söndag 13 juni 2021

Träningscamp hos 3vallare

Förra helgen måste kändes som det mest normala jag varit med om sedan någon åt en illa vald fladdermus i Kina 2019. Vi var nämligen iväg på kurs hela helgen! Det var en Bootcamp i att bli en bättre tränare hos Anna Larsson på 3vallare. Tess skulle också gå, och för att spara en timmas enkel resväg sov hon över hos oss. På fredagskvällen blev det grillning (utan majskolv) och ett besök på klubbens nya hinderbana, den har verkligen blivit bra nu och Sirap utvecklas varje gång vi går dit!
Tungan..
Vi hade tur med vädret, om man med tur menar att det är bättre med hetta än med spöregn. Men fint väder bidrar ju ändå till att göra det betydligt trevligare och hennes plan är ändå rätt skuggig så det blev bra. Vi börjad med lite teori och torrträning på varandra. Många kloka små saker att anteckna, som exempelvis att även belöna upp vardagen om man vill att det ska funka i svårare situationer. Exempelvis, vi som instruktörer är ju väldigt duktiga på att säga "belöna med torrfoder när du bara tränar lite lättare inkallningar". Men då hjärntvättar vi hunden bara med att en inkallning är värd en torrfoder, och faktiskt inte jättevärt i samband med en större frestelse. Utan då ska vi istället köra med suveräna belöningar även där, men istället variera. 

Sedan fick vi träna på att kedja moment (där det lottades ut olika kedjor för att utmana oss själva) och olika sätt att göra ingångar på plan på. Finurlade lite på när vilken typ av ingång kan passa bättre än andra, exempelvis kanske jag inte behöver leka mig fram till en skogsövning, men ut på en lydnadsplan kan det vara rätt sätt. 
Belönar blick framåt i ett framförgåendes stopp
Sedan fick vi även träna på att göra en träningsplan med alla de olika detaljerna i det. Vad är kriteriet, vad ska vi vara lite bättre på när passet är slut, hur många repetitioner, hur ska jag ta mig till träningsplatsen, hur lång paus osv. Många bra detaljer och jag kom fram till att själva klickandet var det svåraste att hålla sig till planen, men så länge man höll på antal rep osv så gjorde det inget, för då stannade man och kunde justera vart eftersom. 

Det var en jättebra helg, med en suverän instruktör, kanonväder och trevliga kurskamrater. Jag fick mycket nya idéer och blev sugen på att återuppta tricktränandet utan att ha något mål för respektive trick mer än att ha något att träna på. Varför har vi slutat med det? 

 

Inga kommentarer: