onsdag 25 maj 2022

Viltspårskurs i Dalarna - mot elitspår

I fredags skrev vi över lånet på huset på mig och efter det var det snabbt upp till Falun/Rättvik för att gå kurs hos SSRK i elitspår. Tänkte det mest som en kul grej att få lära mig mer men jag kan säga att kursen överträffade det och mycket mer! Vilken rolig kurs det var! 

På fredagen började vi med fika och ett teoripass där vi fick lära oss om olika störningar i spåret. Vi fick jobba i par med att rita upp morgondagens spår, som vi skulle lägga varsitt åt två andra. 

Har aldrig planerat ett spår så här mycket
Sen var det hem och sova och tack och lov dog mitt mobilbatteri (och laddaren var i bilen) så jag blev inte distraherad av internet och kunde somna skapligt, trots att jag sov borta. Nu har jag vant mig med att Sirap sover i sin bädd när vi är borta, annars har det varit lite jobbigt för mig då jag tycker synd om henne.. 
En bod full med fjädrar, fåglar, klövar av alla slag, skinn och hud från de flesta djur, färsk lever och vom och you name it! En riktig guldgruva för att hitta störningar med andra ord.

Vi la våra spår, två och två, där en var kartläsare och ansvarig för spåret (och skulle följa med och guida den hunden som skulle få gå det sen) och den andra gick efter och följde order "här ska det upp en vimpel, här ska det vara en lega, här ska vi göra en återgång" osv. Sedan åkte vi tillbaka och fick göra lite småövningar på olika stationer.

Tre spår som låg upplagda på en åker. Man skulle följa den röda och de andra var olika typer av störningar med andra viltsorter. 

Förutom att gå korta spår med störning testade vi också olika markeringsövningar vid blod och återgångar på olika vilt. Efter det blev vi serverade varm lunch och därefter åkte vi ut och gick våra spår. 

Siraps kartläsare (alltså personen som lagt spåret) var både säker och osäker på sin sak och det gjorde tyvärr att Sirap inte lyckades lösa det första spåret. Ibland såg jag själv en markering men kartläsaren sa att nej där har vi inte gått, kom hit osv, och så kunde Sirap inte hitta spåret. Vi hittade in i det ibland men ofta hamnade vi fel och kunde inte hitta tillbaka. Dock gjorde det ingenting, vi fick till några fina markeringar och hon är ändå så het att målet inte behöver vara det viktiga för just henne. 
Min spårkompis dag två 
Nästa dag fick vi nya spårkompisar (och jag misstänker att de ville se till att jag och en till fick riktigt bra såna då vi hamnade i samma och vi båda hade misslyckats komma till klöven dagen innan). Vi skulle lägga spår på älg och vi traskande omkring i skogen och hade väldigt trevligt ihop när vi bestämde hur vi skulle gå. När vi kom tillbaka fick vi på nytt lite olika övningar, bland annat att gå ett spår efter nästan hel älg som sedan stod på pallbockar. 

Ehhh, scary shit! Sirap kröp fram på det lilla spåret - läskigt!

Teoretisk genomgång
Förutom älgen hade de gjort lite olika doftbanor med kryddburkar (specialsök ni vet) och även klämt ihop päls i påsklämmor som låg utspridda på gräsmattan, så kunden man träna lite olika markeringar. Ganska oväntat koncept inom SSRK om jag får visa mina fördomar!
Under spåret anrdra dagen fick Sirap visa att hon kunde!

Efter svampar, trassel och störningar var hon äntligen i mål helt på egen tass!
Dock helt slut.. 

Lite sammanfattning att ta med oss hem
Som sagt var det en mycket givande helg och nu har vi även fått bekräftat att vi fått en plats på spånkorgscupen i juni. Dock kör de den över en dag så det ska bli intressant att se hur hon tar sig an två spår på en dag. Men efter det sista svåra spåret är vi laddade! 

1 kommentar:

Susann sa...

Men åh, det där lät ju superkul!