onsdag 26 maj 2010

Lite jaktträning men mest promenad :)

Idag var vi och hälsade på bästaste syster Thisbe för en dag i skogen utan några krav på träning sen förra gången då jag själv bröt ihop mentalt. Givetvis blev vi liiiiite sugna på något att göra, så vi gjorde tre moment var. Det första var ett linjetag på vatten, utan retning eller synintryck. Där vid vattnet vi är så finns det en liten "ö" där vi kastade dummyn framför så den satt fast om man säger så. Nässla först då hon skulle slippa triggas av att se Thisbe jobba i vatten först. Det blev lite mer av en dirigering än ett rakt linjetag, men det var inte massa trassel eller så, utan bara lite konstigt med linjetag på vatten för fröken. Thisbe gjorde ett likadant (utan att hon hade fått se just var Nässla hittade sin) och det var inte heller några problem. (Förutom att vi glömde filma.)

Däremot fick jag Thisbe på bild efter ett litet lerbad..


Innan vi kom fram till badet så tog flickorna det obligatoriska lerbadet över spångarna.

Sen fortsatte vi promenaden till ett fält där vi körde en markeringsövning som går ut på att få hunden att lita på att dummyn/fågeln verkligen föll där hunden såg det, och inte gå ut i något större sök. Den övningen går ut på att först gömmer man en liten dummy på ett ställe, kastar en stor dummy som markering som landar just på den lilla (eller ja, hur lätt är det att lyckas med egentligen?), och när hunden sett markeringen så vänder föraren bort hunden så tar kastaren bort den stora dummyn, och sedan skickas hunden på markeringen. Här fick Thisbe börja och hon var jätteduktig (varför filmade jag inte??). Hon höll sig i exakt rätt område, tog små vändor runt men vände alltid tillbaka till rätt ställe och hittade snart den nergrävda dummyn. Efter det var det Nässlas tur, som fick sin lite längre bort (så hon inte skulle gå på minne på vart Thisbe letade) och förutom en liten sväng in till det området på vägen ut så skötte hon sig fint också. Vi tränar ju väldigt sällan markeringar då jag oftast tränar själv så jag är ändå nöjd :)

Vi avslutade sedan med två linjetag var, ett längre utmed en stig (fast inte bakåt som är en riktig klassiker) och sedan ett genom åkern, kort men utan några riktlinjer. Nässla började, inga problem ut på det långa, kanske lite seg, men ändå rakt på. Busade ordentligt när hon kom in för att få igång den trötta madamen och skickade henne sedan ut i gräset. Hon hamnade lite snett och fick vind på dummyn och tog den direkt, klarade momentet galant men jag vet inte om jag är så nöjd med det egentligen.
Thisbe irrade bort sig på det första långa och skulle promt upp i gräset bredvid stigen, men det andra ut i gräset var klockrent och var det enda vettiga vi fick på film:

Hundarna var jättetrötta och det kändes rätt vettigt att inte köra fullt ut med både sök, markeringar osv, utan faktiskt göra få men genomtänkta övningar. Lätt för mig att ha energi som bara står och säger "JA" när hunden springer över ängarna..

1 kommentar:

Jens sa...

Perfekt promenad- och träningsdag. Precis lagom nivå på träningsmomenten, rätt svåra men utan att trigga igång flickorna för mycket. Mer sånt:)