fredag 27 februari 2009

Våran USA resa

Förra året var jag och sambon i USA en månad, på en roadtrip genom landet. Givetvis har jag ett fint fotoalbum här hemma, men det är ju bara överskådligt för mig och min familj. Jag tänkte här lägga ut några av mina bilder, och dessutom kopiera in de brev som vi skickade till släkt och vänner här hemma i Sverige.
New York
Här i New York är allt bra, nu vilar vi våra ben efter väldigt långa promenader i tre dagar. Tyvärr så har vi haft otur med vädret, och först idag tittade solen fram. Pga regnet så var vi tvugna att handla massa nya kläder, vilket vi verkligen led av. Verkligen. Jobbigt att slösa pengar.. eller kanske inte. Dollarn är verkligen till våran fördel, som om det inte redan vore billigt med tex skor..

Inte
en enda gång har vi varit på McDonalds, utan kämpar med att hitta någorlunda nyttig mat. Vilket inte är lätt, men vi har klarat det bra hittills. Uppenbarligen består deras matkultur av bröd och pizza i olika former, men vi hittade till PUMP, ett matställe mittemot utan fett eller salt i maten. Kanske inte så gott, men ger energi. Energi behöver vi, då vi nästan har gått över hela manhattan.

Än har vi inte lyckats komma in i deras tidszon, vaknar vid 6 på morgonen och somnar 8 på kvällen. Tror det beror på tidsskillnaden, men kanske även att det är väldigt livat utanför. Här tutar man i förebyggande syfte, och idag såg vi till och med en polis som hade sirenerna på till Starbucks.. Oavsett tid på dygnet så tutas och körs det på..Provade på att gå ner i det omtalade Rockefeller center, men vi fick mest klaustrofobi och tog oss upp igen, funderande över vad vitsen var.. stad i staden? snarare en myrstack i staden med en ljudnivå som i djurgårdsskolans matsal. Usch. Inte kom vi upp i Empire State Building heller, för de hade zero sight. Fast vi hade köpt biljetter, snacka om lurade på konfekten. Nu är mest nervösa för morgondagen och våran hyrbil. Hur det kommer att gå att köra genom landet, men förhoppningsvis så kommer det att gå fint. Vi har ju överlevt tre dygn i NY, då ska vi väl klara allt?

Chicago
Nu befinner vi oss i Chicago, efter en lång resa som tog en och en halv dag.
Igår stannade vi utanför en stad som heter Toledo, på ett riktigt truckerställe. Man har sett på filmer de där tjocka lastbilschaffisarna med flanellskjortor och keps, och ja, de var på riktigt. I mathaket satt de alla och glodde på en skärm, bredvid fanns en liten butik med allt vad de kunde tänkas behöva: lastbilsminiatyrer, kepsar, flanellskjortor och torkat kött. Inte lätt för en vegetarian att hitta något ätbart där, så det blev en liter öl och jordnötter, för att sedan dra vidare till Subway. Lustigt nog så finns de i varenda håla (och inte ens håla) här. En stor macka och en halv öl efter 12 timmars bilresa och vi däckade på motel 8, en kedja som påstår sig ha free wire (internet) men jag hittade då inget befintligt.. Motellet såg föresten ut som ett riktigt motel som man ser på film.


I morse vaknade vi riktigt utvilade och redo för en ny dag i bilen och så klart att äntra Chicago! Lämnade Ohio, tack och lov, och kom in i Indiana, vilket innebar 10 miles/hour snabbare hastighetsgräns samt asfalterade och någorlunda hela vägar. Uppenbarligen en stat som har många tillverkare av husvagnar, passerade nog 4 stycken plus ett husvagnsmuseum. Chicago lockade dock mer så det blev inte av. Dessutom så måste man betala tull varje gång man lämnade ’motorvägen’..

Fortsatte och var lagom till lunch framme i Chicago, letade hotell vilket inte var alltför lätt, men ändå ingen omöjlighet, och tog in på Holidays inn. Lite väl flådigt för våran del, men när vi väl kom in i vårat härliga nysprayade rum så kändes det ändå okej. Stor säng utan den där filten som man ska ha på sig *burr*. Ca 20 stycken handdukar vikta som fjärilar i hela badet som var lika stort som rummet i NY.. Aja, oavsett hur fint rummet än var så var vi hungriga och ville se staden.

Gick upp mot centrum och började i Sears tower, en gång världens högsta byggnad. Tog hissen upp till våning 103 (!) och njöt av utsikten. Såg en hamn som verkade trevlig och bestämde oss för att gå dit.
Vi åkte ner, åt en suveränt god salladswrap, passerade en första maj demonstration som säkerligen kom att bli lite våldsam, men vi stannade inte för att titta. Stan kryllade ialla fall av poliser och militärpoliser.
Gick vidare till hamnen och hade en väldigt trevlig dag. Vädret var underbart, trots brist på sol otroligt varmt och en väldigt vacker utsikt. Avslutade kvällen med ett pass på gymmet, passade på när det fanns på hotellet. Kanske låter dumt att anstränga sig mer än man behöver på den här resan, men i morgon kommer vi att igen sitta i bilen, och denna gång kommer det att bli längre.

Mot Las Vegas!

Nu har vi gjort en rikitigt lång bilresa, genom flera olika delstater. Vi lämnade ett åskväder i Chicago men kom snart in i värmen i Missouri.


Innan vi lämnade Illinois så skulle vi ta en titt på världens största ketchupflaaska. Synd nog så var det inte en flaska, utan ett vattentorn som var målat som en ketchupflaska, så utan att ens fota skiten så åkte vi vidare, liten omväg, men snart på rätt väg.

Övernattade på ett motell efter vägen och chockade lokalborna med att tala om våra höga priser på bensinen när de klagade över sina egna 6 kr litern..


För övrigt, om man tittar på reklamen här så verkar deras intressen bestå av Jesus, fyverkerier och porr.. Finns överallt. Fortsatte turen genom Oklahoma, tyvärr med en liten felåkning som gjorde att vi fick se mer av Texas än planerat.

Det gick dock bra, tills solen gick ner och vi skulle sova. Efter att ha kört i över 12 timmar och det var mörkt så hade vi bråttom att sova. Kanske lite för bråttom och tog in på ett ställe som hette ’i´t´ll do’. (det får duga översatt). Det dög inte. Vi låg med kläderna på till 2 på natten när vi drog vidare till ett annat ställe där de inte hade kattkisslukt i receptionen. Däremot så hade de en galning där, fast han kanske bara var en riktig Texasbo. Han berättade att han bott i San Diego som vi skulle till, men gillade det inte eftersom polisen hade tagit hans vapen när han skjöt en inbrottstjuv.. Det var minsann bättre här i Texas där man fick behålla sina vapen för sig själva.

Aja, vi var nöjda över vårat rum som nu kändes som ett paradis! Så trötta efter natten så sov vi förbi frukosten som serverades så vi provade på något lokalt istället. WaffleHouse, ett riktigt hak, där de åt ca 3 dl stekt ost + några skivor bacon + bröd + något annat vi inte lyckades identifiera, antagligen var det ägg inblandat. Servitriserna hade inga tänder, ingen frisyr och ingen figur, men de var trevliga. Kramade om chaffisarna som skojade med alla. Trevligt, men kanske inte våran stil direkt..Stärkta efter en hel våffla med blåbär åkte vi vidare till Cadillac ranch. Fotade, fick sand i näsan och åkte till New Mexico. Hittade ett Route 66 Hod Rod Museum som kostade 6$ att gå in i, så vi slog till, och tittade på fina gamla åk.

Åkte genom ett helt annat landskap och slutade lite tidigare i staden Gallup, en liten sandig håla där route 66 går igenom. Ännu en ny tidszon att handskas med. Avslutade kvällen med ett avsnitt av Trick my Truck, en lastbilsvariant av Pimp my Ride.


Idag fortsatte vi in i Arizona och till Monument Valley. När vi var vid monument så var vi även inne och tafsade på Utahs marker. Det var en riktig landstur, och vi har sett en hel del fattigdom på vischan. Många som liftade till jobbet, men vi utmanade inget öde med att plocka upp dem..

Fortsatte sedan till Flagstaff där vi befinner oss nu. Människorna börjar se lite normala ut - jag skojar inte när jag säger att jag tappar nästan aptiten av att titta på vissa här, de ser verkligen ut som det värsta man ser på tv om amerikanare.. De har inga tänder, hockeyfrillor (på riktigt) och börjar äta maten redan vid kassan på mcdonalds, de klarar inte att hålla sig längre.. I morgon blir det Grand Canyon och forhoppningsvis orkar vi hela vägen till Vegas!!

