fredag 29 september 2017

Domaruppdrag på Norrköpings BHK 24 september 2017

I söndags var jag inbjuden att döma mästar och avancerad på Norrköpings Brukshundsklubb. En ny klubb för mig, men full av trevliga funkisar, vilket gäng! Dagen flöt på bra omkring och det är skönt att känna att det går fort och folk har koll. Planeringen var så perfekt det bara gick. 

Jag började med en mästarklass där jag visste att banan var svår, men jag hade inte anat att den skulle vara just svår. Jag ville se stadga, snurrar och backande, kunde ekipagen det skulle de nog klara av banan. Sändandet till kon var utmanande med de maximala fem metrarna, men jag tycker det ska vara så. Vid de tidigare 2 metrarna behövde hundarna inte förstå momentet, det räckte att de förvirrade bara hamnade något steg framför föraren för att "klara" momentet. Det visade sig att endast en (!) hund av de 31 startande hundarna gjorde momentet helt felfritt. Ett par sprang till konen bredvid, många nosade men de flesta förstod inte. Sprang ett steg och vände sen upp för att kolla på föraren och fråga vad de pysslade med. Av de 31 som kom till start var det 8 som fick kvalificerande resultat (25%) vilket är lägre än vanligt, men kanske inte oväntat med tanke på banans utmaningar. Vann gjorde en kelpie på 99 poäng som dessutom visade sig få championatet, kul med en nykomling som gör så bra! Tvåa var ett rutinerat SM ekipage med tollare på 98 poäng och tätt därpå på 97 poäng hade vi en setter. 
MKL
Till eftermiddagen var det samma bana men lite avkortad för ekipagen i avancerad klass. Det är ju en klass som brukar ha mycket problem med både tre steg bak och helt om från varandra och snurrar så här skulle det verkligen framgå om de gjort sin läxa med tanke på att de skyltarna stod för nästan hälften av momenten. Det var bara 18 startande i klassen, och 7 av dessa fick kvalificerande resultat (38%). Vann på 99 poäng gjorde en cavalier, vars matte även tog tvåan på 92 poäng med samma ras. Trea på 86 poäng var en sheltie, så det var en bana för småhundarna uppenbarligen. 
AKL
Måste ändå säga att jag är väldigt nöjd över de två banorna, de kändes utmanande och inget man har tur igenom på, så de som fick bra resultat har verkligen gjort sig förtjänta av dem! Ska själv träna in mästarklassbanan, som jag tror vi själva skulle ha en del utmaning med.. 

Nästa domaruppdrag blir i morgon på Eskilstuna Hunddressyrklubb. Då blir det nybörjare och fortsättning, vi kanske ses!

1 kommentar:

Erika sa...

Kul att kolla dina banor! Många mästarklassmoment! Det gäller att förbereda dem väl ser jag 😊.