torsdag 29 september 2011

Dirigeringsträning i Ågesta

Idag var vi en sväng till Ågesta och vi hade verkligen vädret med oss! Strålande solsken, så härligt. Jag hade beställt lite fåglar från en kontakt nära Jens så han hade hämtat kvällen innan, ett riktigt kap med 50 kajor och tio trutar samt några andra enstaka så idag hade vi fåglar med oss.

Vi började dock med en LÅÅÅÅÅÅÅNG markering med dummy med streamer. Det gick så strålande så vi gjorde bara en rep var. Sen gick vi till ett ställe och körde riktigt djupt sök för Thisbe, men då det var svårt (och varmt) fick hon vila och Nässla tog in den sista. Innan vi gick vidare körde vi en "inte tjuva markering" på Nässla och hon höll i sig. Hon kändes allmänt betydligt mer lugn idag jämfört med förra gången vi körde där med fåglar, skönt att det går i rätt riktning.

Sen gick vi vidare till vattnet och tänkte ta samma övningar som sist, de var ju så bra. Det finns en nackdel med ett sånt tänkt - hundarna "vet" vad som komma skall och det blir lite mer komplicerat (när man gör om övningarna och inte bara gör som hundarna tror att vi ska). Visst kan det vara bra störningsträning på sitt sätt, men jag föredrar att hunden inte vet vad som väntas eftersom det faktiskt är så verkligheten ser ut. Så nästa gång måste vi vara på en ny plats för att få bra effekt av våra övningar. Började med markering i vattnet som hundarna skulle låta bli för att ta en dirigering upp i skogen. Thisbe ut först och gör det galant även om hon tjyvar och helst inte vänder bort från vattnet till att börja med (finns med på filmen nedan, se hur snabb hon är, det ser nästan ut som snabbspolning). Sen var det Nässlas tur på samma övning men dirigering i en annan riktning. Tyvärr skickade jag henne parallellt med den stig vi brukar köra på så det blev två omtag innan hon kom rätt. På filmen är det de sista två, notera hur man visst kan låta arg på visselpipan.
Sen skulle de dirigeras i vattnet förbi markering i vattnet. Thisbe var först ut men hon förstod inte alls. Omtag efter omtag så bröt vi tillslut eftersom fågeln dessutom började försvinna iväg. Nässla skickades och hon gjorde det suveränt! Förutom att hon skiter helt i störningen så tog hon sig också förbi doftområdet där fågeln hade legat till att börja med (bredvid en "ö") men sedan flytit iväg längre bort. Tyvärr tog hon landvägen tillbaka (även om det för min del egentligen inte gör något då det går betydligt fortare, men det finns ju kinkiga domare så det är väl bäst att köra konsekvent på det antar jag).
Sedan gjorde vi om med Thisbe åt ett annat håll, vilket går att se på filmen. Även här drogs en gång till dummyn men sen gick hon rakt på, det var lite lättare med vindriktningen på denna. Efter det fick de göra samma övning men skickades åt motsatta områden och nu klarade Thisbe det (nästan) direkt. Nässla klarade det också bra - tillslut. Inte för att hon var mer fokuserad på störningen men hon sprang i mitt spår längs vattenkanten! Grrr! Men jag fick tillbaka henne till mig och då gjorde vi det rätt. Vattenvägen till fågeln och vattenvägen tillbaka. Det är lite med på filmen men då kameran satt så tokigt har jag bara med när hon klättrar sig fram till fågeln. Vilken tjej hon är!


När jag kom hem kom bror över med en frys till (har redan en extra för alla mina klövar) så jag fick ner dagens fynd. Igår kom ett paket med 17kg från TEBA så nu har jag massa nya och fina dummysar i olika vikter (även om 4kg kändes lite väl tung nu när jag väl har den) och även en apportkastare! Tjohoo. Har även fått tillstånd att skjuta med den där vi tränar så nu jäklar, det kan ju inte finnas några anledningar för oss att inte starta på B-prov till 2012.

Nä nu hörrni, i morgon bitti är det tenta så jag kanske ska läsa lite. Eller nåt ;)

1 kommentar:

Jens sa...

En riktigt bra träningsdag! Visst, allt gick inte klockrent - bra det - det man vill är ju att få en utvärdering - var står vi? vad är det som måste tränas? hur gå vidare i träningen? Tycker syrrorna är duktiga, i dag speciellt Nässla på vattendirigeringarna, hennes paradgren om du frågar mig. Största bekymret för mig i dag var att Thisbe tappade orken så fort på söket, inte riktigt likt henne. Hoppas på att det var tillfälligt. Skönt att ha gott om fågel så att man inte behöver gneta och överanvända fåglarna. Ser fram emot nästa träningsdate!