måndag 9 november 2009

Ett pass med vilt ute

Jag har tenta på fredag vilket gör att alldeles för mycket tid går åt till att läsa urtråkiga böcker istället för att leka med hunden och bara leva loppan. Aja, sånt är livet och mitt stora problem är väl att Nässla inte riktigt nöjer sig med att ligga på sofflocket och titta på när jag läser. Idag höll jag på att bli galen på hennes energi så jag bestämde mig för att åka ut och träna ett genomtänkt pass. Sagt och gjort!

Jag började med att bara sitta still på platsen med henne hos mig, när hon la sig och kopplade av kastade jag ut massa dummysar som hon inte fick hämta. Hon var inte så nöjd med den leken, men när hon fick lite vom att tugga på så stuntade hon i dummysarna och efter det så var hon lugn. Då hämtade jag in dem och släppte henne så hon fick röja runt på egen tass.

När hon studsat och blivit av med den värsta energin så tog jag fram en fågel och burkmaten och körde ett pass. Är nöjd med resultatet.

Efter filmpasset så fick hon frikommando, för att sen fortsätta med fågeln, fast denna gång la jag den i en buske så hon fick springa fram och hämta den, jag ville se hur hon agerade med lite fart i sig. Det gick helt klart över förväntan och hon kom in med den. Lite väl ivrig, men just nu är kriteriet att komma in med den. Alltså hon är ivrig in, och har alldeles för hög fart.

Efter det så körde jag lite stadga, fotgående, ut och dirigering varvat. Jag har svårt att köra ett moment i taget eftersom hon lär sig så himla fort och när hon ser något som självklart så anser hon att hon klarar sig själv lite granna.. Så inget mönster här inte! Det jag gjorde var att vi gick fot, jag släppte en dummy bakom mig (utan att hon såg), jag satte henne men fortsatte själv och sen skickade henne ut, dvs bakåt för att ta den. Gjorde även så fast placerade oss så vi kom från sidan av dummyn istället. Det gick bra, en gång lyckades hon knalla, men efter det så gjorde hon det inte mer. Svårt att förklara utan att filma, men jag är nöjd iaf!

Efter ytterligare lite röj och hopp och lek så fortsatte jag träningen på vilt, fast den här gången på kanin. Nu kopplade jag även på linan för att vara på det säkra med att hon inte skulle dra ifrån mig och tugga på den på behagligt avstånd. Till en början så gick det inte så bra, men efter en paus och uppgradering till godare godis så såg det ut så här:

Jag är supernöjd med dagens pass! Nu är hon dessutom trött så nu kan jag ägna mig ostört åt studierna. Jippie.. eller nåt..

2 kommentarer:

Jens sa...

Bra jobbat!!!!
Och nu känner jag stressen komma, har ju bara tränat med mitt enda vilt, en kråka, inomhus ett tag. Det har iofs gått bra, så det är väl dags att köra ute nu. Synd att man inte har större frys dock, skulle vara bra med litet variation på viltet. F ö har jag ju legat litet lågt med tränandet, feber och elände, men idag körde jag ett pass. Gick riktigt bra:)

Linn sa...

Men vi kan ju byta vilt med varandra sen, eller köra tillsammans. Snart är det ju kallt ute på riktigt och då kommer de ju inte ruttna heller :)