tisdag 23 oktober 2012

Om sektionskampen

Nu börjar det väl bli hög tid att komma med en rapport om hur det gick för oss på sektionskampen! På söndagen när vi kom hem däckade jag faktiskt mitt i Solsidan, dvs långt innan 21 på kvällen, så orken har inte riktigt funnits där. Men, nu har jag belyxats med några timmars fritid innan kvällens kurs så jag passar på att ge en liten uppdatering över den inte fullt lyckade tävlingshelgen ;) 

Sektionskampen är alltså en skojtävling för att binda ihop några sektioner inom flatklubben. Skulle varit ett lag till men då det är svårt att få med deltagare blev vi tre lag: Bergslagen (som även stod som värd), vi i Östra samt Gävle/Dala. Jag hade förmånen att det bara var i Herrfallet, dvs inte alls långt hemifrån så jag passade på att åka hem på kvällen, skönt det, speciellt då sambons mamma åkte in på akuten under dagen. I vilket fall, tävlingen sker i lag med fem hundar, B-provs meriter gäller och då är man två nkl hundar, en max 3 och en på max fem (det var den vi var), två ökl hundar och en elithund. I vårat lag hade vi med Per med elit och ökl hund, Per är dessutom veteran och hade väl varit med på sektionskampen kring tio år tror jag. Med sig fick han tre rookisar, med råge.. Jag och Ammi (som hade ökl-hunden) har våra första retrievers och sen Helena (med Nässlas halvsyster Lystra) som blev inkastad helgen innan, så hon hann inte vara med och träna (inte för att kanske våra träningar innan var sååå mycket att hänga i granen inför den här utmaningen, vi hade nog behövt lära oss tänka lite mer..)

Så tävlingen i sig bestod av tre grenar, markeringar och dirigeringar på lördagen och ett sök på söndagen. Turordningen slumpades och vi var allra först ut. 

Markeringsövningen
Den pågick i 30 minuter, en markering kastades, och man hade en minut på sig att ta den, när det var 10 sekunder kvar plockades den upp och efter det kastades en dubbelmarkering, som hade två minuter på sig innan de plockades upp och efter det kastades det en trippel med tre minuter. Efter det började det om med enkel osv. Så pågick det (utan stopp) tills det gått 5 varv och 30 minuter. Ingen vissling eller dirigering fick ske utan hunden skulle hitta den på egen hand (även om det sen visade sig att de andra lagen riktade sina hundar väldigt mycket vid skicken, vilket vi så klart tyckte var orättvist i efterhand, speciellt eftersom vi förlorade grenen). Vi fick dock kalla in hundarna bäst vi ville, men hitta skulle de göra själva. Jag är ju lite nojjig på Nässlas förmåga att ta dubbla, speciellt i början av en dag/pass så vi tog alla enkla så fick de andra hundarna alternera mellan dubbla och trippla. Tyvärr lyckades vi inte få in samtliga på några av de kasten då inga av hundarna (fyra st) gick ut till ett område :( Vi som förlorade hade många ursäkter för det, själv är jag rätt övertygad om att de fem funkisarna som efter oss (och före de andra) gick rakt genom området sen banade en väg som gjorde det lättare för nästa gäng hundar att ta sig igenom, men men, så är reglerna.. 

Dirigeringsövning
Ska se om jag får med mig alla regler här, för här var svårigheten verkligen att hålla reda på vad man fick och inte fick göra.. Det fanns 9 stationer med dummysar, de hade olika värden beroende på var de låg. Varje station hade tre stycken dummys. Två hundar fick vara ute och jobba samtidigt, om man ville. Man fick bara skicka till en station en gång, sedan var det tvunget att skickas till en annan mellan. Man var tvungen att säga innan vilken man skulle skicka till. Om en hund inte tog in var någon annan tvungen att ta den innan vi fick börja med en annan station. En hund fick bara skickas till en station en gång. En hund fick inte skickas två gånger i rad. Vi hade 30 minuter på oss att samla ihop så mycket poäng som möjligt.
Ja, många regler var det! Vi hade en liten lista men så fort en hund inte klarade av sin station blev det ju fullkomligt kaos för oss! Nässla klarade sin första galant, men på den andra hamnade hon lite fel, det blev ett jäkla visslande och hon satte sig och käkade gräs! Jag höll på att bli galen vilket inte gjorde saken bättre och först när jag satte mig kom hon in. Sen var det mesta lite av ett töcken, totalt kaos - "jag skickar dit, nej det får jag inte för du skickade nyss dit" osv osv. Våran ena ökl hund som vi tänkte skulle ta en hundrapoängare (max) kom inte ut i området och för att kunna börja jobba med andra apporter chansade jag och skickade ut Nässla på den. Och hon tog den!! Så jäkla nöjd jag blev och med det växte vi båda och vi vände oss om och tog den som jag själv tippat skulle vara svårast - genom snår, över en väg, tvärs över markeringsområdet och upp på en liten kulle. Och hon bara sprang rakt fram som ingenting!! 80p, även om jag tycker den var värd mycket mer :) Kändes riktigt bra att få plocka hem lite poäng för laget. Tyvärr kom vi sist även på denna gren och vi låg hela 1000 poäng efter de andra inför morgondagen.. 

Sök
7 längder med 10 dummys var lades ut, varje rad hade en viss poäng. Vi hade en plan, som borde fungerat gällande Nässla, nämligen att tagga upp henne och sen låta henne springa längst ut och plocka. Jag vet inte vad som hände, längst ut sprang hon och hon var där bra länge, kommer som ett skollat troll - utan någonting! Skickar om, samma sak :( Efter det får jag knappt ut henne, hon börjar bada i en lerpöl, försöka bjuda upp på lek och käka gräs :/ 45 minuter hade vi på oss och jösses, jag tror vi tog in 5 dummysar, helt sjukt dåligt! (Jag och Nässla alltså) Nosen (som jag trodde var hennes styrka) var på semester och det gick inte att få tillbaka den. Ju mer uppvarvad jag blev över att försöka få ut henne desto mer gräsätande förekom. Tillslut blev jag så frustrerad så jag skickade ut henne som på ett linjetag, då fick hon iallfall in en. Men vad hände liksom? Alltid är det den grenen man ser som sin styrka man failar på, varför?!

Även om jag misstänker att Per kommer se till att ingen av oss damer får hänga med nästa år (förutom som eventuell kökstjänst) ;) så måste vi träna på den här typen av sökövning. Först tänkte jag köpa mig 60 dummys, men med en snabb huvudräkning insåg jag att 3600 inte känns så värt att lägga på det så istället har jag bestämt mig för att köpa lika många tennisbollar (borde rimligtvis bli betydligt billigare) och sen när vi flyttar till huset ska jag fylla hela fältet bakom huset och sen ska hon få jobba. 

I vilket fall, då Nässla inte på något sätt var sämre än två av de andra hundarna i laget, det var som vi hade tre hundar som levde någon annanstans den dagen, så förlorade vi även denna gren och med det hela tävlingen. Tror det sved lite hos Per, men själv har jag faktiskt haft mest roligt (även om söket orsakar en hel del huvudbry) och det var ett mycket trevligt sätt att ses och tävla på. Jag hoppas jag får chansen att vara med i framtiden (fast då måste Nässla upp i Ökl) och hoppas att även sektionerna lyckas locka med sig lite mer folk, för alla hade tydligen problem med deltagare. 

I morgon blir det WT kurs hos Sofie och Eva och egentligen var det tänkt att apporteringen skulle gå i vintervila efter det, men jag vet inte nu, nu är jag rätt peppad på att låna mark och jobba på ordentligt :)

1 kommentar:

Helena o Vilja sa...

Haha ja de var verkligen som på en annan planet under söket, Lystras hjärna stannade nog kvar i vildsvinslegan (som hon rullat sig i :) Jodå till nästa år ska vi träna ihop oss och ta revanch och visa vad vi går för och vad vi faktiskt kan och är bra på! Kram