söndag 16 april 2017

Kurs med Eva Bertilsson Från belöning till belöning

Förra helgen var jag och Nässla alltså på kurs för Eva Bertilsson nere hos Motiverade Hundar. Jag fick platsen först för några veckor sedan då den från början var full när jag hittade den, så det blev att lite hastigt och lustigt samla ihop ekonomin, boka hotell och åka. För något år sedan gick jag kurs för Eva i TAG Teach och tyckte hon var väldigt rolig att gå för, hon går djupt in i beteenden. Har sett att hon håller en del på Clicker Expo, vilket ändå borde vara en bra kvalitetsstämpel också, så jag såg fram emot helgen och att få gå djupare in i nörderiet av inlärning. 

Jag tog ledigt från jobbet på fredagen (eller ja, jag är ju alltid ledig en dag i veckan, men tog den dagen på just fredagen) och åkte ner redan efter lunch. Tänkte att jag skulle ha gott om tid för att hitta hotellet och komma på plats innan det var dags för kursen som började med en föreläsning redan på fredag kväll. Hotellet hittade jag direkt, det låg perfekt till mitt mellan massor matställen och ett grönområde vid sidan om, bara 1 minut från motorvägen. När det var en timma kvar till föreläsningen började jag resan, som skulle ta 30 minuter. Skulle ta.. Vägen var avstängd, det var fredag kväll ut ur en storstad och ja.. Fem minuter efter kursen startade stressade jag in, men det visade sig att jag var långt ifrån sist så de hade inte börjat. Dålig start, men därefter blev allting faktiskt bättre. 

Det är svårt att återge en föreläsning i helhet (och jag tycker ju även att man ska försöka få uppleva det live för att få bättre förståelse) så med risk att det blir lite hoppigt.. 

Fredagen började som sagt med en föreläsning och jag kommer att återge vad vi gick igenom, med en viss risk för att det är nördigt. Hon började med att sätta upp ett hundträningsbeteende med ABC. A=Antecent (ex kommando) B=Beteende (ex hunden sitter) C=Consequence (ex belöning). Eva menar att det aldrig är en idé att bara se på en av bokstäverna för att alla är beroende av varandra. A händer inte i ett vacuum, B eller C kan likagärna vara innan och påverka allting. Exempel: hunden måste stå för att vi ska kunna säga sitt (A) = Hund kommer att stå mycket för att få oss att säga sitt (för att hunden ska få C). Eller om man ser till C, vad händer efter att hunden har fått sin godis? Godis i sig är en signal för att utföra nästa beteende. Målet är att ABC ska bli en sluten cirkel (det är där du kan uppleva flow) med så lite skräp som möjligt och då ska belöningen (C) bli startpunkten för nästa beteende, dvs belöning ska uppmuntra hund att ta sikte på nästa beteende (och inte tycka vi är klara och börja nosa, se över miljön omkring etc). Sen kommer det alltid kunna komma in skräp (andra beteenden vi inte vill ha) men så länge de varierar är risken mindre för att de kommer att bli en del av kedjan). 

När vi själva inte är förberedda nog av vad som händer efter en belöning kan vi själva skapa felaktiga beteenden. Exempelvis, vi tränar med en target. Vi provar att ta bort den, men hunden förstår inte och tittar på oss och undrar vad den ska göra. DÅ tar vi fram target (A), hunden utför (B) och blir belönad (C). Det hunden har lärt sig är att vara passiv för att få ABC. Vi ska hellre försöka ha A med i bilden hela tiden, så samtidigt som hunden äter belöningen placerar man ut target där den ska vara så när hunden ätit klart (eller lekt) ska A finnas där direkt och hunden kan direkt gå från C till A, utan att lägga in ett väntande. Sen så klart ska man jobba bort target men då måste man minnas att med och utan target är två olika beteenden, dvs du kräver inte alls lika mycket utan, utan där kan du mer eller mindre belöna tanken. Om hunden fastnar och man riskerar att belöna en frysning kan man ta en godismagnet och bara ta bort hunden ur situationen och sedan börja om mer förberedd, istället för att belöna hunden med att ta fram en target. 

Se till att belöna när det är rätt, innan det blir fel. Om hunden har risk för skräpbeteenden så klicka direkt efter förra belöningen så hunden inte hinner göra fel, vänta inte ut för mycket. "Få den svarta pricken att röra sig åt rätt håll så följer resten av hunden med". 