Från Las Vegas till San Fransisco

Nu är vi i San Fransisco, redo att dra vidare ner längst kusten. Sedan sist så har vi upplevt

Grand Canyon,

innan vi drog vidare till Las Vegas. Las Vegas var ett väldigt surrealistiskt ställe, ibland vet man inte om man är inne eller ute, även om det kommer regn behöver du inte vara ute, även fast du har en himmel ovanför dig behöver du inte vara ute och även om det seglar förbi gondoler med sjungande tenorer behöver du inte vara ute,, eller i Venedig..

Vi stannade i Vegas i flera dagar och vilade upp oss ordentligt. Vi brände oss också, det var riktigt hett. När vi tröttnade på stripen och de irriterande mexikanarna var det bara att ligga vid poolen istället.

Tomas satsade $100 på rouletten på färg, och dubblade sina pengar två gånger, det var allt spelande vi ägnade oss åt. På hotellet bad de oss att tänka på miljön och återanvända våra handdukar. Tur att de tänker på miljön då, undrar om de har miljölampor i alla sina tusentals lampor i casinon, om det är lågenergi i alla tusentals maskiner som står och blinkar dygnet runt och om lastbilarna som bara åker runt och gör reklam går på ren luft.. Dubbelmoral De Lux i det här landet. Men iallafall, det var riktigt skönt i Las Vegas, trots att vi varken hade intresset av spriten, spelen och hororna som erbjöds så fanns det att göra. Om inte sagohotellet intresserar så kanske Paris, eller varför inte Venedig eller New York med sin karusell runt hela hotellet? Uppvilade så drog vi vidare för att uppleva Yosemite National Park. Åkte först förbi Area 51 och Death Valley, överlevde båda, och kom sedan fram till vägen som gick till parken. Som var avstängd pga snö! Detta var även vägen till San Fransisco, så helt plötsligt står vi på toppen av ett berg utan en väg! Bilen börjar även säga ifrån, amerikanskt skit, och vi har inga mobiler.. Nu börjar äventyret.. Som tur är så har vi ju dator med oss och hittar en alternativ väg till San Fransisco, visserligen runt allt (och över också upptäckte vi) men vi tog oss igenom. Det var en riktigt vacker fjällmiljö, även om det var lite jobbigt att ta sig upp och ner för alla berg. Några tusen meter över vattenytan var vi! Tillslut kom vi äntlien till Sacramento, där vi övernattade, tyvärr med mindre sömn än vad som behövdes då vi hade en granne som tittade på tv som om det var inne hos oss. Han gjorde även andra saker som vi inte ens vill tänka på.. Huh. Drog vidare dagen efter, lättade att få lämna motellet bakom sig, till Vallejo, där ett av Six Flags nöjesfält ligger, och ägnade dagen åt karuseller av olika slag. Kul, tills jag blev åksjuk. En karusell kvar som Tomas var tvungen att åka, tog bara en timma i kö.. Fortsatte till San Fransisco och lyckades efter mycket möda hitta ett lämpligt motell, nu var vi lite noggrannare med var vi hamnade. Tyvärr så låg det inte i de bästa kvarteren så när vi gav oss ut på kvällen för att fixa mat så brände vi garanterat mer än vad pizzan gav när vi så gott som sprang hem med den. SF består av massor av uteliggare och vistelsen här har inte varit superb för någon av oss. Det var okej att ta sig förbi vissa av kullarna även om man blir helt slut av dem, men tyvärr så missade vi sista båten till Alcatraz, och då tappade vi lusten för det mesta här. Promenerade tillbaka genom alla branta backar och passerade Chinatown som iallfall gav lite shopping och fascinering över deras mat i skyltfönstren. På hemvägen passerade vi båda sprutor, bajs, kiss och typer som pratade med sig själva/omvärlden på ett skrämmande sätt och förstod inte invånarnas kärlek till sin stad.

San Diego

Efter någon resdag längs kusen är vi nu i San Diego, där vi stannat ett tag för att vila upp oss och slippa bilen :) Highway 1 var väldigt vackert,
men även rätt slingrigt, och uppenbarligen kan åksjuka komma tillbaka trots att man vuxit ifrån det..
Stannade till i en liten hamnstad som heter Morro Bay där vi övernattade fint och slappade lite på morgonen bland alla fiskebåtar.

Tittade i annorlunda butiker med en hel del krimskrams, men även muggar med svenska flaggan på.. Fortsatte ner, passerade LA, där vi fastnade i bilkö, även om vi kunde använda oss av samåkningsfilen som gick skapligt fort (skrämmande att se att det finns 7 proppfulla filer med bilar där det endast sitter en person i varje bil/pick upp, och sen ska vi ha snordyr bensin i Sverige för att rädda världen..).
Efter en hel del åkande kom vi iallafall närmare San Diego, och den här gången tänkte vi smart; vi åt innan vi kom in till stan och skulle leta boende.. Det gick superbra då! Inga dåliga humör så långt ögat räckte. Hittade ett best western väldigt centralt som vi testade för en natt. Redan när vi kom in i rummet insåg vi att här kan vi allt stanna några nätter, vilket vi nu har gjort.
Första dagen ägnade vi åt att bara kolla in staden, titta i butiker och ta en tur i parken. San Diego är ju känt för Sea World och sitt zoo. Zoo´t skulle vara ett i världsklass, men vi blev lite besvikna. Kolmården är ju rena rama eliten jämfört med detta. Men det fanns mycket cafeer och mathak därinne. En fördel var ju att vi kunde gå dit och passera fin miljö på vägen.
Efter en morgon med översvämning på toaletten åkte vi till Sea World idag, storknade när vi såg priset och muttrade över att man inte ens fick ta med sig eget vatten in. Oroliga att det inte skulle vara värt de 59 dollarna vi var tvugna att punga ut (per skalle) så gick vi och kollade hajar, pingviner och isbjörnar när vi plötsligt såg att det försigick en show med späckhuggare. Helt underbar show! Följde strömmen när den var slut och hamnade på en fyndig delfinuppvisning för att sedan gå vidare till den sista föreställningen med sjölejon. Alla uppvisningar var värda inträdet! På vägen till Sea World öppnade jag truten och sa; ”Där flyger de ju RC helikopter” så vi tog en sväng in där och tittade på lite träningar inför en stundande tävling i helgen. Helt fantastiska förare, något man inte ser varje dag (även om planen är att vi ska dit i morgon igen och titta när de kör på riktigt). Just ja! Idag var vi nästan i Mexiko, bara några meter i från gränsen när vi var nere på ett outlet och shoppade loss på kläder. Det var riktigt varmt där och trots att vi letade efter våran bil en stund efter 8 på kvällen så var det hett.
I övrigt så har det varit riktigt varmt idag, när jag var ute efter frukost 10 i morse så rann det om mig, och det gör det aldrig annars! Sköönt! Idag provade på amerikas pannkakor. De var faktiskt helt okej, men med jordgubbar och banan istället för sirap, det hade jag nog inte klarat. På menyn fanns det en svensk specialitet nämligen crepes med lingon.. Inte så frestande. Som sagt, vi har varit på outlet idag (inget litet skit utan 75 butiker) så vi har ju lyckats handla lite, och nu har vi faktiskt lite ångest över hur allt ska få plats.. Vi är ju faktiskt inte klara heller..och Tomas hittade så klart en hobbybutik, så nu är han några rc bilar rikare... Oops. Så i morgon blir det jakt efter nya väskor..

Los Angeles

Har nu anlänt till LA, trots att det faktiskt kändes lite trist att lämna San Diego. Vädret där var toppen, vårat rum var perfekt.. Men igår kom vi hit och hittade ett boende som var billigt. Tyvärr inte så lyxigt kanske.. Internetlinan suger verkligen, men nu har jag lyckats få lite mottagning så jag passar på. Vi bor på en tvärgata från Hollywood blvd så igår var vi där och kikade lite.

Inte så mycket av intresse kanske, snarare något som lever på gamla meriter. såg skylten som inte heller var speciellt upphetsande. Efter att jag återigen bränt mina axlar (det var lika varmt här) så tog vi bilen till Santa Monica, vilket verkade väldigt intressant så dit ska vi idag.


Santa Monica var ljuvligt och vi har badat, solat, hoppat i vågor och sett vilda hajar eller valar eller vad det nu var!


Snart hemfärd, men vi stannar till på Universal Studios innan vi åker hem.

Avslutar kvällen med Iron Man på bio och bio i USA är speciellt. Nu är det bara ett dygns flygande kvar, huh!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad härligt!!!!!! Fast jag kommer nog aldrig iväg på något sånt äventyr - skulle vara alldeles för svårt att lämna hundarna hemma....Dom är ju "min andra hälft" hahahahaha......

Tack för turen genom USA!

Linn sa...

Ja jag passade ju på när jag var hundlös, nu skulle det vara betydligt svårare.. Även om man saknar den stekande hettan i nevadaöknen idag :)