måndag 2 november 2009

Viltträning inomhus

Jag vet att det var evigheter sedan jag skrev om våran träning i bloggen, när allt gick så illa för mig så var jag helt enkelt inte motiverad för någon träning.. Nu börjar jag dock hämta mig, och började med ett pass viltträning inomhus med Nässla.
Jag kör med fruset vilt just nu för att jag ska kunna träna så många gånger som möjligt med samma vilt. Jag har ju inte tillgång till så mycket frysutrymme som helst och måste ta tillvara på det lilla jag har. Somliga säger att man inte ska träna med fruset för att hunden inte gillar att bita i det kalla, men eftersom Nässla gärna tuggar is så vågar jag chansa.

Jag har lagt upp alla filmer från min träning, det blir en del men då ser ni också skillnaden. Ni behöver ju inte titta på hela om ni inte är inbitna hundnördar :) Sen så kan jag ju varna de som är känsliga eftersom det innehåller ju så klart dött vilt. Alla klipp är oredigerade och de innehåller all min träning, från start till slut, för att ni ska få se hur det faktiskt ser ut och inte bara de bra klippen.

I det första klippet så tränar vi med skata. Jag belönar med kattmat på burk, vilket verkar vara för gott då hon börjar tugga och flamsa runt.


Fortsätter sedan med skata men byter ner godis till frolic istället, kattmat var för gott. Där ser man en stor skillnad på belöningen, för nu tramsar hon inte med fågeln, utan bär in lugnt och sansat.

Efter det så är det dags att prova med kanin. Det är något speciellt tycker Nässla så nu kommer kattmaten tillbaka och vi går tillbaka lite i träningen och jag gör det lättare för henne. Tycker ända inte att det går så bra och byter så vi står upp som tidigare, med lite bättre resultat. Som ni ser så är hon väldigt intresserad av den, och vid ett tillfälle provar hon att få ta med den upp i soffan istället för att komma till mig..

Vi tragglar vidare med kanin, med blandade resultat. Vi behöver ju helt klart träna mer inne innan den får följa med ut! (Här ser man ju graderingen på vad sakerna är värt. När det gällde skatan så var kattmat för gott, när det gäller kanin så var kattmat inte ens riktigt värt det.. Så det gäller att tänka igenom vad som behövs för att belöna just detta just nu.. )

Avslutar sen med nån annan fågel som jag inte kan artbestämma (jag tränar hund, inte samlar fåglar). Nu är hon trött men jag tycker hon gjorde det felfritt! :)


Det kanske kan tyckas lite ovanligt att träna med vilt inne, för det gör nog inte många andra. Men vi har ett problem ute med att hon drar iväg med viltet och vägrar komma fram till mig. Då tänkte jag att jag gör som med all annan träning, dvs jag gör det lättare och börjar inne så hon förstår vad som förväntas när vi är ute, nämligen att allt vilt ska in till matte, raka vägen. Vi är på gång!

1 kommentar:

Jens sa...

Hmmm...intressant det här, mycket att fundera på, t e det här med hur beteendet förändras med viltslag och belöning...Men helt klart tror jag att det är helt rätt att börja inomhus och befästa grunden, sedan i nya miljöer, sedan störningar i "stigande" skala. Jaja, blir litet att jobba med, helt klart för mig:)