tisdag 4 november 2014

Privatträning i fotgående

I går var jag iväg till Österhaninge för en timmas privatträning i fotgående för Emma Willblad. Jag hade sett på hennes hemsida att hon har både kurser och clinics i fotgående och eftersom jag inte bor nära tänkte jag att vi kör på en timmas privatträning istället. Hade egentligen tänkt att ha det som belöning efter att vi blev klara med klass II i lydnaden men det blir inte alltid som man tänkt sig. 

Jag har ju egentligen inte tränat fotgåendet något mer ingående på egen hand och skulle säkert kunna göra upp en plan själv på hur jag vill göra, men momentet känns liksom svårt att definiera och när det finns så många saker att peta i så blir det svårare att veta vilken del man ska börja i. Genom att åka till någon annan som kan säga vad jag ska göra får jag en ände att börja i vilket kan vara det som behövs ibland. 

Jag fick med mig en del nyttiga saker som jag ska börja träna mer ingående direkt efter helgens freestyletävling. Mycket är övningar som är bäst om de görs dagligen vid matskål, promenader etc så det finns inga ursäkter sen.. Här listar jag lite för min egen tankes skull: 
  • Lek innan. Fokus och attityd är viktigare än positionen för har hon glädjen kan man ta av det för att peta i positionen senare. Sätt upp ett mål innan för en raksträcka, tumma inte på längden. Vid blicksläpp spring tillbaka till utgångspositionen och låt henne kämpa för att klara av det, hon måste ta ansvar för att få belöningen. Om hon misslyckas tre gånger i rad måste du ha tempoändringar för att öka upp intresset från henne. Gå mycket, mycket långsamt och variera in andra tempon vartefter. Belöna stående i position rakt fram. Se till att belöningen inte ges förrän hon står i bra position, få in henne där muntligt efter belöningsordet är givet. 
  • För att råda bot på att hon tränger ska en ny belöning med eget ord skapas. Det ska vara lek som kommer från höger sida men som hon bara får ta bakifrån. Lär in den och använd den sedan på raksträckor. 
  • Jobba med vänstersvängar för sig (inga höger nu då hon ändå tränger och det inte är någon idé att börja med dessa ännu) och låt henne aldrig gå vidare när hon genar i en sväng. Jobba med vänstersvängar för sig och använd "Häng med" för att få henne att alltid göra rätt (ha med bakdelen), om hon inte hänger med tillräckligt fort - kliv åt höger, men gå aldrig framåt förrän hon är rak bredvid dig. 
  • Ändra hennes landningsplats innan hon parkerar när hon kommer in i fot. Detta måste göras dagligen. Använd både kort koppel som gör att hon fysiskt inte kan komma någonstans och godis för att rätta till henne samt din egen röst. Inget sitt innan platsen är korrekt. 
Jag känner mig riktigt nöjd med privatträningen och det känns skönt med konkreta saker att jobba efter. Det enda som jag inte till hundra procent köpt är att flytta hundens position med hjälp av kopplet, men jag ska prova det lite ändå för det handlar nog mer om min egen känsla för det än Nässlas känsla. Hon svarade bra på det igår så det är värt att lägga in det med. Det handlar inte om koppelkorrigering utan bara att kopplet hindrar möjligheten att sätta sig för långt fram. Det var väldigt kul att få möjligheten att jobba med lek i fotgåendet eftersom det är något jag sällan kan ha eftersom hon blir för het, men med den typen av belöningsplacering tror jag att det kommer att få bra effekt ändå. På söndag startar vi projekt bra fotgående!

1 kommentar:

Erika sa...

Fotgående är på något vis ett outtömligt ämne och ju mer inspiration man kan få desto bättre :-) . Just att få lite nya infallsvinklar och idéer att prova är guld värt. Men labradåran har jag jobbat väldigt mycket attityd och tycker att det känns bra, men detaljerna lämnar mycket övrigt att önska...