På tal om klicker så finns det inget facit på om och när man ska använda den. I vissa fall är det bättre att inte ha markören eftersom den ger djuret tillåtelse att bryta beteendet för att ta belöning. När du använder en markör tar du allt ansvar för att hunden får bryta beteendet och göra annat på vägen till belöningen. 

Vi kan använda belöning som både störning att låta bli och något att ta. Det viktiga är att lyssna på hunden om vad det är, har du det som störning men hunden säger belöning - då har hunden rätt 😉 Ta en paus och tänk igenom hur du ska kunna förklara för hunden att det är en störning. 

Luddiga kriterier är inte snällt - tajta kriterier är sjystare. 

Under tiden en belöning pågår kan du:
  • Förbereda och ta hunden till en ny startpunkt
  • Täcka över 
  • Täcka över plats och tid
Eva fick frågan om felsignal och användande av det och hon såg det egentligen bara som en signal men att du säger något annat. Hon drog ett exempel på fotgående. Man går fot, hund släpper med blicken, förare ger felsignal, backar iväg och hunden hamnar travandes framför för att sedan komma in framför. Signalen brukar oftast då leda till att betyda spring framför föraren. Dvs, vet jag vad hunden ska göra istället så kalla signalen vad du vill att den ska göra istället. Behöver hunden förstå att den gjort fel? Är det inte bättre att hunden får fånga de små sakerna som den ska göra? Kan vi hålla oss i loopen behöver vi inte bekymra oss om det blir fel. 

Eva har ett tydligt system för att när man jobbar med hunden ska man vara incheckad tillsammans med hunden. Man hämtar alltså hund på station - jobbar i sin gemensamma bubbla, lämnar tillbaka hund i station och därefter kan man prata med kompisar/bry sig om omgivningen. Om hunden checkar ut - checka inte ut själv för då har hunden inget rimligt att checka in till igen! Om man har exempelvis en bur som station är det bra att ha en mellanstation där hunden kan ha en chans att kolla av miljön innan vi sätter igång. En hund kan säga att den är redo i buren men inte vara beredd på miljön utanför. 

Mitt viktigaste mantra på kursen var följande: Hur kan jag placera belöningen för att hunden lättast ska bjuda på rätt beteende? Det kanske låter jättesimpelt men jag tror att få verkligen tänker på det när det väl gäller och jag har verkligen inte gjort det systematiskt tidigare. Under helgen skulle vi välja något beteende att jobba med enligt dessa principer vi fått lära oss och jag valde att Nässla ska backa upp med baktassarna på balansbollar, vilket för oss varit ett svårt beteende. Till en början jobbade jag först med fokus på att belöna på bollarna (när hon gått ett steg bakåt) och sedan belöna tills hon kom fram ett steg (mellan mina ben) och då direkt när hon belönats klart kunde hon alltså ta ett kliv bakåt och få klick osv. Men sen hände något och vi tappade flytet, Eva tittade på oss och frågade om vi behövde ha med kontakten innan hon backade. Alltså hade vi lärt in ett skräp däremellan! Jag trodde vårt ABC var A=belöning slut B=ett steg bak C=belöning men Nässla visade att A= titta på matte B=backa C=belöning. Eftersom att titta upp dessutom gör rörelsen bakåt svårare försvårade vi beteendet ännu mer än att vi bara tappade flytet. Så efter det gick vi över på att jag klickade innan hon gjorde fel, dvs innan hon tittade upp. Fokuset gick från att titta på bakbenen till att istället se på bogen när den gjorde minsta tillstymmelse till att röra sig bakåt. Och vips så hade jag en hund som inte behövde fokusera på att titta på mig (och fundera på vad jag vill egentligen) utan bara gick från belöning till belöning! Nästan lite frälsningkänsla över det hela!

Överlag så var det en väldigt lärorik kurs och jag bara älskar att få nörda ner mig ordentligt med någon så kunnig och pedagogisk! Hade jättefina kurskompisar också så det var helt klart en toppenhelg i strålande solsken, perfekt balsam för själen mitt i allt elände. 


2 kommentarer:

Susann sa...

Låter spännande med lite nya infallsvinklar!

Erika sa...

Det låter som en kurs som passar dig, på hög nivå. Alltid kul att lära nytt!