torsdag 25 oktober 2012

WT kurs hos Eva och Sofie

Igår hade jag och Nässla en heldag av skoj tillsammans, det var nämligen kurs hos Eva och Sofie, där det skulle vara upplagt som ett WT där första stationen filmades, sedan fick vi göra fyra andra stationer för att efter det gå in och luncha, titta på filmer och gå ut igen och köra tre rutor igen med fågel. 

Den första rutan som filmades var ett fotgående plus dubbelmarkering med skott. Nässla gick ett jättefint fotgående och jag kände verkligen att det var hon och jag. Det kastades och jag tyckte Nässla fokuserade bra åt ett håll när jag skickade - och hon springer till den andra. Visserligen inga problem med att hitta någon av dem, men varför gör hon så? Fin hantering mellan skicken, lite slarvigt av oss båda efter vi är klara (för att jag inte riktigt visste vad som väntades av oss), vilket också visades på filmen. Vi fick mycket beröm för mina tydliga spelregler och att även när Nässla bryter mot dem gör inte jag det. 

Station två var med Sofie en närsöksruta. Först kastades en markering i sly, skickade (första gången sprang Nässla alldeles för långt, så vi gjorde om), när hon hämtades lades en annan ut i samma område som vi skickade till för att köra närsök. Ett tredje skick gjordes till samma område när inget låg där, och när vi haft dem kvar i rätt område ett tag smög Sofie ut en dummy. Förutom att Nässla missade i början gick det väl rätt bra, fast jag tror inte det var min förtjänst att hon stannade i området. 

Station tre var två enkelmarkeringar ner mot vatten. Den ena halvvägs mot vatten, den andra precis i vattenkanten med stort plask, men bland massa sly. Nässla tjyvade på den första (men Eva är snabb!) och drog långt iväg på den andra ut i vassen/vattnet och tog sig en simtur. Knallningen är jag övertygad beror på den ökade belastningen vad vatten innebär, det andra... ja, det är väl bara typiskt Nässla.. Något att träna på med andra ord, kasta inte hur hunden tror att det kommer bli!

Här fick vi massa tid över innan lunch och de improviserade snabbt fram två rutor till. Hos Eva blev det en enkelmarkering som gick längs med vattnet där man fick vända sig om efter kast för att kastaren skulle flytta sig ur bild. Kastet var också avsiktligt dåligt. Nässla klarade av det hyfsat fint, rotade lite uppe hos Eva och nosade på vad nu hon satt och luktade på för att sen få lukt på rätt ställe och följa upp det. 

Nästa station blev en markering med efterföljande dirigering till samma punkt, men det var bakom en kulle så man inte såg hunden. Nässla såg inte det första kastet då hon istället tittade på en fågel som flög upp från där Sofie stod (och undrade när den skulle falla) men vi gjorde om och sen gick det bra. Jag har lite svårt att veta hur jag själv ska agera när jag inte ser hunden, känns väl sådär att vissla och peka när jag inte har koll på om hunden ens är i samma socken.. Men jag är ju inte helt dum så jag tittade på var Sofie tittade och kunde se var hon någorlunda befann sig och kunde hjälpa till med närsök när det behövdes. 

Efter det blev det lunch, filmtittande och analyserande, fortsatte sedan ut och gjorde de tre första rutorna fast med vilt. Vi har inte kört med vilt sen internatet så jag är nöjd med hennes hantering. Först var hon tvungen att lätta på locket med ångtrycket och drog en liten runda när vi skulle starta fotgåendet, men var inne snart och då var hon med mig. Däremot blev det en tydlig skillnad på hur hon betedde sig efter arbetet, inte alls några snabba sitt utan mer fokus framåt, men det jobbar vi snabbt bort när vi börjar jobba seriöst med fågel, vilket jag tänkt när vi landat i nya huset. När det fanns fågel på vägen ner i vatten så sprang hon inte ut längre än den låg, så hon jobbade fint med någon liten skönhetsfläck. 

Som vanligt när man får kursa för Eva och Sofie känns allting fint, trots en del motgångar. Ser verkligen fram emot sommarens internat och jag hoppas verkligen vi får en plats där! 

Inga kommentarer: