måndag 15 november 2010

Marshmallowtestet på hund

Har ni hört talas om Marshmallowtestet? Det är ett test där man testar barnets förmåga att hålla sig från frestelser. Man stänger in barnet med en marshmallow i 15 minuter och säger till barnet att om barnet låter bli marshmallowen så får den en marshmallow till när testledaren kommer tillbaka. Äter barnet upp godbiten får den ingen till godis.

I västvärlden har man följt upp barnen och av de barn som lät bli att äta marshmallowen var det runt 80% som fick framgång senare i livet (i västerländska mått mätt) till skillnad mot de som åt godbiten, där resultatet var mycket sämre när barnen växte upp. (I tex Mexiko blir siffrorna helt annorlunda, vilket kan ha att göra med att framgång i Mexiko mer likställt med att vara impulsiv och ta för sig av livets goda). Här är en rätt charmig film på barn i testet:
(Tänk vad plågade barnen blir enbart av åsynen av en marshmallow)


Detta är ju inte helt olikt det man inom hundvärlden kallar för Doggie Zen. Håll dig nu och du blir belönad i framtiden med något bättre (från Buddismens behärska dig i det här livet så kommer du bli belönad i nästa liv). Jag lät iallafall Nässla känna på samma känsla idag (fast inte i plågsamma 15 minuter). Hon fick apportera korv:
Vi avslutade det hela med att hon fick sitta med en korv i munnen och ha en köttbulle balanserande på nosen. Hon klarade det fint vilket jag antar kommer bringa oss framgång i framtiden om man ser till statistiken (vi är ju västerlänningar). Med andra ord, passa er för oss sen!! ;)

Kan ju tillägga att givetvis är det ett fritt val för hunden, det handlar inte om att hon åker på en smocka för att äte korven (även om hon, precis som barnen, tycker det är väldigt jobbigt)

1 kommentar:

På väg mot min dröm sa...

Det här var ett sådant sjukt bra inlägg att jag måste skriva om detta (Alltså länka tilldig) i dagens inlägg!! Detta var sjukt bra!!