måndag 5 juli 2021

Lyxig träning i Kratte Masugn

I lördags var det dags för ytterligare en träningsträff med vårt lilla jaktträningsgäng. Sen sist jag var med hade gänget utökats med egentligen en person, men hon tog med sig en till som även de var så trevliga så nu är vi ännu fler. Känns jättebra med en liten grupp människor som alla vill föra hund på det sätt vi gör, med respekt för hunden och sina träningskompisar. Vi blev uppbjudna till Kratte-Masugn, SSRKs plats där de brukar arrangera prov. Superfina marker och även tillgång till båt. 

Med de förutsättningarna ville jag introducera markering på vatten för Sirap. Hon börjar bli säker på simmandet, men har aldrig fått ett kast till sig. Båtar trodde jag hon skulle kunna vara skeptisk mot så jag tänkte att det var ett bra tillfälle att få bra erfarenheter av det. 

När vi kom ner till vattnet när det var vår tur så började jag med att släppa henne och låta henne kolla av vattnet lite på egen tass. Det började med att hon blev lite rädd för åran på båten, men hon fick ändå plaska omkring där på sina egna villkor och släppte det. Sedan åkte Sofie ut och kastade. De första två kasten kom hon av sig lite på vägen in, det tramsades lite och andra gången blev hon rädd för någon pinne eller något som tänkte äta henne. Hon släppte dummyn och fick utforska området i vattnet själv. Dummyn hade blivit alldeles svart av dy, så den ville hon inte ta i munnen. Tydligen blir man för fin för sånt när man ska ha fejkbebisar.. 
Du och jag matte
På det tredje skicket kallade jag in henne när hon närmade sig kanten och då sprang hon hela vägen upp och lämnade i handen. Det hade jag tänkt bara skulle vara en bonus, men vi hade ändå värmt upp med avlämningar uppe vid bilen som jag tror var en bra påminnelse. Faktiskt så tänkte jag vid något tillfälle att jag skippar dummyn och bara kör handtarget men när jag satte ner handen började hon leta efter dummy kring sina fötter så uppenbarligen betyder min hand "lämna av" så det var ju ett bra bevis på det! 

När hon kändes säker på att gå i vattnet flyttade vi runt hörnet och hon fick en apport i vattnet från gungfly. Hon har aldrig hoppat i vatten utan fast mark under fötterna så jag trodde inte hon skulle göra det men hon klev i jättelugnt och fint. Tog sig upp med dummyn och sprang genom den tunga marken hela vägen fram och lämnade i hand. Här slutade vi vårt första pass, då jag tyckte vi inte kunde få bättre erfarenheter med oss från vår första gång i vatten. Det enda jag tog med mig som vi behövde träna mer på var att greppa dummyn i vattnet, då hon tog på hörnen varje gång. Men det tänker jag att jag kan göra när vi simmar tillsammans, bara betinga det lite då så tar det nog sig. 

Till nästa pass ville jag köra ett sök mot/längs med vattnet. Fick utlagt 6 apporter, varav 3 pyttisar, i marken man ser på bilden ovan framför vattnet. Vid första skicket sprang hon rakt ut i vattnet (där vår sista markering var), men hon vände upp direkt och började jobba på land. Det var väldigt svårt men hon kämpade på bra. Förutom att hon hittade 5 av dem så fick vi även mycket bra erfarenhet av att det kom en hund som gick bredvid och som sedan ställde sig bakom oss. Hon passerade den och kollade in honom lite men fortsatte söka på. Och allt var så lugnt och sansat, det kändes verkligen bra. 
Efter att vi sökt skulle Sirap vara statist åt Prim, som har problem med att han tycker alla apporter är till honom. Tess strategi är att bygga upp lärdomen att när någon annan får en apport kommer du få en annan som är mycket häftigare (eftersom han slänger sig i kopplet för att springa fram och ta den). Så planen var att vi stod typ rygg mot rygg, de mot vattnet. Sirap fick en fjösmarkering precis framför oss (så vi kunde köra i koppel) och så fort jag skickade på apport fick han kastat en markering i vatten. Vi gjorde detta några gånger och flyttade oss lite så vi hamnade lite närmare en gemensam linje. För Prim funkade det jättebra, och det blev även suverän träning för Sirap! Hon kom in och lekte med mig trots att han fick flyga i vattnet och ha det asballt. Så även om träningen var för honom fick även hon bra minnen med sig. När det var klart hängde vi kvar lite där nere och körde lite godissök och passivitet när han fick flera andra vattenmarkeringar. Den sista missade jag lite och då flög hon fram i kopplet, men jag tror hon var för trött och jag stod för nära bara. Vi hade många bra repetitioner av passivitet före det. Jag tror däremot att hon hamnar lite i ingemansland i passiviteten, och inte vet vad hon ska göra riktigt. Det finns viss frustration och hon kan inte riktigt vara stilla när en annan jobbar, inte att hon drar sig fram, utan mer inte vet vad som väntas av henne. Så det ska jag köra på nästa gång, köra sök med annan hund där hon får sitta på plattform på sin väntan. 

Vi satt kvar och fikade och snackade skit till sen kväll, en riktigt perfekt hundtränardag alltså! Tror alla var så nöjda över sina pass och över att hittat ett sånt bra gäng där man kan känna sig trygg och få många bra tips av andra. 

På torsdag och fredag ska vi åka ner på privatträning med två andra hos Petronella och sen i bilen på väg hem kom jag på vad vi ska fokusera på: Att släppa fokus på funktionärer/människor/miljön. Vi får se om hon har något bra tips. 

Inga kommentarer: