lördag 1 januari 2011

Backa in mellan

Jag vet att jag skulle ge våra planer för 2011 men jag vet ärligt talat inte ännu vad jag ska ha, tar det efter vidare eftertanke. Något vi däremot gjort idag är att träna backa in mellan mina ben från avstånd. Hon har ju backat mycket spontant själv, så när det väl satt har jag gjort följande:
  • Lagt en godbit framför henne, ställt/satt (nu kör jag sitt, annars flamsar hon bara runt) henne och själv ställt mig en liten liten bit bakom och visat tecken och sagt backa. Eftersom hon har sån motivation framåt vill hon ändå inte vända sig mot mig och backar därför fint.
  • Härifrån har jag ökat avstånden så hon kan göra det väldigt långt.
  • Eftersom hon sällan står med ryggen mot mig på avståndet (vilket jag inte heller vill, hon ska ju titta på mig för att få veta vad hon ska göra härnäst) så var nästa steg att få henne att vända sig om bort från mig när hon är ute och sedan backa in. Här tänkte jag att jag tar in det tunga artilleriet och helt enkelt höjde belöningen till kaninbollen. Jag lägger kaninbollen bakom henne, sätter henne någon meter ifrån och går till min utgångsposition (och givetvis i början är den jättenära, nu höjer vi svårigheterna och får gå tillbaka i det andra kriteriet nämligen avståndet). Därifrån ger jag samma teckenkommando som tidigare (säger inte backa eftersom det skulle betyda att hon gick bort från mig) och eftersom hon hellre vill ha bollen vänder hon sig direkt och backar med ögonen på bollen! Det har gått jättebra, filmen är dock lite suddig (och flamsig i mitten, Nässla är verkligen jättetrött och ögonen var i kors..). Men ni borde iallafall se hur duktig hon är!

Inga kommentarer: