onsdag 27 februari 2013

Jag är en slarver!

Efter söndagens tävling så insåg jag att jag är en riktig slarver. Jag vet inte varför, då jag inte tycker att jag är det i apporteringen, där ska jag peta och ha mig i allt (och i viltspåret), men i rallyn (och lydnaden när jag tänker efter) där minsann är det inte så noga. Vi hade ju helt okej poäng men avdragen beror till 95% på att jag slarvar. Eller chansar kanske man ska kalla det? Och här får jag istället börja tänka på vad är det jag vill ha i längden? Jag har inte tänkt på det på det sättet i rallyn/lydnaden men i apporteringen har jag ju gjort vissa val när jag går ut på prov, jag väljer att provet/tävlingen är träning inför nästa prov/tävling så ibland väljer jag bort poäng för att det inte alltid är viktigast. Exempelvis, vissa domare vill att föraren ska hjälpa hunden så fort hunden inte hittar en dummy på en markering och ger grova avdrag för att man inte lägger sig i (sen finns det andra som gör tvärt om, har varit med om båda). För mig, långsiktigt, är det mer viktigt att hunden kan jobba självständigt än att jag blandar mig i så fort hon inte hittar direkt. Skulle jag göra det en gång på prov kanske det inte vore hela världen, men det är ju ändå inte så momentet ska se ut för MIG. 

I rallyn/lydnaden har jag inte riktigt bestämt mig så, mer än att när jag vet att hon kan något så hjälper jag henne inte i onödan. Det var det som kostade oss i söndags. Hade jag hjälpt henne med handsignal hade jag motverkat poängförlusten. Men vi kör ju nästan aldrig med handsignal, ska jag börja med det för att safea och få bra poäng? Ska tillägga att det är ett moment hon inte har svårt för alls annars, det var bara det att den låg precis bredvid 8:ans frestelse och då blir det lite svårare att tänka. 

Mitt slarv tycker jag ligger i att jag inte tänker igenom såna här saker i förväg när det kommer till rallyn/lydnaden. Jag vet att jag borde träna mer störning, borde träna mer att ditten och datten händer men jag orkar liksom inte engagera mig så mycket. Jag kör mer på att vi går ut och ser hur det går. En rätt skön inställning egentligen eftersom det gör att jag kan slappna av och ha roligt på planen. Mindre bra ur ett resultatmässigt perspektiv.

Nu är jag i ett tillfälle som är perfekt att ta tag i saken. Har gott om tid att träna och nöta inför vår första start men å andra sidan är den första planerade starten i slutet av maj - jag kommer ju tröttna trettio gånger om på rally isf! Det är risken för mig, om jag nöter så tröttnar jag, om inte slarvar vi bort poängen. Kanske jag kan hitta någon gyllene medelväg?

1 kommentar:

Zandra, Lova o Lystra sa...

Vi MÅSTE börja med vår seriösa tränings grupp igen - så vi kan träna på allt sånt där viktigt som du skriver om. Plus att vi kan titta på varandras handling osv!

Tycker du och Nässla kan följa med till Fagersta inomhushall den 7 April också :)