söndag 4 juli 2021

Kursavslutning på söket

Torsdagen blev en riktigt lång dag, efter vår avslutning på hoopers så drog vi nästan raka vägen till skogen där vi hade avslut på sökkursen. Nu var vi så rutinerade att det var vår tur att få "tävla". Jättekul att få testa av kunskaperna för en kunnig tävlingsmänniska, och på köpet även en del bra tips. 
After work-out tungan
När vi kom fram till rutan var Sirap ganska låst vid att hon fått vittring på figgen. Jag trodde nästan hon skulle tjuva, men hon följde ändå med lugnt och fint, jag riktade upp henne rakt ut (och inte mot figgen som var lite mer på mitten) och hon tog det jättefint! Sprang rakt fram och i höjd med figgen vek hon av. In direkt med rullen och en fin avlämning. Däremot kände jag inte att hon hade full koll på nästa aktivitet, hon la sig och rullade på väg ut till figgen, och även på vägen in.. Tillbaka upp så sökte hon av hela rutan fint på nästa skick, rakt ut i hörnet och sedan över hela rutan till figgen. Kanske hade det varit mer optimalt att hon kommit in och jag hade gjort tomskick åt andra hållet, men rutan är så liten så domaren tyckte inte att det gör så mycket i appell. Även här tog hon rullen och kom in fint. Lite mer fart ut igen, men jag upplever inte att hon förstår vad som väntas av henne. 

Domaren tyckte vi ska jobba upp figurantintresset mycket mer, och då på påviset. Hunden ska dra ut en dit, verkligen vilja ut igen och jag håller helt med henne. Tänker att jag ska träna in det genom att figgen får ta med henne ut, sätta rullen i munnen och skicka in henne till mig och så springer vi båda ut och busar med figgen efter det. Då får man in den delen som brister utan att behöva trötta ut hunden i ett sök. Vidare känner jag själv att jag måste bli tydligare i rutinerna efter påvis, så hon förstår att vi fortfarande jobbar. Nu tar hon upphittandet som att jobbet är klart och då kan man rulla, chilla osv. Förvisso att hon inte drar i kopplet, men det stör ju ändå (speciellt mig!). 

Efteråt på avslutningsfikat fick vi många bra tips på hur man kan jobba med att lära hunden söka av rutan hela vägen och hur man kan göra skicken och lära hunden gå i det mönster som är önskvärt. Det blir ett bra projekt tills kurserna drar igång igen i höst. 

 

Inga kommentarer: