torsdag 8 april 2010

FART test

Igår var vi på Sörmlands Hundskola för att genomföra ett så kallat FART - Fågelhundens Arbets Test tillsammans med tre kullsyskon. Det är ett test som har fem stationer för hunden som är över 12 månader, och på varje station tittar testledarna på flera olika saker. De tittar även på hunden mellan momenten, hur förmågan för att koppla av är. Vi var först ut, så totalt laddad börjar Nässla.

Det första är tillgänglighet där de tittar på hundens kontakt, följsamhet och hantering samt om det finns någon aggression vid dessa tillfällen. Nässla följde med henne positivt och svarar balanserat utan aggression eller rädsla.
Nästa moment är hagen, där tittar de på bytesintresse, miljöpåverkan (kan man jobba i en hage som man aldrig sett tidigare?), byteshantering och problemlösning. Nässa gjorde väl "som sig bör" dvs. tog den stora ingången först, när den stängdes så valde hon den lilla öppna på baksidan och till sist krypa genom nätet. Dock var det lite klurigt att få med sig dummyn ut genom nätet så hon kröp först ut och sen stack hon in nosen och hämtade med sig dummyn..
Full fräs!

Genomgång av "betygsättningen" med testledarna Karina och Håkan.

Efter det så är nästa station Bläckfisken, som består av en trasig byxa med tennisbollar i sig och som dras förbi i en vajer. Här testas hunden i två omgångar, man tittar på registrering av rörelse och ljud, efterföljande, förmåga att ta oidentifierat byte, gripande och bärande samt hantering under bärande. Andra gången så blir det motstånd i linan för att se om hunden är intresserad av att kämpa för att få med sig djuret eller inte.

Vi fortsätter sedan vidare till Gropen, där hunden ska leta efter en dummy som ligger i en nergrävd hink under massa granris.

Först så är det bara ett kast till området, sedan lägger testledaren ner dummyn i hinken och efter det så låtsas ledaren lägga ner den för att se hur länge hunden söker i området.


Nässla har inga problem med att sticka ner huvudet, men på sista söket (det tomma) så minskar intensiteten ner ganska fort och hon slutar tillslut att söka för att istället ägna sig åt andra aktiviteter.

Vi går sedan vidare till sista stationen som kallas släden. Här tittar man på rädsla, aggression, undersökningsförmåga och avreaktionsförmåga.

Man står stilla på vägen ner det kommer en liten figur glidandes från skogen, faktiskt rätt obehaglig typ skulle jag säga..

Vad är det där?!
Jaha.. njaa, jag vet inte jag..

Oh mamma mia! Jaha, var det bara granris..

Oh, den har korv på huvudet. Ja den kanske inte är så farlig ändå.

Det tog ett tag innan fröken hade avreagerat sig, betydligt längre tid än vad man faktiskt tror. En riktigt bra lärdom att ta med sig till vardagen. I övrigt fick vi alla många bra individuella tips på saker vi kan göra för att hjälpa våra hundar att bli bra på det som just vi vill och klara av sina rädslor. Engagerade testledare som tar sig tid, det var en mycket lärorik dag!

2 kommentarer:

Helena o Vilja sa...

Ja visst ör det roligt att göra FART test hos Håkan & Carina. Jag har gjort det med Vilja för några år sen och snart är det lillfisens tur men hon får inte träffa på släden för hon är för ung :-)

Matte sa...

Spännande, har jag aldrig hört talas om förut :) Kul att du blev nöjd med dagen!