måndag 9 april 2018

Domaruppdrag på Lindesberg BK 2018-04-02

Den här gången sparade jag på banskissen! 

Jag och Maria dömde där förra året och i år kom vi båda tillbaka och körde samma koncept på annandag påsk, varsin nybörjarbana, jag i någon form av hästhage och hon i en maskinhall. Omringade av hästar, får och blöta pölar.. Jag gjorde en ganska enkel nybörjarbana utan några tempoväxlingar och mest transporter utan att de blev för långa utan några händelser. 
Och man kan väl säga att det inte var banan som på något sätt var avgörande, det var miljön/tävlingsrutiner som satte käppar i hjulen för de tävlande. Min bana låg som sagt i en form av hage, inga större djur verkade ha gjort sina behov där på ett tag men däremot kryllade det av harlortar. Det var dessutom lite isfläckar på morgonen som jag gjorde mitt bästa för att undvika, men som under dagen blev slask och blask, oavsett is innan eller inte. Precis granne med min bana gick dessutom två stora hästar som emellanåt tog sig en titt och frustade åt de stackars hundarna. Men, så är det ibland och jag försökte trösta de tävlande med att nu kommer det bara bli bättre! 

39 ekipage kom till start, 14 av dem (35%) fick kvalificerande resultat. Det var en delad förstaplats på 97 poäng med en BC och en KH Collie. Trean var portugisiskt vattenhund på 91 poäng. 

Det jag upplevde att många hade problem med var tre steg bakåt, att det blir ganska tydligt när hunden inte kan frontpositionen väl när den ska göra det tre gånger i rad (eller fyra blir det ju), många hundar som drog sig in mot sidan på föraren. Sen var det många hundar som inte ville sitta när det blev lite blaskigt, och det tycker jag inte är så konstigt, men däremot gav jag förarna ett litet generellt tips vid prisutdelningen att man faktiskt har den där halvmetern på sig att placera sig lite bättre i förhållande till pölar, man behöver inte stoppa exakt vid skylten om det innebär att hunden hamnar i en pöl. Hoppas det gav lite mer kunskap inför framtida tävlingar iaf! 

Igår arrangerade vi tävling på klubben men jag satt i sekretariatet istället, och det var bra skönt för en gångs skull. Det var vårens sista tävling på klubben i rally så nu blir det lite välförjänt arranangörsvila fram till lusserallyt i december (där alla domare redan är bokade, hur bra klubb har vi inte när fyra domare svarar direkt GÄRNA att de kommer och dömer?). Nästa domaruppdrag kommer däremot tidigare än så, i slutet av månaden dömer jag två mästarklassbanor i Strängnäs, kanske ses vi? 

1 kommentar:

Erika sa...

Tyvärr kan jag inte tävla strängnäshelgen så vi är inte anmälda, men hoppas att vi ses snart! Det gör vi säkert, för det tar nog sin lilla tid för oss innan vi börjar komma upp i poäng och kan fixa någon sorts titel, så vi lär väl tävla på nurå :-) .