra utom jag. Nu är jag peppad att träna på så nu längtar vi vidare tills torsdag och hoppas att det går fint!

Vi hann även planera lite inför nästa pass då vi ska åka till planen och köra lite basövningar då det var längesen vi tränade ihop (och jag kan ju bara inbilla mig hur vild Nässla kommer vara, behöver inte lägga till en skog och vatten för att få fart på henne tror jag). Men sen blir det vatten det sista som är kvar på året. Sen försöker jag övertala dem till att starta på WT som FRK Östra anordnar i oktober, det verkar gå hem :)

2 kommentarer:

Jens sa...

Lät väl som ett schysst upplagt ökl-prov. Ångrar nästan att jag fegade ut på att anmäla. Men det går fler tåg, eller hur? Hoppas Nässla mår bra nu.

Linn sa...

Ja fast vet du vad Jens, jag tror det är bättre att vänta. Det hundarna åkte på idag var att de inte lyssnade i dirigering bland annat, bättre att sånt sitter bra :)

Nässla mår för bra för hennes och mitt bästa.